Welkom in het gastenboek
van De Watergeuzen


Marcel Tettero

Home

Dit gastenboek is er voor alle geïnteresseerden in de geuzen,
de bosgeuzen in België en watergeuzen in Nederland, vooral in
Friesland, Holland en Zeeland.
Bedankt voor het bezoeken van mijn homepage over De Watergeuzen.
Wilt u reageren? info@marceltettero.nl

(helaas gaat dit via de mail om ongewenste berichten in het gastenboek te voorkomen)

12 november 2008

Beste M. Tettero, Op uw mooie website vond ik foto's van de Engelse Schans. Ivm met een educatieve website bij een schoolmethode voor geschiedenis (Feniks) wil ik vragen of ik een aantal foto's van u mag gebruiken, om de leerlingen een beter beeld te geven van de Engelse Schans. Kijk op http://www.erfgoednederland.nl/programmalijnen/erfgoed-en-educatie/webopdrachten-feniks En klik op je provincie. Het zijn echt heel leuke opdrachten geworden. (Leerjaar 1 - Hoofdstuk 6 - Tijdvak 5: Tijd van ontdekkers en hervormers) Groeten Winette Hofman
Educatief Design voor scholen en erfgoedinstellingen 8 december 2008
Geachte heer Tettero, De tekst op http://www.marceltettero.nl/m.tettero/Kornput.htm begint met de stelling:

> Geen plaats in Nederland telt zoveel verwijzingen naar een oorlog in haar
> straatnamen als Steenwijk. De Schansweg, de Vesting, Willem de
> Zwijgerstraat, het Bolwerk, het Ravelijn en het Garnizoen. (...)
Dit citaat stond ook in De Stentor van 13 september 2008; zie http://www.destentor.nl/regio/zwolle/3705007/Oorlog-en-vrede-in-Steenwijk.ece. Het is de vraag of deze stelling juist is. Misschien heeft Steenwijk relatief het grootste aantal verwijzingen, maar ik betwijfel of dit ook in absolute zin het geval is. Het aantal namen in Nijmegen dat verwijst naar het militaire verleden heb ik inmiddels op een rijtje gezet; zie http://www.gaypnt.demon.nl/straatnamen/M.html#militair%20verleden. Dat blijken er aanmerkelijk meer te zijn dan ik aanvankelijk dacht.
Met vriendelijke groet,
Rob Essers Nijmegen 10 november 2008
Hallo Marcel,
inzwischen ist in der Festzeitschrift unsere Bürgerschützenvereins ein Aufsatz über Hendrik van Brederode erschienen. Download unter http://www.bsv-horneburg.de/resources/Festschrift+2008+BSV+Horneburg_red.pdf. Auf der Seite des Heimatausschusses ist auch eine Information über einen Vortrag zu dem niederländischen Nationalheld enthalten. Weitere Recherchen haben ergeben, daß sich der deutsche Dichter Friedrich von Schiller mit diesem Thema auseinandergesetzt hat (http://www.wissen-im-netz.info/literatur/schiller/werke/histor/nl/4/4-4.htm)

Im Herbst 2009 werden wir eine Exkursion nach Vianen in das Land der Herkunft Hendrik van Brederodes veranstalten. Nochmals vielen Dank für Ihre Mithilfe bei der Suche nach geschichtlichem Material, die wir in Alpen/Niederrhein bei einem Besuch des Grabes vertiefen konnten.
Viele Grüße Werner Recktenwald
25 september 2008


Geachte Heer Tettero
Zoals ik U vandaag telefonisch heb laten weten ben ik geintresserd in de oorsprong van bovenvermelde namen De oudste naamsvermelding die ik heb kunnen vinden is die van Hermen Suyter ook genaamd Zuyterss in het rechtelijk archief van het Richterambt Delden dd 14 november 1577 Op de kadastrale kaart van Bentelo uit 1832 komt voor De Zuters Hoek gelegen ten oosten van de Hagmolenbeek.Uiteraard ben ik ook zeer benieuwd naar een eventuele band met het klooster St.Annabrink die door U wordt verondersteld. Mocht U hier iets nader van te weten komen dan hoor ik dit graag. Bij voorbaat dank m.vr gr
Gerard Suters email g.suters@kpnplanet.nl 18 september 2008
Geachte heer Tettero,
Via Google (en zoekende naar Ten Honnepe) vond ik uw leuke pagina over het Oranjeleger in Lochem etc Salland. U geeft aan Verwolde onder Ruurlo, maar Verwolde ligt tussen Lochem en Markelo, dus iets noordelijker. Met vriendelijke groeten,
Mgr Dirk van Leeuwen,
Antwerpen 8 september 2008
Geachte Heer M.Tettero.
Mijn naam is René Breukers en woon in Haaksbergen. Mijn voorouders komen uit Beckum. En ben daarom ook benieuwd wat er zoal plaats heeft gevonden en nog komen gaat. Ik zit zelf bij de werkgroep Archeologie/Monumenten van Haaksbergen. Dus ben zeer benieuwd naar historische dingen. Mijn vraag aan U gaat over Swartenhondt. Mag ik vragen waar U deze bron of bronnen vandaan hebt? Als er iets gevonden wordt, wordt het dan bekent gemaakt? Ik heb zelf ook een detector, mag ik daar in de buurt van het onheil zoeken op verzoek van de boeren? Tot dusver mijn vragen aan U. Met vriendelijke groeten René Breukers. 8 september 2008
Beste meneer Tettero,
Linx+ is een Vlaamse culturele organisatie en op zondag 7 september organiseren we een uitstap naar de Geuzenhoek. Graag zou ik informatie van uw site, met name het stuk over de Geuzenhoek, opnemen in het informatiebundeltje dat ik aan het maken ben voor de 28 deelnemers aan de uitstap. Ik hoop dat u mij daarvoor toestemming wilt verlenen? Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Saskia Boumans Communicatiemedewerker Linx+ 27 augustus 2008
Wilde gewoon even kwijt dat ik het een PRACHT site vindt, uitgebreider dan ik ooit op school heb gehad... Bedankt voor deze inzichten in de Vaderlandse geschiedenis. Ik lees het met veel plezier.
Christiaan Ellens Maandag 25 augustus 2008
Hallo Dhr. Tettero,
Op uw site bij het onderdeel Johan van den Kornput kwam ik een afbeelding tegen van een kopergravure van P. Romein. De laat de slag bij Steenwijk zien. Ik heb de originele gravure maar ik kan niet veel over de herkomst vinden. Weet u uit welke uitgave dit komt en van welke auteur. En weet u meer over deze P. Romein?
Bij voorbaat dank
Groeten, Wim Prinsse www.saksenspiegel.nl 8 juli 2008
Geachte Mijnheer Tettero,
Als student geschiedenis aan de universiteit Gent schrijf ik momenteel mijn masterscriptie over het Twaalfjarig Bestand, en ik heb het daarbij over Twente. Nu ben ik gestoten op uw kaartje van Twente op http://www.marceltettero.nl/m.tettero/Geuzen/Villiers.htm, en ik zou dat graag gebruiken om de frontlijn op weer te geven. Mijn deontologie vereist echter dat ik de naam en tekenaar van de kaart vermeld, evenals de bewaarplaats. U zou mij een groot plezier doen als u mij dat zou doorgeven, of mij eventueel vertellen waar uzelf de afbeelding vandaan hebt.
Hoogachtend,
Tomas Roggeman 14 april 2008
Beste Marcel,
Op dit moment ben ik een lemma over Catharina de Grebber aan het schrijven voor het Digitaal Vrouwenlexicon Nederland (DVN) www.inghist.nl/onderzoek/projecten/dvn . Op zoek naar informatie kwam ik ook op jullie mooie uitgebreide site terecht. Wat een onderzoek en wat een werk moet dat jullie gekost hebben! Compliment daarvoor. Daarop ook het treurige spectaculaire verhaal van de schaking van Catharina de Grebber, dochter van Alyt van Tetrode door jonker Gerrit van Raaphorst. Alyt van Tetrode wordt bij jullie beschreven bij de Genealogie van Arent van Tetrode VII. Zij kreeg nummer VIII-22. Ik bleef steeds steken op het stiefvaderschap van Pieter de Grebber. Hij zou niet de biologische vader geweest zijn van Catharina (maarja, wat is zeker in het leven?). Steeds wordt Lodewijk Aernt Vranckenszoon als de eerste echtgenoot van Alyt van Tetrode genoemd en ook als vader van Catharina. Ik ben dus verder aan het zoeken gegaan en vond in De Navorscher 47 (1897) bij geslacht- en wapenkunde het volgende: "Lodewijk van der Meer, zoon van Arend van der Meer en Jacobmyne Claesdr, huwde Margaretha van Tetterode, wier moeder was Alyt de Grebber. Hij sneuvelde bij Overschie 6 maart 1488, begraven te Delft in het familiegraf, met dit opschrift: "Lodewijk Arentsz. starf in den oorlog tot Overschie onder het gebied zijns vaders 1488, wiens wijve was Margaretha van Tettrode". Hadden een Kind: Catrine van der Meer, huwde Mr. Hieronimus van den Dorpe, raadsheer in den Grooten Raad te Mechelen." Als noot wordt hierbij gegeven: Van der Aa, Biogr. woordenboek en de aldaar aangehaalde werken. Voor mij is dit aanleiding om Catharina de Grebber niet als stiefdochter van Pieter de Grebber te noemen, maar als volle dochter van hem en Alyt van Tetrode. Waarschijnlijk is degene die aannam dat Lodewijk A.V. v.d. Meer met Alyt van Tetrode getrouwd was in verwarring gebracht door "Alyt de Grebber". Vrouwen bleven in officiële stukken altijd genoemd met hun eigen (achter)naam met de toevoeging huysvrouw van .... Ik vind het wel zo netjes om jullie dat te laten weten. Mochten jullie overtuigende bewijzen hebben dat Lodewijk toch de eerste echtgenoot van Alyt van Tetrode was en ook de vader van Catharina, dan zou ik dat natuurlijk graag van jullie willen weten.
Zodra het lemma op de site van het Vrouwenlexicon wordt gepubliceerd, laat ik jullie dat via dit email-adres weten.
Met vriendelijke groet,
Drs. Marja Volbeda
Utrecht 18 maart 2008
Ten eerste mijn complimenten over de website, aangezien ik me verdiep in de natuurlijke en cultuurhistorische geschiedenis van het Haagse bos. Heb ik een vraag , u noemt bij ´ Jeroen Willemsz van Tetrode beheert voor prins Maurits het Haagse Bos 1591 “Vermoedelijk is het Haagse Bos in 1639 overgegaan in handen van de gemeente Den Haag.” Waarop stoelt u deze mening en heeft u daar dus bronnen voor die u met mij zou willen delen.
U antwoord afwachtend, en met vriendelijke groet
Rob Visser 17 maart 2008
Beste heer Tettero,
In mijn familie gaat altijd het verhaal dat er een watergeus in de familie zat, die mank was. Heel apart, nooit iets gevonden (ik doe al jaren genealogisch onderzoek en kwam hem niet tegen). Op uw site http://www.marceltettero.nl/tetrode/Watergeuzen/Geuzen.htm kom in ene 'mancke Koman' tegen als geus. Kan het zijn dat een voorouder van mij dit ooit heeft gelezen en zo het verhaal in de wereld is gekomen? Misschien dacht hij bij het lezen van dezelfde achternaam automatisch aan een voorouder. Weet u iets meer over deze geus?
Met vriendelijke groet,
Ruben
9 februari 2008
Hallo,
U schrijft op de pagina http://www.marceltettero.nl/tetrode/Geuzen/Vlaggen.htm "Om de herkenbaarheid van de vlag van de Republiek der Nederlanden op zee te vergroten is in 1630 de oranje baan in de vlag vervangen door een rode". Omdat ik nooit eerder zo'n precieze datering gezien heb voor de introductie van het rood ben ik erg benieuwd naar uw bronnen. Kunt u me zeggen waar u deze informatie gevonden heeft?
Mvg,
Peter Hans
7 februari 2008
Beste Marcel,

Ter verbetering van de inhoud van de website: Maar Ad Smijers, plaatselijk historicus in Mook, denkt dat de fameuze slag wel degelijk pal naast zijn dorp zijn beslag heeft gekregen.

"Het is een feit dat veel Staatse soldaten op de vlucht voor de Spanjaarden in de moerassen bij Plasmolen zijn verdronken. Daar staat nog het huis 'Die Swaere Noodt', dat daaraan herinnert.

De benaming "Die Swaere Noodt" die op het witte huis vermeld staat, verwijst niet naar der slag op de Mookerheid van de Tachtigjarige Oorlog, maar naar de gevechten die in de Tweede Wereldoorlog rondom het huis zijn geweest.

Deze informatie komt van de bewoners die destijds het huis die naam hebben gegeven! Mijn ouders hebben de mensen gekend die zelf de naam aan het huis gegeven hebben, zogezegd de eerste bewoners van het huis. Als ik me niet vergis is dat de familie Bieneman. Zij hebben dus aan mijn ouders verteld waarom zij het zo noemden. Mijn ouders en ik ook dus ook, hebben enkele jaren, nadat de familie Bieneman vertrokken is, het huis bewoond.

Met vriendelijke groet,

Hannie Vink 23 januari 2008

jvink@valuascollege.nl


Geachte mevrouw/mijnheer Tettero,
Op uw prachtige website zag ik o.a. een mooie foto van een eeuwenoude eik. Omdat ik een wandelboekje maak met ook een wandeling in die omgeving zou ik willen vragen of ik deze (en als u nog meer mooie foto's heeft , ook andere) foto mag gebruiken om in het boekje te plaatsen. Als het MAG, wil u dan de foto in een zo hoog mogelijke resolutie naar mijn emailadres sturen aub? Beloning: uw naam in het boekje en een exemplaar van het boekje zodra het uit komt! Ik zoek nog foto's van: de Noordmolen, de Steen van Azelo enz. Bij voorbaat dank voor uw moeite,
met vriendelijke groet,

Maria Remmerswaal, Leiden mariarem@casema.nl 22 januari 2008
Geachte heer Tettero,
Op de pagina over Herbert van Raephorst wordt een transcriptie weergegeven van de verhoren in Wassenaar door gecommiteerden van de Raad van Beroerten. Heeft u deze transcriptie zelf gemaakt over ergens uit overgenomen? Achtergrond van mijn vraag is dat op de voorgaande folio’s (180-206) over Voorschoten zouden moeten gaan en daar ben ik weer in geïnteresseerd. Het zou mij veel werk schelen als iemand die al had getranscribeerd. Kans is klein, maar je weet nooit. Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Piet van der Plas
Voorschoten, 16 januari 2008
Hi there in the Netherlands, I am a German newspaper journalist writing for the "Hohenloher Zeitung". I am currently searching for information about - you guessed it - Philipp von Hohenlohe and stumbled across your homepage. Unforrunately I am not able to read dutch so I am asking for your help. Could you please translate your text or a least an outline either in English or German for me? That would be very helpful as there are hardly any informations to be found in German. I would be glad to hear from you. I would also be glad to use some of your photos. Would you be willing to send them in a higher resolution for use in the newspaper as well as in a small book I prepare called "Hohenloher Spuren"?
Mit freundlichen Grüßen aus Hohenlohe
Matthias.Stolla@stimme.de
Redakteur
Hohenloher Zeitung
Donderdag 3 januari 2008
Met veel plezier heb ik de site bekeken over de Tachtigjarige Oorlog. Wellicht stelt u de bijgevoegde afbeeldingen op prijs. Het zijn scans van prenten uit m'n eigen verzameling. Als u wilt mag u ze wat mij betreft ook gebruiken in Uw publicaties. Groetend,
Joop Rotte
Vlissingen
Donderdag 22 november 2007
Beste Marcel,
Ik heb een en ander nog eens nagelezen op jouw boeiende site. Ik leid daaruit af, dat eind 1579 Van Hohenlohe de (poging tot) schans bij Raalte heeft vernietigd (klein slagje dus). Eind januari 1580 kiezen de Staten eieren voor hun geld. Maar de boeren in Twente en Salland komen in actie tegen Van Hohenlohe en verjagen hem zelfs in februari uit Overijssel (iets grotere slag). Even na 3 maart, het verraad van Rennenberg, moet van Hohenlohe de boerenopstand de kop indrukken (de grootste slag). Het vermoeden van Herman Hannink is dat de slag heeft plaats gevonden ten westen van het huidige Raalte, ter hoogte van de Hogeweg. Dit is niet een plaats maar een straatnaam en ligt ten noorden (parallel) aan de huidige hoofdweg tussen Raalte en Wijhe. Al met al is wel duidelijk dat er in de buurt van Raalte is gevochten. Maar ik heb mijn info uit artikelen (die ik stom genoeg NIET bewaard heb) zonder bronbevestiging. Jij verwijst naar het Breukboek Stad Almelo. Kun je toelichten wat een breukboek precies is? En heb je daaruit je informatie? Het is mijn voornemen binnen afzienbare tijd contact op te nemen met Herman Hannink, mogelijk kan hij wat meer over zijn bronnen zeggen. Mocht daar iets zinvols uitkomen, zal ik je daarvan op de hoogte houden.
m.vr.gr.
Wim van Til
Maandag 22 oktober 2007
Geachte heer Tettero,
Volgens uw website versloeg Hohenlohe in 1580 de desperaten in twee slagen: -De slag bij Sion -De slag bij Raalte Ik vraag mij het volgende af: Klooster Sion (zuid van Wesepe en noord van Deventer) bestaat sinds 1890. Is de verwijzing naar dit klooster soms bedoeld om de locatie van de slag te positioneren, of wordt er een andere locatie mee bedoeld? Zou de verwijzing naar Sion betrekking kunnen hebben op een locatie ten zuiden van Deventer? Temeer daar het bloed stroomde tussen Raalte en Doetinchem. Waar precies heeft de Slag bij Raalte heeft plaats gevonden. Ten westen, ter hoogte van de Hogeweg, is het vermoeden van de Raalter amateurhistoricus Herman Hannink. Hij houdt daarbij de nodige slagen om de arm. Met vriendelijke groet, Wim van Til Woensdag 17 oktober 2007
Beste meneer Tettero,
Studio Imago verzorgt in opdracht van uitgeverij Wolters-Noordhoff de beeldverwerving voor het Informatieboekje De tachtigjarige oorlog. De auteur zou graag een afbeelding in het boekje plaatsen, die hij heeft gevonden op uw website. Het gaat om het schilderij met daarop Adolf van Nassau die sneuvelt bij de Slag bij Heiligerlee. Zou u mij kunnen laten weten in welk boek u deze afbeelding heeft gevonden, en misschien zelfs voor me kunnen kijken wat er bij de bronvermelding voor dit schilderij staat? Dus uit welk archief of museum het beeld komt. Dan kan ik het beeld daar namelijk gaan opvragen.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw hulp! Met vriendelijke groet,
Myriam Schulze
Projectleider Educatief
Studio Imago Amersfoort www.studioimago.nl
9 augustus 2007
Beste Marcel Tettero, Op uw pagina over Jerôme Tseraerts trof ik een prachtig kaartje van Walcheren en Zuid-Beveland (Walcheren.jpg). Kunt u mij zeggen waar dat vandaan komt? Ik zou het graag gebruiken voor een groot geschiedenis-zomerspel voor kinderen (zie http://www.ordevangis.nl voor de editie van vorig jaar).
Ik hoop dat u de vindplaats van het kaartje nog kunt achterhalen!
Bij voorbaat dank,
Met vriendelijke groet,
Menke van Daalen www.anno.nl
11 juni 2007
Geachte Heer Tettero, Wat een geweldige site... Recent hebben wij een nieuwe Rotaryclub opgericht en hebben wij onze wekelijkse bijeenkomst bij de Voorweg in Zoetermeer waar een geuzenslag heeft plaatsgevonden. Omdat de naam van de club traditioneel een link moet hebben met de directe omgeving is onze naam 'Rotary Zoetermeer Geuzen' geworden. In ons briefpapier is de kopergravure verwerkt zoals die ook op uw site te bewonderen is. Het enige is dat wij ons wat zorgen maakte over de hebreeuwse titel bovenaan in het vaantje. In mijn zoektocht op internet ben ik toen op uw site uitgekomen. Kunt u mij precies vertellen wat dat betekent?....Als het namelijk werkelijk "het compromis" zou betekenen zouden wij ons daar zeer in kunnen vinden gezien de voorgeschiedenis van het ontstaan van onze club. Daarnaast is het misschien een leuk idee als u een lezing zou kunnen geven over de watergeuzen...zou u daartoe bereid zijn?
Ik hoor graag van u, en nogmaals....ik heb genoten van uw site.....Zelf ben ik erg geinteresseerd in een wat latere geschiedenis nl. die van Piet Hein en de Zilvervloot... Een uit de hand gelopen hobby naar aanleiding van de naam van mijn zoon Piet Hein, in feite ook een soort van geus, waar ikzelf ook al diverse lezingen over heb gegeven. Misschien kunnen we elkaar verder helpen...zo ben ik ook bereid om binnen uw geledingen een lezing te geven over Piet Hein en de Zilvervloot...
Met vriendelijke groet,
Pieter Minnee.
25 mei 2007
Hallo,
Met plezier gelezen over de geuzen en de geschiedenis van die tijd. Ben bezig met familieonderzoek en heb een vraag. Onder de kop Alle bekende geuzen worden veel namen genoemd.
Uit het volgende stukje "plakwerk" kom ik voor mijn familie misschien een paar interesante namen tegen: --Frederik van Inthiema, Claes, Ipe en Jacob Jacobsz, Jacques, Focko Jansen, Claesz, Cornelis, Evert, Gerben, Hendrik en Herman Jansz, kapitein David Jansz, kapitein Faite Jansz, Francois du Jardin, Jan Jarichsz, Johan Jelckesz, Jeannin, Magere Jelle, kapitein Herman Jelleson, Tzaling Jelmer, kapitein Jelmer Jelmersz, Tjebbe Jetthiesz, Joachim, Job, Tjebke Job, Hendrick Joens, kapitein Jongbloet, Joost, Thijs Jorissen--
Frederik van Inthiema wordt genoemd te Workum en ook de namen Tzaling(s) en Jelmer(s) (hoewel toen wellicht vrij algemeen) komen in dit gedeelte van Friesland (Westergo) veel voor. Ik ben in mijn familie terecht gekomen bij een zekere Tialling Jelmers (geb. 1615 of eerder) wellicht zoon van Jelmer Sioerts (geb. 1580 of iets eerder) Maar zij woonden allen in Oostdongeradeel (boven Dokkum) U noemt een aantal bronnen voor de opgesomde namen. Kunt u mij ook aangeven hoe en waar deze namen bekend zijn? Worden zij (de mindere bekenden) ook met meer gegevens ergens vermeld, zoals woonplaats;afkomstig van- of verblijfhoudend te-.? Zou het misschien mogelijk zijn dat er personen rond Workum zich toen in Oostdongeradeel (waar de schans Oostmahorn en de stad Dokkum belangrijk waren) hebben gevestigd (misschien gezien de veranderde omstandigheden noodgedwongen)?
benieuwd naar uw reactie, Otto Hiemstra [hiemstra50@zonnet.nl] 17 april 2007
Hoi Marcel,
Mooie site over de watergeuzen! Alleen... het is Brielle of (Den) Briel (historische naam) en dus niet Den Brielle.
Groetjes, Paul (Brielle) 16 april 2007
Hallo Marcel Tettero
Met veel plezier ben ik in de Watergeuzen site gedoken. Ik heb er veel informatie heb bovengehaald. Met een vriendelijke groet,
Francesco Scafidi
Ook namens Datura 12 december 2006
Beste mijnheer Tettero,
Ik ben studente geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven. Momenteel werk ik aan een paper over de Tachtigjarige Oorlog. Op uw website over de Watergeuzen heb ik zeer nuttige informatie hierover gevonden. In mijn paper moet ik kunnen verantwoorden waarom ik uw website van goede kwaliteit acht. Daarom zou ik u graag nog wat vragen stellen. Hoe bent u tewerk gegaan bij het onderzoek/de studie over de Watergeuzen? En hoe heeft u al de informatie verzameld? Zijn er misschien bepaalde bronnen of gepubliceerde werken waar u nuttige informatie heeft kunnen uithalen? Heeft er nog iemand meegewerkt of bijdragen verleent bij het maken van de site? Sluit de site over de Watergeuzen en de Tachtigjarige Oorlog aan bij de site over de geschiedenis van Tetrode en de adelijke familie Tettero? Ik wil u alvast hartelijk bedanken. Het zou een enorme hulp zijn bij het maken van m'n paper.
Met vriendelijke groet, Sanne Jacobs
6 december 2006

Hallo Mijnheer Tettero,
Ik heb uw website gezien en gezocht naar een plaatje van een vlag die gevoerd werd door Prins Maurits in de 17de eeuw. De meegezonden foto is van een schilderij van Vroom. Ik neem aan dat het een vlag is die gevoerd werd door de leden van de familie van Oranje Nassau. Heeft u er misschien een juist plaatje van en mischien wat meer informatie want ik ben er niet zo erg zeker van dat ik het bij het goede eind heb. Ik ben hier in Australië bezig met met iets waarvoor ik die informatie nodig heb. Hopende dat u mij kunt helpen.
Met vriendelijke groeten
Rikus Kaijer. rikusk@iinet.net.au
25 november 2006
Antwoord: Zie de pagina Vlaggen
Beste Meneer/Mevrouw,
Mijn naam is Geertje de Jongh en ik werk bij Uitgeverij Zwijsen Educatief BV, een uitgeverij voor het basisonderwijs. Op dit moment zijn wij bezig met een nieuwe geschiedenismethode, waarbij we internet gebruiken als kennisbron. We willen op de cd-rom die bij de methode hoort verwijzen naar uw webpagina over Onze eerste verzetsstrijders. (/tettero/ZuidHolland/Geuzen.htm) De situatie in het basisonderwijs is achter van die aard dat er niet altijd een internetverbinding is op de computers waarop kinderen werken. Om die reden hebben wij bedacht dat we een aantal sites ook offline aanbieden, dus op de cd-rom plaatsen. Voor leerlingen is het verschil niet te merken: wanneer zij op een hyperlink van een url klikken die naar Watergeuzen verwijst, wordt er een browser geopend die deze internetpagina aanbiedt. Het enige is dat zij niet door kunnen klikken naar andere sites, of een andere url kunnen invoeren. Een bijkomend voordeel van dit offline zetten van een bepaalde pagina is dat wij de school kunnen garanderen dat de pagina blijft bestaan. Methodes worden nu eenmaal niet in een paar jaar afgeschreven en wij willen graag dat de informatie beschikbaar blijft, ookal verhuist of verandert de oorspronkelijke site.
Onze vraag aan u is: Mogen wij de pagina over Onze eerste verzetsstrijders ook offline opnemen, als een soort vangnet voor scholen die geen internetaansluiting hebben?
Bij voorbaat onze hartelijke dank,
Met vriendelijke groeten,
Geertje de Jongh g.d.jongh@zwijnsen.nl
21 november 2006
Beste Marcel,
heb je ooit gehoord van ene freule genaamd Anne handeine (onleesbaar) van Wassenare van Waermont? Zij moet hebben geleefd in de tweede helft van de zestiende eeuw en was meer dan waarschijnlijk familie van vrouwe Margaretha van Wassenaar, de moeder van Lumey. Haar naam komt voor in een kookboek (!) dat deel uitmaakt van de "van der Mark van Lummen"- archieven die, via Filips van der Mark (broer van Lumey) zijn terechtgekomen bij zijn afstammelingen, de prinsen van Arenberg. Hoewel 'Holland' in de huidige betekenis nog niet bestond, moet voornoemde dame een 'Hollandse' zijn geweest. Dat blijkt o.m. uit haar taalgebruik en alhoewel het 'Nederlands' in de huidige betekenis nog niet bestond, toch is het kookboek in goed lees- en verstaanbaar Nederlands geschreven. Daarin komen substantieven voor zoals kabeljauw, een vis die de Limburgers, 450 jaar geleden, onmogelijk kunnen hebben gekend.
Het identificeren van deze dame zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor onze gemeenschapelijke geschiedenis, waar wij zo naarstig mee bezig zijn.
Dank bij voorbaat en met mijn beste, persoonlijke groet, Willy Alenus++
Zeedijk 357
8400 OOSTENDE
14 november 2006
Sehr geehrter Herr Tettero,
ich bin im Internet auf Ihre Anfrage nach dem Grab von Hendrik van Brederode aufmerksam geworden. Der niederländische Nationalheld(?) hat im Exil auf der Horneburg gelebt(Horneburg bei Datteln in Westfalen!). Er ist auch auf der Burg verstorben und in Gemen beigesetzt worden. Seine letzte Ruhestätte ist meines Wissens in Alpen am Niederrhein. Ich bin Mitglied im Heimatausschuss des Bürgerschützenvereins Horneburg 1384 e.V. und beschäftige mich mit historischen Ereignissen. Leider habe ich bis heute keine brauchbaren Ausführungen über Hendrik van Brederode gefunden,die ich meinen Landsleuten nahe bringen kann. Wir geben regelmäßig zu unseren Schützen- und Heimatfesten eine Broschüre, ja fast schon ein Buch heraus, in dem wir über herausragende historische Ereignisse berichten. Ihren Ausführungen auf der Internetseite kann ich entnehmen, dass Sie sich mit dem Thema beschäftigt haben. Können Sie mir Quellen in deutscher Sprache nennen, aus denen ich Informationen beziehen kann? Ich habe niederländische Freunde aus dem Gelderland, die mir auch kleinere Ausführungen in niederländischer Sprache ins Deutsche übersetzen können. Für eine Antwort wäre ich Ihnen sehr dankbar.
Mit freundlichen Grüssen
Werner Recktenwald
Bürgerschützenverein Horneburg 1384 e.V. -Heimatausschuss-
7 november 2006
Hallo,
Ik doe al enige jaren onderzoek naar de familienaam Hardick (in alle varianten) kwam ik op uw website. Ik ben bekend met het verhaal van Sweder Schele en het boek van Dick Schluter. In het bijzonder ben ik op zoek naar de graaf van Hardick die vermeld staat. Citaat van uw website Weleveld: Onderbetaalde soldaten en ruiters van het Staatse leger van graaf Van Hohenlohe en graaf Van Hardick plunderen er naar hartelust op los waarna de getergde Overijsselse boeren naar...
In al mijn onderzoek ben ik nog geen adelijke voorouder tegengekomen. Heeft U enig idee of de naam Hardick inderdaad correct is ?
Eise van Dijk
24 oktober 2006
Door geuzen geroofd klokje terug
Het klokje van de priorij Ten Troon is terug in Grobbendonk. Althans een kopie ervan. Een Schotse delegatie uit Kettins overhandigde het donderdagavond plechtig aan het gemeentebestuur van Grobbendonk. Geuzen roofden het klokje van Ten Troon 500 jaar geleden en namen het mee naar Schotland. Het gieten van een kopie kostte de gemeente circa 7500 euro. Het gemeentebestuur onderhoudt nu een innig contact met het Schotse plaatsje Farfor. Er wordt gedacht aan een jumelage met dat dorpje. Het klokje wordt tentoon gesteld in het gemeentehuis.
(bron: ThalesFM)
Vrijdag 13 oktober 2006
Zoals Gods vinger schrijft van B.J. van Wijk is het meest gekleurde boek over de Watergeuzen. Het boek is al geschreven in de jaren vijftig, maar wordt in reformatorische kringen nog steeds gebruikt. In het boek worden, zo stelt Verhoeve, de losbollige watergeuzen beschreven als ’koene helden’ en de Spanjaarden als ’hels gebroed’. Ook zou het elke protestantse overwinning zien als een ’wonder Gods’. Verhoeve: "Dankbaarheid om in de lijn van psalm 78 Gods daden te gedenken is onze dure opdracht. Maar moet dit nu zo?’’ (bron: Nederlands Dagblad)
Vrijdag 6 oktober 2006
Beste Marcel Tettero,

Voor het NCRV-televisieprogramma Wonderlijke Wegen ben ik bezig met de Freules van Beckum. We hebben twee weken geleden opnamen gemaakt om dit verhaal te vertellen en zijn nu bezig met de montage. Wat wij nog missen is een bruikbare afbeelding van de freules die op uw site staat (dus waar Ursula rechts uit het raam kijkt). Ik hoop dus dat u mij verder kunt helpen naar de bron van deze afbeelding. Waar heeft u 'm vandaan?

De uitzending is 2 december op Nederland 2.

Met vriendelijke groet,
Marielle Groenendijk@ncrv.nl
redactie Wonderlijke Wegen
donderdag 5 oktober 2006
Klik hier voor de videouitzending van de NCRV


Vlissingen wil 'ontzette' stad worden
Vlissingen wil in het officiële rijtje van door de geuzen ontzette steden komen. Leiden, Alkmaar en Groningen behoren daar al toe en Vlissingen wil ook als zodanig worden erkend. Het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen viert daarom maandag en dinsdag in Leiden het Leidens Ontzet mee.
De Zeeuwse havenstad was op 6 april 1572 de eerste van Hollandse en Zeeuwse steden die tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd bevrijd van de Spaanse onderdrukking. Vlissingen viert dit maar eens per honderd jaar. Wanneer de stedenband Leiden, Groningen en Alkmaar ook de Walcherse stad erkent, zal ook Vlissingen de bevrijding door de geuzen jaarlijks groot gaan vieren.
Maandag 1 oktober 2006 (bron: De Telegraaf)
Zoetermeer wil ontzet gaan vieren
Een openluchtfestival met Geuzen en een tentoonstelling over de Geuzen. Zoetermeer wil een eigen volksfeest rond het Leidens Ontzet. Zoetermeer speelde een belangrijke rol bij het Leidens Ontzet. Leidenaren mogen elk jaar op 3 oktober vieren dat de stad in 1574 werd bevrijd van de Spaanse belegering, maar de eigenlijke slag werd bij Zoetermeer geleverd. Hier voeren de Geuzen in de nacht van 17 op 18 september op platbodems door de ondergelopen polders en leverden slag met een Spaans garnizoen. Die sloegen op de vlucht en de weg naar het ontzet van Leiden lag open. Een historisch feit dat elk jaar zeer uitbundig wordt gevierd in Leiden.
Dit jaar is het nog stil in Zoetermeer, maar volgend jaar barst het los met onder meer een openluchtfestival met Geuzen, die worden gespeeld door acteurs van Greg & Baud. Als locatie is het gebied rond de Dobbe gepland. „Aan de hand van historische gebeurtenissen en fictieve personages laten we op het land en in het water zien wat die Slag bij Zoetermeer inhield,’’ zegt Sebastiaan Smit van Greg & Baud. Op dit moment schrijft kinderboekenschrijver Theo Hoogstraaten een historische jeugdroman over de rol van Zoetermeer bij het Leidens Ontzet. En in het Stadsmuseum Zoetermeer komt een tentoonstelling over de Geuzen. (bron: AD 29 september 2006)
Beste Marcel (als ik mag),
Ik heb je naam doorgekregen van Hans Kluit, die ik ook uitgenodigd heb voor onderstaande boekpresentatie. De lokatie, Huis ter Kleef, is gekozen omdat het de voormalige kaatsbaan is van Hendrik van Brederode (Zie foto van standbeeld in Brussel, rechts). We hebben een principeakkoord met de gemeente Haarlem om het gebouw in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen, mits we het geld kunnen vergaren (1 miljoen euro). Tijdens de presentatie zal ik een vergelijking maken tusen Hendrik, de Grote Geus, en de virtuele hoofdpersoon van mijn boek over Italië, Hertog Alfonso II d'Este, beiden fanatiek tennissers. Zoals je weet had ook Batestein een kaatsbaan. Ik heb begrepen dat jij de Grote Geus website hebt samengesteld. Bij ons kaatsbaan Huis ter Kleef project willen we de figuur van Hendrik van Brederode meer voor het voetlicht brengen. Op maandag 25 september, 16.00 uur wordt mijn boek aangeboden aan Richard Krajicek. Lokatie Huis ter Kleef (nu Stadskweektuin), Kleverlaan 9, Haarlem. met borrel van c. 16.45-c. 17.30 uur. Met groet,
Cees de Bondt
11 september 2006 Haarlem

Dag Marcel,
Bedankt voor je reactie op mijn vraag van 12 augustus, waarin ik overigens vergeten had om je te complimenteren met je prachtige website. Intussen heb ik in het gastenboek ook de reactie van Markus Welschhoff gelezen. Wil je mijn emailadres aan hem doorgeven? Ik ben in zijn vraag geïnteresseerd en wellicht komen we samen een stuk verder. Groet
Jan van Beckum, 10 september 2006 Leersum
(Tekst vorige brief: Bij toeval stuitte ik op je enorme website op een stukje over de stadhouder Verdugo die in 1581 ene Jan van Beckum tot commandant van de Deldense Schuuterij benoemt. Ik heb een aardig overzicht uitgewerkt over de Twentse van Beckums, waaronder de Jan van Beckum die getrouwd was met Ursuala en die deze dame, samen met zijn zuster Maria, op de brandstapel in vlammen zag opgaan. Het is dezelfde Jan die later met Wychmoed van Keppel is hertrouwd. Maar in 1581 was deze jan vermoedelijk al bijna 20 jaar overleden. Als hij in 1581 62 jaar is zoals je vermeldt, dan zou hij als 19 jarige getrouwd moeten zijn met Ursula (huwelijk is in 1538 gesloten, zowel in Jever als later in Diepenheim). Wellicht gaat het om een andere Jan van Beckum. Daarom ben ik benieuwd naar je bron, om een en ander verder uit te zoeken. Jan van Beckum, de echtgenoot van Ursual, was een edelman en de laatste mannelijke riddermatige van Beckum in Twente. Het is de vraag of commandant van de schutterij destijds een job voor een riddermatige was. Kun je me helpen door de bron te geven waar je dit gegeven uit gehaald hebt? Wellicht is het een ander Johannus die ik in in beeld heb, maar dat is een bastaard van een andere adellijke van Beckum uit de regio.)
Complimento Marcel,
Ik bezoek je sites over de vaderlandse geschiedenis regelmatig en vind hem heel mooi en duidelijk. Zelf hou ik mij ook graag bezig met geschiedenis, veel meer mensen zouden dat moeten doen die nu doelloos bezig zijn in hun leven. Ze zouden dan een beter inzicht krijgen van wat er vandaag gebeurt in Nederland. Vanaf de 80er jaren hield ik mij bezig met Brederode, de ruïne in Santpoort en Batestein in Vianen. Natuurlijk hadden ze veel meer goederen maar ik hield mij voornamelijk bezig met de ruïne. Ik heb zelf een arsenaal aan documentatie verzamelt over Brederode. Zelf zou ik een goede documentaire willen maken over het ontstaan er van. echter telkens komt er iets tussen waardoor het er niet van komt. Maar wie weet in de toekomst. In de 90er jaren hield ik in Nunspeet een tentoonstelling die ik zelf arrangeerde kranten waren alom vertegenwoordigd waarvan ik exemplaren heb die ik dan ook bewaar in mijn archief. Welnu.
Vriendelijke groeten Gerrit Boer info@brederode.info 8 september 2006
Dag Marcel,
Vorig jaar juni heeft ene Marcel Evertzen een vraag gesteld over het hollandschen Karkhoff bij Esche. Ik zag de site vandaag pas en heb wel een antwoord op zijn vraag, maar helaas staat zijn naam niet gelinkt aan zijn mailadres, maar aan een verhaal op jouw site. Hopelijk komt hij nog steeds wel eens op deze site, dan kan hij nu het antwoord in het gastenboek lezen.
Carl von Rabenhaupt, De baron van Sucha was 70 jaar oud, toen hij Groningen op 28 augustus 1672 bevrijdde van de wrede bisschop Bernhard von Galen, die niet voor niets de bijnaam Bommen Berend had. Na Groningens Ontzet (dat in Groningen nog steeds gevierd wordt) ging de strijd gewoon door. Twee jaar later was het Von Galen die de overwinningstrompet blies. Bij het Duitse Veldhausen leden Von Rabenhaupt en zijn troepen een zware nederlaag. De soldaten van de baron sneuvelden bij bosjes in het heuvelachtige terrein. Ze werden terplekke begraven, zodat de overbleven troepen zonder onnodige ballast verder konden trekken.
Zo nadrukkelijk als de overwinning van de baron in Groningen herdacht wordt, zo bescheiden is de herinnering aan de veldslag bij Veldhausen. Een steen met de tekst ’Hollandschen Karkhoff’ en een door groen mos slecht leesbaar informatiebord staan verscholen in het bos, langs een klein paadje.
De heuvel waarop de steen, het bord en een bankje staan, is eigenlijk de schans die de ’hollandsche soldaten’ hadden opgeworpen om zich tegen Bommen Berend te verdedigen. Daaronder rusten al 332 jaar de laatste resten van de ongetwijfeld te jong gestorven mannen.
Von Rabenhaupt zelf overleefde ook deze slag. Hij gaf een jaar later de geest in Coevorden. Hij sneuvelde niet in de strijd, maar door een ernstige ziekte. De bevrijder van Groningen werd 73 jaar.

Maaike Trimbach
23 augustus 2006
Burgemeesters Ontzetsteden
Alkmaar, Leiden en Groningen vieren nog steeds jaarlijks een ontzetfeest. Op vrijdag 18 augustus hebben burgemeester H.J.J. Lenferink van Leiden en burgemeester J. Wallage van Groningen met het luiden van de bel om 10.00 uur de Alkmaarse kaasmarkt geopend. Ze heben dat gedaan op uitnodiging van burgemeester Van Rossen.
Door de historische gebeurtenissen voelen de steden zich met elkaar verbonden. Dit was aanleiding voor de Alkmaarse burgemeester om haar Ontzetcollega’s uit te nodigen voor een bezoek aan de kaasmarkt. Ook de nieuwe voorzitter van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet, Maarten Schenk, was bij het bezoek aanwezig. De besturen van de drie Ontzetverenigingen bezoeken jaarlijks elkaars Ontzetfeesten.
Op 8 oktober 1573 waren het de Alkmaarders die als eersten in de 80-jarige oorlog tegen Spanje een overwinning behaalden door de Spaanse troepen die Alkmaar belegerden, te verjagen en zo Alkmaar te ontzetten. Dit feit wordt in Alkmaar jaarlijks op 8 oktober herdacht en gevierd. Ook Leiden was belegerd door de Spanjaarden. De Leidenaren wisten zich te ontzetten op 3 oktober 1574. Dit wordt in Leiden jaarlijks herdacht en uitbundig gevierd op 3 oktober met haring en wittebrood. Het eten wat de uitgehongerde bevolking in 1574 kreeg van de Watergeuzen. Groningen werd belegerd op 21 juli 1672 door het leger van de prins–bisschop van Münster, Bommen Berend genoemd. De belegering is kort maar hevig en eindigt op 28 augustus 1672. Maar Groningen is ook veel eerder ontzet, in 1594.
Alkmaar, 18 augustus 2006
Hai
Mijn man is een Blommaert, ben dus nieuwsgierig of je ook een genealogie hebt. Wellicht is dit een voorvader mijn gegevens gaan tot Laurijs Blommaert over hem verder geen gegevens wel van laurentius blommaert geboren te Hontenisse. Kan je me verder helpen??? Zou het zeer op prijs stellen.
Groetjes
Gerrie vd Meer, 16 augustus 2006
Beste Marcel,
Bij toeval stuitte ik op je enorme website op een stukje over de stadhouder Verdugo die in 1581 ene Jan van Beckum tot commandant van de Deldense Schutterij benoemt. Ik heb een aardig overzicht uitgewerkt over de Twentse van Beckums, waaronder de Jan van Beckum die getrouwd was met Ursuala en die deze dame, samen met zijn zuster Maria, op de brandstapel in vlammen zag opgaan. Het is dezelfde Jan die later met Wychmoed van Keppel is hertrouwd. Maar in 1581 was deze jan vermoedelijk al bijna 20 jaar overleden. Als hij in 1581 62 jaar is zoals je vermeldt, dan zou hij als 19 jarige getrouwd moeten zijn met Ursula (huwelijk is in 1538 gesloten, zowel in Jever als later in Diepenheim). Wellicht gaat het om een andere Jan van Beckum. Daarom ben ik benieuwd naar je bron, om een en ander verder uit te zoeken. Jan van Beckum, de echtgenoot van Ursual, was een edelman en de laatste mannelijke riddermatige van Beckum in Twente. Het is de vraag of commandant van de schutterij destijds een job voor een riddermatige was. Kun je me helpen door de bron te geven waar je dit gegeven uit gehaald hebt? Wellicht is het een ander Johannus die ik in in beeld heb, maar dat is een bastaard van een andere adellijke van Beckum uit de regio.
Groet
Jan van Beckum, Leersum 12 augustus 2006
Beste Marcel,
Allereerst mijn complimenten voor je prachtige site! Ik heb geen idee of je me kunt helpen met de volgende vraag. Mijn man is al lang op zoek naar een oud schoolboek over de watergeuzen, een van de hoofdpersonen heette Maarten Sjoers. Onze zoon heet ook zo, vandaar dat het wel leuk zou zijn om dit boek te vinden, geen idee wat de titel is en uit welk jaar het komt. vriendelijke groet,
Corry Sjoers-Smit corrsjoers@hotmail.com
donderdag 3 augustus 2006
Waarde Marcel Tettero,
Kortelings werd ik op Uw site geattendeerd i.v.m. informatieuitwisseling over de 'Kerk van Wassenaar' omstreeks 1582. Inmiddels las ik de uitvoerige uiteenzetting over Herpert van Raephorst, de verslagen van de verhoren e.d. De hoofdlijn van de geschiedenis was mij bekend, maar de bronvermeldingen vielen me op. Maar nog iets; en ik neem de vrijheid U daarop te attenderen. Ik kreeg de stellige indruk dat de teksten het resultaat zijn van de toepassing van een programma met 'Optical Character Recognistion'. Zo zag ik bijv ergens "de voorstreven Raephorst" waar het zo goed als zeker "de voorschreven Raephorst" zou moeten zijn. En een zekere waardin Neel, wordt een regel verder geschreven als Nee l en nog weer verder als Neet.
Het resultaat van OCR is vaak indrukwekkend, maar er treden nagenoeg steeds fouten op. Ik kreeg de stellige indruk dat Uw genoemde tekst nog wat aandacht behoeft. Maar ik zal zeker nog een paar dingen bekijken,
Vriendelijke groet, A.J. Niphuis
dinsdag 1 augustus 2006
Met veel interesse lees ik altijd de bijlage Stad en Land in De Twentsche Courant Tubantia. In het artikel de Slag om Goor is een, voor mij, storende fout geslopen. De heer Tettero schrijft hierin dat de ondertekening van de acte (of plakkaat) van Verlatinge werd ondertekend door: "de zeven provinciën, Holland, Zeeland, Friesland, Gelre en Zutphen, Utrecht, Brabant, Vlaanderen en Melchelen. Deze overeenkomst verenigt de staten van de Nederlanden en vormt later de blauwdruk voor de Verenigde Staten van Amerika bij het opstellen van de Declaration of Indepence". Hieruit lees ik dat Holland, Zeeland, Gelre en Zutphen en Utrecht niet tot de zeven Provinciën horen. De Verenigde Nederlanden oftewel De zeven Provinciën bestonden uit: Hertogdom Gelre, de Graafschappen Holland en Zeeland, de heerlijkheden Friesland, Groningen, Overijssel, het bisdom Utrecht en het landschap Drenthe. M.i. vormde de Unie van Utrecht in 1579 de blauwdruk voor de Verenigde Staten van Amerika. Op 26 juli 1581 was de Akte van afzwering door de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden. Waarom Philips ll zijn rechten verspeeld had werd neergelegd in het Plakkaat van Verlatinge een besluit genomen door de geduputeerden van Brabant, Gelre en Zutphen, Vlaanderen, Friesland, Holland, Zeeland, Mechelen en Overijssel. Ik denk dat de heer Tettero de Unie van Utrecht en de Akte van afzwering door elkaar gehaald heeft. Geen schande overigens (dezelfde fout maak ik zelf ook wel eens) het is hem vergeven, maar ik had toch de behoefte om één en ander recht te zetten. Ik hoop dat ik nog héél lang mag blijven genieten van Stad en Land en wens u veel succes. (Zie ook: TCTubantia houdt prijsvraag over de Slag om Goor)
Met vriendelijke groet,
Hedwig Quinten
7 juli 2006
Sehr geehrter Herr Tettero!
Leider spreche ich kein Niederländisch aber ich würde mich sehr freuen, wenn Sie mir trotzdem helfen könnten. Die Familie "van Beckum" gehört zu meinen niederländischen Ahnen und ich versuche, etwas mehr darüber herauszufinden. Meine direkte Ahnin ist Adriana van Beckum, welche auch auf Ihrer sehr interessanten Seite erwähnt wird. Dort schreiben Sie auch "Jan van Beckum, getrouwd met Ursula van Werdum, woont in het voormalige kasteel Altena ten zuiden van Beckum dat tegenwoordig in de gemeente Hengelo ligt. Jan's zuster, Maria, woont bij haar moeder in Utrecht". Da ja bekannt ist, daß Jan's Schwester, Maria, bei ihrer Mutter in Utrecht wohnte, ist es vielleicht möglich, mir den Namen der Mutter in Utrecht zu nennen? Haben Sie vielleicht weitere Informationen zur Familie "van Beckum" oder können Sie mir vielleicht einige Quellen (Bronnen) nennen? Da ich sonst keine andere Möglichkeit habe würde ich mich über eine positive Antwort sehr freuen.
Mit freundlichen Grüßen,
Markus Welschhoff
6 juli 2006
Beste Marcel Tettero,
Op zoek naar gegevens over de freules Maria van Beckum en Ursula von Werden ontdekte ik het verhaal 'Maria und Ursula enden auf dem Scheiterhaufen - 1544 - Standhaftigkeit gegenüber der Inquisition'. Ik zou graag weten wie dr. Susanne Woelk is vanwege de noot onderaan het verhaal. Ik ben bezig met een biografietje over deze dames voor een historisch lexion (ING).
Met vriendelijke groet,
Lamberthe de Jong, Diepenveen
27 juni 2006
Geachte
Toevallig kwam ik op uw website terecht, op zoek naar iets anders. Mag ik u er vriendelijk op wijzen dat Hoogstraten geen "klein dorpje" is en heel wat meer dan "zo'n 5000 inwoners" telt. Hoogstraten is namelijk een stad (stadsrechten sinds 1210!) met een oppervlakte van 105,32 km² (een van de grootste van België!) en met een bevolkingsaantal van 18512 (2005) inwoners. De titels van graaf en gravin hebben ook niets te maken met het huwelijk van Antoon de Lalaing met Elisabeth van Culemborg. De titels zijn hen namelijk verleend in 1518 door Karel V. De kroning is uitgevoerd door diens broer, Aartshertog Ferdinand.
Met vriendelijke groeten
Heidi Bekaert Stadsgids Hoogstraten
6 juni 2006
De Helden van de Vliet
Tot en met eind juni is in de Pilgrim Archives aan de Vliet 43 in Leiden de tentoonstelling 'Helden van de Vliet' te zien. De Vliet heeft gedurende haar bestaan als vaarweg vele helden gekend. Ontstaan in de Romeinse tijd stroomt de Vliet nu nog steeds van Leiden naar Delft. Het vaarwater biedt al eeuwen lang een levendig tafereel van schepen en allerlei activiteiten. De Provincie Zuid-Holland heeft de Vliet tot toeristisch speerpunt gemaakt in haar 'Agenda Vrije Tijd 2006-2010'. Naast de buitententoonstelling 'Rembrandt langs de Vliet' en het evenement 'Vloot over de Vliet', is nu ook een reizende tentoonstelling over de geschiedenis van de Vliet te bewonderen.

De Vliet kent een rijke historie, in vroeger eeuwen bouwden de welgestelde burgers uit Den Haag tientallen buitenplaatsen langs de vaarweg, bloeide het geestelijke leven in de vele kloosters en kerken, bevolkten duizenden turfstekers de snel groeiende dorpjes, trokken de Geuzen met hun bevrijdingsvloot via de Vliet naar Leiden om de stad te bevrijden van de Spanjaarden en begonnen de Pilgrims hun tocht naar Amerika op de Vliet. In deze tentoonstelling worden enkele helden, die op en rond de Vliet ooit een rol hebben gespeeld, gepresenteerd.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de schipper van de trekschuit, de boer met het jaagpad, de geuzen met hun strijd en diverse spraakmakende figuren zoals Constantijn Huygens en Prinses Marianne der Nederlanden. De Pilgrim Archives zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Zie ook: Geniet van de Vliet.nl en PZH.
Hallo Marcel,
Dank voor je leuke berichtje in het gastboek van onze website www.slagendestoot.nl. En eveneens dank voor de tip om eens een kijkje te nemen op jouw homepage over de opstand tegen de Spanjaarden. Ik heb hem meteen opgezocht en bekeken: nou, complimenten hoor!! Het ziet er echt heel mooi uit en is inderdaad heel overzichtelijk en informatief!!! En eh... wil je Slag ende Stoot ook eens in middeleeuwse hoedanigheid zien? Kom dan volgende week zaterdag naar Oostvoorne, naar de Jacoba van Beierendag.
Groetjes en tot horens of ziens,
Cora, mede namens de rest van Slag ende Stoot.
1 juni 2006
Geuzenfestival Zoetermeer in 2007
Zoetermeer houdt op 29 september 2007 een geuzenfestival. De bewoners van de stad vieren dan het feit dat de geuzen de Spanjaarden verdreven waarna admiraal Boisot Leiden ontzet. Het festijn wordt gehouden vanwege het duizendjarig bestaan van Zoetermeer. Het feestjaar begint juni 2007 met een groot middeleeuws festijn. In juni 2008 wordt Zoetermeer 1000 afgesloten met een slotfeest.
24 mei 2006
De watergeuzen ontzetten Leiden nadat zij de Spanjaarden uit Zoetermeer hebben verdreven
Hoi,
heb op je mooie site gezocht, maar mischien kun je me helpen. Heb vandaag gelopen in de buurt van kasteel Verwolde in Laren (Gelderland). Daar kwam ik een monument tegen dat er een kasteel had gestaan dat bij de bezetting van Lochem in de 80-jarige oorlog was verwoest. Ben zo dom geweest om er geen foto van te maken. Weet jij mischien iets meer van dit kasteel?
bvd
henk.boom@home.nl Wierden
6 mei 2006
Watergeus Arent van DuivenvoordeGeachte heer Tettero, Hartelijk dank voor de moeite. Ondertussen hebben we een en ander moeten afronden. Uw website was daarbij een genoegen om door te nemen en een fijn hulpmiddel voor ons. Hartelijke dank. Vriendelijke groet, Erik de Groot
Zondag 22 april 2006
Hallo, mit Interesse habe ich Ihre Internetseiten gelesen. Für eine Forschung benötige ich eine Bildangabe. Können Sie mir eine Quellenangabe zu dem Bild Kasteel of Huys Lage zusenden? Von wem und wann wurde das Bild gezeichnet? Viele Dank und viele Grüße aus der Grafschaft Bentheim.
Helmut Schönrock e-mail: H.H.Schoenrock@t-online.de
Maandag 10 april 2006
Geachte heer Tettero,
Wij werken momenteel aan een presentatie over de geschiedenis van de Vliet. Deze presentatie start in het gemeentearchief Leiden, vervolgens museum Voorschoten en Hofwijck. Op uw site kwamen we een mooie afbeelding tegen van Arent van Duivenvoorde. Deze lijkt ons goed bruikbaar voor de presentatie. Kunt u ons misschien helpen aan de bron van deze afbeelding of aan een bestand met een hogere resolutie. Wij horen graag van u. Vriendelijke groet, Erik de Groot
Maandag 3 april 2006
Mooie site heeft u. Ik wist niet dat Hengelo een kasteel had. Ik heb u toegevoegd aan mijn homepage, als u geen bezwaar heeft. Anders haal ik hem wel weer weg. Groetjes martijn stoute
Nederland - vrijdag 24 maart 2006
Beste Marcel,
Op jouw site vind ik een stuk over 'geuzen steken kerk in brand' van Huib Uil waarin wordt genoemd Ds. Lucas Spierinck. Er staat ook dat zijn vader dominee van Kruiningen was. Heb jij enig idee van de naam van zijn vader en of andere familieleden?
Met vriendelijke groet, Ronald Spiering
Maandag 20 maart 2006
Geachte heer Tettero, Graag zou ik van u vernemen wat de bron is van de kaart van Jacob van Deventer. Ik zou willen nagaan of mijn geboorteplaats Castricum daar ook op staat.
Hans van Weenen
Nederland - donderdag 02 maart 2006
Hoi, ik was op zoek naar de achtergrond van onze familienaam en kwam daarbij op uw site terecht. Heel mooi, als u ook het familiewapen van Admiraal nog op uw site wil verwerken, dan kunt u deze op mijn site vinden. Er ontbreken nog een aantal jaartjes in onze genealogie, wellicht kunnen lers van dit gastenboek daar nog iets aan toe voegen. Groetjes van René Admiraal
Rene Admiraal
Staphorst, Nederland - maandag 27 februari 2006
Sehr geehrter Herr Tettro, auf Ihren interessanten Internetseiten finde ich eine Abbildung von der Hinrichtung Maria und Ursula von Beckum. Meine Frage an Sie: Darf ich diese Abbildung in einem geplanten Bericht fuer den von uns herausgegebenen Historien-Kalender 2006 verwenden, oder ist die Abbildung urheberrechtlich geschuetzt? Es waere nett, wenn Sie mich hierueber informieren wuerden. Mit freundlichen Grueßen Gerhard Frerichs Red. Historien-Kalender
Gerhard Frerichs
Nederland - zondag 26 februari 2006
De fouten zijn er uit gehaald. Zie de pagina geschiedenis.
Marcel Tettero
Hengelo, Nederland - zondag 12 februari 2006 - 28 juli 2021
Inhoudelijk een leuke site, maar storende taalfouten (hoofschout, Delftshaven, victory) doen afbreuk aan het geheel. Zou de inhoud ook zo rammelen? Toch maar eens iemand serieus naar laten kijken!
Bike
Nederland - zaterdag 11 februari 2006
Mooie website. Zelf ben ik van de hugenoten en zoek meerdere die dat weten. Zelf zou ik het te gek vinden om met mensen in contact te komen die meer over de hugenoten weten omdat het me veel doet nog steeds. mvg en veel liefs, Henk...
Henk Banen
Amsterdam, Nederland - woensdag 08 februari 2006
Sjieke site!!!echt waar! super mooi!! doe zo verder! love yu!!!! kis kis kis
Asmara
Geel, België - zondag 05 februari 2006
Hele mooie en complete site, mooi gedaan,ga zo door
Mathé Verhoeven
Vlijmen, Nederland - vrijdag 20 januari 2006
Bedankt voor je reactie en je complimenten voor de site (die naar mijn mening hard aan een opknapbeurt toe is). Dat zijn interessante, maar arbeidsintensieve projecten, verhalen als De slag bij Venebrugge, lijkt me. Die Willem van Oranje duikt ook overal op! Gisteren nog de expositie Twickel en Oranje Nassau bekeken. Mooi dat je het verhaal over Venebrugge ook op een eigen site hebt gezet, 't is de moeite waard om dat nog eens te kunnen raadplegen. Je hebt het pico-bello opgemaakt, helder leesbaar en aangenaam geïllustreerd. En gelukkig in recht-toe-recht-aan HTML. Het spreekt voor zich dat ik je reactie, inclusief link, heb geplaatst in Op de Grens. Zowel op de startpagina als in de rubriek Reacties.
Dick Waanders
Nederland - maandag 31 oktober 2005
mooie site met goede informatie en ik heb er veel aan gehad voor mijn examenwerkstuk.
maria
katwijk, Nederland - woensdag 26 oktober 2005
Een prachtig overzicht. Ik volg het kennismakingstraject Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit en vind deze informatie zeer overzichtelijk en zeer bruikbaar bij mijn verdere studie. Mijn dank hiervoor ! Vriendelijke groet, donkerh@chello.nl
Hans Donker
Zutphen, Nederland - zondag 23 oktober 2005
Uitstekende en met toewijding gemaakte site, en dit compliment komt van een collega-journalist. Kort en bondig taalgebruik, goed Nederlands. Mooie en veel illustraties. Interessante inhoud, duidelijk vormgegeven. Relevante links. Kortom, een site om een hele poos op rond te dwalen. Vakwerk!
Rob Ruggenberg
Best, Nederland - dinsdag 18 oktober 2005

Geachte heer Tettero
Ik zag zojuist op uw site één en ander over Johan van den Corput. Voor de volledigheid verwijs ik u naar mijn proefschrift over hem: "Johan van den Corput (1542-1611). Kaartmaker, vestingbouwer, krijgsman", Kampen 1993. Het dunkt mij dat uw verhaal er voordeel van kan hebben.
Met vriendelijke groet,
Jan Postema @getronics.nl - zondag 28 augustus 2005

(Uit navraag bij de IJsselakademie in Kampen blijkt dat het proefschrift is uitverkocht. 'Misschien is nog aan een exemplaar bij een (antiquarische) boekhandel te koop.' - Marcel Tettero)


Een mooie website, daar heb je veel werk aan gehad. Zelf doe ik onderzoek naar de familie van Homoet, zonder het woordje 'van' mag ook. Er zijn diverse families gevonden die nog niet, misschien wel nooit, aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Deze zomer heb ik aantekeningen gevonden waarin staat dat het middeleeuwse geslacht van Homoet ook iets te maken heeft met het hof Homoet bij Billerbeck. De naam (van) Homoet komt voor in Duitsland, Suriname en Nederland. Komende herfst hoop ik onderzoek in Suriname te kunnen verrichten. Groetjes. Cees van Homoet.
Alblasserdam, Nederland - zondag 31 juli 2005
Hallo, ik ben Carmen en ben 15 jaar. Voor school moet ik een vakantietaak maken over het geuzenboek van L.P. Boon. Ik vind dit een zeer moeilijk boek om te lezen, en zeker om samen te vatten. Heb je mss wat info over dit boek ? Of weet je waar ik meer info hierover kan vinden? Alvast bedankt, leunen@pandora.be
België - woensdag 13 juli 2005
Antwoord: Kijk eens op de pagina's over Hembyze en Blommaert.
Marcel, mijn complimenten. Een schitterende site heb je hier die veel toevoegt aan de kennis die ik al had opgedaan uit het Geuzenboek van Louis Paul Boon. Het is altijd goed om te lezen wat je voorvaderen hebben gedaan. Sinds ik weet wat de rol is geweest van onze familie vier ik dan ook elk jaar 1 april als Blommaert dag. Sites zoals deze zorgen er voor dat ook mijn kinderen hierover kunnen lezen. Michael Hendrik Blommaert, zoon van Hendrik Marius Blommaert en Maria Petronella Sietske van Everdingen en "rebel without a cause)
Haarlem, Nederland - donderdag 07 juli 2005

wat een studiesite maar bedankt voor de info. tjouw :P:P
ikku 456
geheimstad, Nederland - donderdag 23 juni 2005


Ik ben bezig met een genealogisch onderzoek naar mijn familie. Derhalve ben ik erg geïnteresseerd in alles wat er tussen 1600 en 1700 is gebeurd in de streek rond het Duitse Neuenhaus. Een vraag: Bij Esche (D) ligt een klein monument welke "Hollandischen Karkhoff" heet. De opschrift van de steen zegt het volgende:
An dieser Stelle sind zalreiche Holländer beerdigt worden, die am 21 April 1674 in einem Gefecht zwischen Truppen des müsterschen Bischofs Christoph Bernhard von Galen und einem Regiment des niederländischen Generals Kaal Rabenhaupt und Obrist Eibergen den Tod fanden. Reste der von den Holländer gegrabenen und ??f geworfenen Schanzen, die sie vor der bischöflichen Streitmacht schützen sollten, die von Osten über den Sumof ("Bischofspoel") anrückten, sind als Geländestufe enoch zu erkennen. Aangezien dit monument minder dan twee kilometer ligt van de boerderij waar ik genealogisch "op vast zit" vraag ik mij af of hier een verhaal achter zit. Ik kan nergens iets vinden van deze veldslag, Misschien kunt u mij op weeg helpen c.q. hebt u hier wat van. Graag hoor ik van u. Met vriendelijke groet,
Marcel Evertzen
Nederland - zondag 19 juni 2005
Beste Marcel
Ik vind het geweldig zoals je een enorme hoeveelheid goed geillustreerde kennis over de Watergeuzen hebt verzameld. Ik kwam op je site toen ik een artikel voor Wikipedia (de on-line encyclopedie) over Duivenvoorde wilde schrijven. Ik zal in ieder geval in Wikipedia onder Watergeuzen een link naar jouw site toevoegen. Heb je er al eens over gedacht om (delen van) jouw verzamelde kennis over de geuzen in de encyclopedie op te nemen? Als je wil kan ik daarbij helpen. Veel succes! (tilanus@hetnet.nl)
Paul Tilanus
Voorschoten, Nederland - vrijdag 17 juni 2005
Beste Marcel Tettero,
Lumey was de achterkleinzoon van Willem I, metten baerde, soms ook wel het Everzwijn der Ardennen genaamd ("le sanlgier des Ardennes"). In werkelijkheid was dat de bijnaam van zowel zijn oudste broer (Everhard III van der Marck- Arenberg) als zijn vader (Everhard II van Arenberg).
Met vriendelijke groet, Willy Alenus - Zaterdag 26 februari 2005
Sehr geehrter Herr Tettero,
Die Heeren en Graven van Culemborg, Freiherren von Pallandt, Baron van Pallandt, Fürsten Merode sowie Fürsten von Hatzfeldt sind absolut eine Familie.

Ist Ihnen dieses Buch Bekannt ? Rijksarchief in Gelderland Het Archiev Der Heeren en Graaven van Culemborg Door Mr. A. P. van Schilfgaarde - Derde Stuk - Regestenlijst Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen 's-Gravenhage 1949

Floris l, Graf von Culemburg Freiherr von Pallant und von Withem, Herr zu Wildenburg, Engelsdorf, Kintzweiler, Frechen, Bachern, Dahlem Pallant, Wuthem, Oude-Weerd, Weerderbrock Heyden, Ooskamp, Lede, Lynden, Weert, Maurick, Eck, Wiel, Ommeren, Bredenbroek, Frysum Wyrle, Giffernich, Overborch, Indenborch, Homoet, etc. wurde 1537 geboren und starb 29. September 1598 zu Culemburg, woselbst er auch begraben liegt.

Schloß Pallandt war der Stamsitz meiner Familie. Neben dem Rittergut Breitenbend, Wildenburg die wichtigsten Festungen. Schloß Pallandt befindet sich heute im Privatbesitz einer Frau Brück und zwar in Eschweiler-Weißweiler. im Ort Weißweiler stehen die Reste einer Burg und die Kirche Pallandt/Hatzfeld konnte man nach dem Kriege Retten. Unsere Familiegruft musste deshalb geschlossen werden und die Überreste meiner Familie befinden sich auf dem Friedhof zu Weißweiler. Zu dem Rittergut Brabant/Breitenbend zu Linnich. Es befindet sich nur noch in der Kirche zu Linnich eine sehr große Familiengruft. Leider hat ein Verwandter das Gut einfach abgebrochen. Zur Wildenburg in der Eifel. Auch diese befindet sich unter Eigentum des Bistums Aachen. Durch Erbenauf-teilungen wurde auch dieser Besitz leider Verkauft. Wildenburg in Hellental eine nicht beschädigte Anlage und man könnte sagen - Gott hat diese Burg be- schützt. Mit 80 Schlößer und Burgen im Rheinland, Rheinland-Pfalz, in den Niederlanden, Dänemark, Luxembourg, Frankreich und Belgien war meine Familie einer der Größten Adelshäuser seiner Zeit.

Mit freundlichen Grüßen
freiherrvonpallandtskynet.be
- Woensdag 23 februari 2005


Goedemorgen Marcel,
Je schreef me een poosje geleden al dat je druk bezig was met een vernieuwing op je website. Ik ben echt onder de indruk. Vooral het hoofdstuk: De belangrijkste watergeuzen. Je schreef me toen dat je bezig was informatie te verzamelen over Neuenahr. Ik ben me ook kortstondig gaan verdiepen in deze persoon. Maar de informatie die ik vond was zeer summier. Ongelooflijk wat jij hebt gevonden en gepubliceerd op je site! Met vriendelijk groet,
Guido de Haan
- dinsdag 22 februari 2005
Ik las met interesse uw website over Wigbolt Ripperda en zou graag weten of U mij met het volgende kunt helpen. Ondergetekende - sinds 1964 woonachtig in Amerika - schrijft een boek over Nederlandse brieven met een militaire connectie vanaf 1568 t/m 1839. Het is bekend dat tijdens het beleg van Haarlem in de 80-jarige oorlog Wigbolt Ripperda heeft gecommuniceerd met Willem van Oranje. Hierbij werd gebruik gemaakt van postduiven die met briefjes (de positie van de Spaanse troepen onder Don Frederic) van Delft naar Haarlem vlogen. Ripperda zou op deze manier twee brieven van de prins hebben ontvangen zoals U ook in uw website vermeldt.

Zou U me kunnen vertellen of deze brieven bewaard zijn gebleven en zo ja, waar? De inhoud van de brieven is bekend maar ik zou graag scans of foto's willen ontvangen om te gebruiken voor mijn nieuwe publicatie. Ook andere informatie in dit verband stel ik zeer op prijs. In het Noordhollands Archief zijn deze brieven niet aanwezig en informeren bij andere archieven heeft tot dusver ook niets opgeleverd. Bij voorbaat enorm dank keesandulla@yahoo.com
Kees Adema
Fairfield, USA - vrijdag 04 februari 2005


Hallo Ik kwam via een zoekprogamma op uw site en daar zag ik een foto van onze stichting, Compagnie van Brederode 1473. Erg leuk.
W.M. van Elderen
Nederland - dinsdag 18 januari 2005
Ik lees al geruime tijd uw uiterst interessante, zeer verzorgde en entertaining werk over de watergeuzen. Leuk dat u nu ook een illustere voorvader van mij heeft opgenomen!!
Eelco R. Camstra
Port Sudan, Sudan - zondag 16 januari 2005
Wat een mooie en informatieve website heb je gemaakt. Ik heb een linkje geplaatst naar Hendrik van Brederode, heer van 't Oghe. Bedankt.
Dick van Egmond
Callantsoog, Nederland - dinsdag 04 januari 2005
Mooie informatieve site over een belangrijk deel der Nederlandse geschiedenis.
Ron Verloop
Utrecht, Nederland - zaterdag 25 december 2004
Hallo Marcel
Allereerst mijn complimenten voor je mooie site. Helaas zit er een foutje bovenaan de site van Maarten Schenk in de overlijdingsmaand. Dit moet augustus zijn. Verder is ie top.
Groetjes Marcel
Doornenburg, Nederland - maandag 13 december 2004
Ik vind dit een hartstikke mooie en informatieve site. Ga zo door!!
xxx Anita
Amersfoort, Nederland - zondag 05 december 2004
Marcel
Ik heb enorm genoten van je homepage. Het is heerlijk vlot geschreven, gelardeerd met fraaie tekeningen en platen op de juiste wijze gedetailleerd. Ik heb nog niet alles gelezen dus heb ik de site gebookmarked en zal de komende periode de rest gaan lezen. Graag wil ik je mijn complimenten geven voor dit fraaie stuk werk.
Dolph Heideman
Purmerend, Nederland - maandag 29 november 2004
Geachte Marcel
Een prachtige interessante site!
Als 'deskundige' op Vianees gebied wil ik wel een paar kleine opmerkingen maken bij het gedeelte over Hendrik van Brederode.
De door u geraadpleegde site over de geschiedenis van Vianen is niet helemaal correct over de verovering van Vianen door Van Megen (of beter, door één van zijn officieren Eric van Brunswijk, kapitein van Woerden). Van Brunswijk heeft Vianen gewoon bestormd en ingenomen. De verdediging was namelijk al lang en breed vertrokken. Het 'verraadverhaal' is niet helemaal verzonnen, maar speelde bijna een eeuw eerder. Rond 1480 heeft een Vianees (die nog geld tegoed meende te hebben van het stadsbestuur, maar dat maar niet kreeg) uit wraak de inmiddels verdwenen Oostpoort opengezet voor de Utrechters. Die poort heette vanaf dat moment de 'veraerspoort'.
Bij de stadhuisfoto plaatst u ten onrechte het bijschrift 'voormalig stadhuis'. Het stadhuis werd rond 1425 gebouwd, is diverse malen verbouwd en uitgebreid, en doet nog steeds dienst als stadhuis. Het is daarmee waarschijnlijk het oudste stadhuis in de noordelijke Nederlanden.
Het smeekschrift is vrijwel zeker niet hier, maar op het (helaas ook verdwenen) kasteel Batestein opgesteld. Overigens niets dan lof voor uw uitgebreide informatie.
Als u Vianen beter wilt leren kennen: elke eerste zaterdag van de maand start bij het Stedelijk Museum een stadswandeling, die ook de kerk met het praalgraf van de ouders van de 'Grote Geus' aandoet. Verdere informatie is altijd via mij te verkrijgen.
Hans Kluit
Vianen, Nederland - maandag 08 november 2004
M A G N I F I Q U E !!
Gerda André
St.Germain-en-Laye, Frankrijk - vrijdag 24 september 2004
Prachtige site. Informatie en illustraties over de watergeuzen die nergens zo uitgebreid te vinden is op internet.
Guido de Haan
Amsterdam, Nederland - maandag 13 september 2004
In één woord: fascinerend! Het is alsof iemand het vertelt die er zelf bij is geweest. Harteijk bedankt voor de informatie.
Jan Dooyes
Almere, Nederland - donderdag 19 augustus 2004
Vooraf wil ik u gelukwensen met de prachtige en leerrijke webstek. Mag ik uw aandacht trekken op een klein schoonheidsfoutje: Op de pagina /tetrode/Geuzen/Prins.htm staat een afbeelding over een tekst afgebeeld.
Raoul De Wolf
Nederland - woensdag 14 juli 2004
Dag Marcel,
Een vergeefse zoektocht naar info over hopman Moer/Morra, kaptein van de watergeuzen, bracht me op je site. Mijn complimenten voor je site, Marcel: prachtig vormgegeven en uitstekend gedocumenteerd. Mocht je ooit deze Morra/Moer in je gegevens tegenkomen, dan houd ik me aanbevolen. Zijn dochter Aagje trouwde met Pieter Cornelisz van Everdingen (uit de schildersfamilie). Hartelijke groet, Marianne Teunis
St. Pancras, Nederland - woensdag 14 juli 2004
Hallo Marcel,
Mooie site heb je gemaakt! Hoe heb je dat aangepakt? Kun je me wat over je achtergrond en motivatie vertellen? Mijn belangstelling is zowel persoonlijk als vakmatig, want ik ben historicus en geïnteresseerd in de geschiedenis van de Hollanden. Jij ook neem ik aan. Hoor ik van je?
Roel Pots
Nederland - woensdag 07 juli 2004
Beste Marcel,
Vandaag je site ontdekt. Ik ben er zeer van onder de indruk. Uiterst plezierig om in te neuzen. Er is ook informatie te vinden over geuzenkapitein Nicolaas Ruychaver. Op doortocht naar Haarlem heeft hij bij de baljuw in Noordwijk gelogeerd. waarschijnlijk was hij toen op doortocht naar Haarlem. Noordwijkers zijn ook naar R. in Den Haag geweest om hem te smeken zijn soldaten uit Noordwijk terug te trekken. Ik ben zeer in deze figuur geïnteresseerd. Heb jij nog meer informatie over hem? Bij voorbaat dank. Veel succes met de voortzetting van je site.
Gerard de Lange
Voorhout, Nederland - zaterdag 29 mei 2004
Terug naar mijn site.
Naar mijn homepage over de familie Tettero, Tetterode en Tetrode