Home
De Opstand in de Nederlanden

1566 - 1576

Filips wil alle macht in handen

De belangrijkste oorzaak voor de opkomst van de oppositie tegen koning Filips ll is de ingrijpende vernieuwingen die hij wil doorvoeren. Dat levert veel weerstand op. Edelen verliezen privileges, de belastingen gaan omhoog en de macht van de decadente kerk groeit. De edelen moeten ook nog slikken Standbeeld van keizer Karel V in zijn geboortestad Gentdat een kleinzoon van een eenvoudige smid, Granvelle, veel invloed krijgt van koning Filips. Het aantal bisdommen breidt flink uit en de kerkelijke rechtbank (inquisitie) treedt keihard op tegen niet-katholieken. 'Ketters' belanden op de brandstapel. Aanhangers van het nieuwe geloof gaan een grote rol spelen in de Opstand.

Boven: De stad Toledo, waar de beruchte hertog van Alva eens heer en meester was, schenkt dit beeld van keizer Karel V (1500 - 1558) aan België. Dit kunstwerk staat op zijn geboorteplek, aan de Prinsenhof in Gent. Meer over Gent? Zie het verhaal van de radicale calvinist Hembyze.

De Zeventien Provinciën

Boven: Een kaartje van de Zeventien Provinciën rond 1550. Keizer Karel V smeedt een nieuwe politieke eenheid: de Nederlanden. Hij trekt de macht in het gebied naar zich toe. Gelderland is net losgeweekt van het hertogdom Kleef in Duitsland. De protestantse hertog van Kleef neemt deel aan de oppostitie tegen Filips ll. De donker gekleurde provincies zijn Franstalig.

De koning is boos op Willem van Oranje en verheft zijn vingertje Links: De sfeer is grimmig wanneer koning Filips ll in 1559 naar Spanje vertrekt. Filips wijst naar Willem van Oranje die zich tegen zijn ingrijpende maatregelen verzet. Filips roept: 'Niet de staten, maar gij, gij, gij', waarmee hij doelt op het feit dat Willem van Oranje de Staten voor het karretje spant om de nieuwe maatregelen van Filips tegen te werken. Het tweetal ziet elkaar hier, op de kade in Vlissingen, voor de laatste keer. Het schilderij van Cornelis Kruseman is uit 1832.

Hoe een bedelaar, in het Frans  geus, er uitziet in 1639, laat Rembrandt van Rijn na in deze prent

De leeuw als symbool voor een sterk volk in de Lage Landen, nu Nederland en BelgiƫKeizer Karel V, de vader van koning Filips II, maakt een eenheid van de Nederlanden. Hij schuwt daarbij het gebruik van geweld niet. In 1548 zit zijn 'werk' er op (Zie kaartje hier boven). Keizer Karel overtuigt de Duitse Rijksdag ervan een nieuwe administratieve eenheid te vormen in de Lage Landen. De Zeventien Provinciƫn wordt het gebied voorlopig genoemd. Hun wapen: Een rood kruis en een leeuw die een zwaard en een bundel van zeventien pijlen vasthoudt.

(Bron:
Van Beeldenstorm tot bestand Geoffrey Parker)

-

Er zijn drie opstanden:

1. 1566 - 1567:
de opstandelingen dragen vlaggen bij zich met daarop het motto Vive les gueux (lang leve de geuzen) en een afbeelding van een bedeltas.

2. 1572
De watergeuzen hebben een banier met een afbeelding van tien munten waarmee zij verwijzen naar de invoering van de hoge belasting: de tiende penning. Filips heeft grote schulden opgebouwd door een reeks oorlogen onder meer tegen de Turken.

3. 1576
De rebellen hebben nu op hun banieren Pro fide et patria (voor geloof en vaderland), Pugno pro patria (ik strijd voor het vaderland) en Pro fide et pace (voor geloof en vrede). De slechtbetaalde Spaanse troepen terroriseren de bevolking.

Links:
Rembrandt van Rijn (1606-1669) tekent de twee geuzen (bedelmonniken).

Recente oorlogen laten hun sporen na. De hertog van Gelre en zijn opvolger, Willem de Rijke hertog van Kleef, vechten tegen Karel V. Culemborg, Batenburg en Van de Berg stammen af van de opstandelingen tegen Karel V en nemen later de wapens op tegen zijn zoon, Filips ll.

De Nederlanden telt in 1560 zo'n 4000 edelen. Dat is nog maar één procent van de bevolking. De adel is rijk. Maar onderling zijn er grote verschillen. Willem van Oranje verdient per jaar 150.000 gulden aan zijn bezittingen en waarschijnlijk nog eens hetzelfde bedrag aan zijn functies. Jan en Filips van Marnix ontvangen voor hun landgoederen respectievelijk een schamele 1800 en 1400 gulden per jaar.

Lamoraal, graaf van Egmond, is familie van de voormalige hertog van Gelderland en veel andere families in de oostelijke provincies. In het Westen is hij gouverneur van de provincies Vlaanderen, Wallonië en Artois waar hij mensen in belangrijke functies benoemt.

Het vertrouwen in Filips ll verdwijnt wanneer hij nieuwe bisdommen in de Nederlanden vormt, Granvelle benoemt tot kardinaal van Mechelen, waardoor hij ook nog veel in de melk te brokkelen krijgt in Brabant. De adel is over het besluit niet eens geraadpleegd.

Willem van Oranje verspeelt zijn positie aan het Spaanse hof door te trouwen met Anna van Saksen. Haar vader verraadt Karel V en haar opa is een aartsvijand van de Habsburgers. Het huwelijk gaat toch door, ook om de grote schulden van Van Oranje te kunnen aflossen.

Granvelle of Anton Perrenot

Boven: Anton Perrenot, kardinaal Granvelle is de belangrijkste adviseur van koning Filips II. Anton Mor van Dashorst schildert het portret in 1549. De opa van Granvelle is maar een gewone smid, terwijl hij als kardinaal een enorme invloed krijgt op Margaretha van Parma en de Staten van Brabant. Hij is dan ook snel doelwit van kritiek van de adel.

Zie ook: De jonge staat stapt de Gouden Eeuw binnen.
De geboorte van de geuzen