Bezoek Lingen, een voormalig stukje Nederland
Sporen van Nederlanders en hun Spaanse vijand in Lingen Duitsland
De kruittoren van Lingen is pas na bijna 300 jaar hersteld

De ramp van Lingen

Kruittoren van LingenDe Nederlandse vesting in het Duitse graafschap Lingen is grotendeels verwoest door een explosie in de Kruittoren. Op 1 mei 1607 brak brand uit in de burcht van de vesting. De kruittoren vatte vlam en explodeerde. De stad Lingen en de vesting kregen grote schade. Bijna 300 jaar later hebben vrijwilligers van de afdeling Die Welfe van de Kivelinge de littens zichtbaar gemaakt. De Kivelinge restaureerden monumenten in de stad. De universiteit, het burgerhuis, het oude raadhuis en de oude kerk verkeren nu weer in een goede staat. De buitenlandse invloed herleeft in parken, op muren en in gevels. Een fraaie wandeling over de voormalige grachten rond de oude binnenstad kost ongeveer veertig minuten.

Lingen vesting
Twente en de graafschap Lingen in Duitsland hebben veel gemeen. De regio's zijn grotendeels overwegend katholiek. Soldaten uit Spanje en Italië zwaaiden er jarenlang de scepter. Terwijl het gebied er tussen, de graafschap Bentheim, was al vroeg luthers, daarna snel calvinistisch en daardoor vijandelijk gebied in de Tachtigjarige Oorlog voor de katholieke legers uit Zuid Europa. Een keer in de drie jaar viert de stad hier een feestje met Pinksteren.
Vesting Lingen
Staatse invloeden uit Holland waren er nauwelijks terwijl Lingen vanaf 1578 persoonlijk eigendom van Willem van Oranje was. Maurits veroverde Twente en Lingen pas in 1597 maar al acht jaar later verovert Spinola Oost-Nederland. Soldaten uit Wallonië, Italië (Spinola), Spanje (Verdugo) en Portugal (Robles) zijn bijna tot einde van de Tachtigjarige Oorlog de baas in het gebied geweest.
Die Welfe afdeling van de KivelingeDe afdeling Die Welfe van de Kivelinge herstelden in 1960 de kruittoren van de burcht in Lingen. De burcht was een onderdeel van de vesting Lingen. De graafschap was eigendom van Willem van Oranje en Maurits. Het wapen op de vlag is het symbool van Lingen: drie toren van een kasteel.

Vesting LingenDit kunstwerk stelt een soldaat uit de Tachtigjarige oorlog voor en is een geschenk van de Kivelinge uit 1978.

Lingen ligt op maar vijftig minuten rijden van Hengelo, is iets kleiner dan deze stad en is van grote afstand al duidelijk te zien aan de rookpluim van de kerncentrale iets ten zuiden van de stokoude stad waar nog tot 1900 Nederlands zou zijn gesproken.

Graafschap LingenLingen was een belangrijke vestingstad in de gelijknamige graafschap op slechts 50 kilometer van Oldenzaal. Van hier uit is Twente, Groningen en Drenthe gedomineerd. Verdugo en Spinola zwaaiden er de scepter.
Raadhuis Lingen
Wapen van LingenHet oude raadhuis van Lingen aan de markt (boven) en het wapen van van de stad en het graafschap hiernaast.
Burgerhuis van de Kivelinge uit 1583
Burgerhuis LingenDit burgerhuis uit 1583 is nu het hoofdkwartier van de Kivelinge. De Oranjes waren drie keer heer en meester in Lingen. Maar het lukte niet goed het katholieke geloof te verdrijven en de nieuwe leer in te voeren. Daarvoor waren de invloeden uit Nederland te kortstondig.
Hollandse gevel in het burgerhuis van LingenHollandse klokgevel in het burgerhuis van Lingen uit 1583.
Universiteit van Lingen
Universiteit Lingen Prins Willem van Oranje III sticht de oude universiteit van Lingen (boven).
Posthoorn van Lingen
Am Wall Ost Lingen
De Hollandse leeuw bij de plek waar de burcht stond
Vesting Lingen Plattegrond De stadswandeling die met een route door het centrum van Lingen staat aangegeven duurt ongeveer 40 minuten en voert langs de Kruittoren. Een bezoek aan het centrum, de Markt en de winkels in de stad is zeker de moeite waard. Veel Nederlandse namen staan op gevels en op straatnaambordjes.
Stadswandeling Lingen

Stadsgraven Een stadswandeling met vrijwilligers van de Kivelinge in oude kostuums kost 6,50 euro per persoon. Groepen moeten uit minstens twaalf personen bestaan. Mail naar touristik@lingen.de

Zie ook:

Spinola verovert Oost Nederland

Ambrosia Spinola

Tactiek van Spinola

Oude kerk van Lingen
Koffie met heerlijk gebak bij Sundag
Kingelinge Lingen

Marcel Tettero home