Home
700 jaar Tetrode
Tetrode gaf 700 jaar geleden als buurtschap of jachtslot haar naam aan de streek die nu wordt ingesloten door Aerdenhout, Haarlem, Overveen en de duinen voor Zandvoort. Hout werd er gekapt net als in Brederode en de vele andere rodes, waarvan Tetrode het dichtst bij Haarlem ligt, op slechts 2,5 kilometer van de machtige St Bavo kerk. Het familiewapen van Van Tetrode

Waar lag Tetrode precies?
Er zijn drie mogelijkheden:
- Op Duinvliet, de voormalige Bollenhofstede zo`n 200 meter ten oosten van het Huis Elswout (zie foto). Nu staat er nog een woonhuis aan een eikenlaan. Een fietspad voert naar het 100 meter naar het noorden gelegen restaurant Het Wapen van Kennemerland van ouds De Stinkende Emmer.
Duinvliet en St Bavo in Haarlem vanaf de Elswoutlaan
(De St Bavo is helemaal links op de achtergrond duidelijk te zien. De afstand St Bavo tot Elswout is slechts ongeveer 2500 meter. Helemaal rechts een schuur of huis en daar links van nog een gebouw. De directe omgeving telt verder geen bebouwing. Stond hier Tetrode?)

Duinvliet, gezien vanaf Elswoutlaan tegenover Huis Elswout

(Deze foto is vanaf precies dezelfde plek - Elswoutlaan, tegenover Huis Elswout - genomen. Alleen is hier iets verder uitgezoomd)
Duinvliet, vroeger jachtslot Tetrode?
Deze foto van Duinvliet is vanaf het Wapen van Kennemerland (De Stinkende Emmer). Het gebouw rechts is het zojuist genoemde woonhuis. Links staat een bloembollenkwekerij. Dit zou misschien ook nog de plek van het jachtslot kunnen zijn.
Fietspad in verlengde van Ramplaan via Duinvliet naar Aerdenhout

Vanaf dezelfde plek als bovengenomende foto is dit kiekje gemaakt. Als je dit fietspad, dat in het verlengde van de Ramplaan in Tuindorp Haarlem ligt, uitfietst kom je in Aerdenhout terecht.

Duinvliet; in het midden poortgebouw Huis Elswout.

Opnieuw omgeving Duinvliet, vanaf dezelfde plek en nog iets meer naar rechts. In het midden is nog net herkenbaar het poortgebouw van Huis Elswout te zien. De auto iets meer naar rechts rijdt op de smalle eenrichtingsweg Elswoutlaan.

- Op of bij de de plek waar nu het Huis Elswout staat, dus slechts 100 a 150 meter van Duinvliet (hierboven genoemd). Zie luchtfoto.

- Of misschien wel 700 meter ten noorden van Elswout, ergens in de omgeving van het huidige gemeentehuis Bloemendaal dat een afbeelding van het familiewapen boven de voordeur heeft.