Home
Luchtfoto KLMLuchtfoto Tetterode anno 1989

De linker helft van deze luchtfoto is bebost duingebied, op slechts twee kilometer afstand van hartje Haarlem. Het rechtergedeelte van de foto is het voormalige veengebied dat laag ligt en vroeger drassig was. Deze omgeving is eeuwenlang Tetrode of Tetterode genoemd. Nu ligt dit gebied deels in Bloemendaal en deels in Haarlem. Het zwarte ovaal helemaal bovenin de foto is de Brouwerskolk waar eeuwenlang het water voor het beroemde Haarlems bier vandaan kwam.

De bebouwing in het hart van de foto is sinds de oorlog gemeente Haarlem. De wijk heet het Ramplaankwartier. Helemaal rechts bovenin ligt de Zijlstraat die het voormalige rechthuis van Tetterode met de Sint Bavo in het centrum van Haarlem verbindt. Links van het voormalige 'Regthuis' stond een kapel met wat huizen. Misschien stond hier zelfs een Middeleeuws (houten) burcht, een borg of een versterkt huis.

De kaarsrechte lijn van boven naar beneden is de Ramplaan, genoemd naar een jonker die ooit werd geschilderd door Frans Hals. Daar links naast loopt de Elswoutlaan. Het landgoed links is Elswout met een groot huis, een Orangerie en de veel bijgebouwen. Ongeveer op dezelfde hoogte maar dan meer naar rechts in het bos ligt Duinvliet waar eens de Bollenhofstede stond. Op beide plekken op kaart zou eens een slot of burcht van Tetrode eens kunnen hebben gestaan.

Elswout was voor 1650 een duingebied. Deels is het afgegraven. Via kanaaltjes ging het zand naar Haarlem en Amsterdam. Helemaal bovenaan links is de Zandvaart. Uiterst rechts loopt de Houtvaart die veel zijkanaaltjes telt, zoals de Marcelisvaart die naar Huis Elswout voert.Zie ook de moderne kaart en de oude kaart van Tetterode of Overveen