Home
't Wapen van Kennemerland
van ouds: De Stinkende Emmer
Mogelijk lag een jachtslot Tetrode in het verlengde van de Ramplaan, vlakbij de zeer oude herberg De Stinkende Emmer. Op deze plek voert alleen nog een fietspad tussen de weides door naar Aerdenhout. Volgens andere gegevens lag Tetterode niet vlakbij bedoelde plek, maar zeker 100 tot 150 meter meter naar het westen: precies op de plek staat nu ondermeer Huis Elswout met de orangerie en vele bijgebouwen.
De Stinkende Emmer
Achter De Stinkende Emmer (zie foto) eindigt de Ramplaan. Aan het einde van de Ramplaan (genoemd naar belangrijk geslacht uit Haarlem) - tegenover De Stinkende Emmer - staat een kerk.

De bebouwde kom van Haarlem Tuindorp houdt op. Er rest (zie foto) alleen nog een fietspad richting het 200 meter verderop gelegen Aerdenhout (Bloemendaal). Eerst volgt 150 meter weide - rechts ziet u vanuit de weideland Huis Elswout. Het bos, dat ook nog net op de foto is te zien, loopt of fietst u binnen wanneer u de zogeheten Zandvaart bij de toegangspoort van Elswout oversteekt. De Zandvaart gaat iets verderop over in de Houtvaart.

Oude woningen aan de Ramplaan bij De Stinkende Emmer (Op slechts 30 meter noordelijk van De Stinkende Emer staan deze twee prachtige, waarschijnlijk zeer oude huisjes met de typische rood-groene luiken van het landgoed Elswout.)

Aan de rand van Tuindorp Haarlem aan de Elswoutlaan staat dit huis met de rood-groene luiken van het landgoed Elswout. Met lege vismanden op de rug langs het Visserspad terug naar Zandvoort
Viswijven gaven herberg een naam

Oude woning aan Elswoutlaan

`Viswijven` uit Zandvoort brachten vroeger lopend hun waren in emmers naar Haarlem. De vrouwen liepen door de duinen en de eerste rustplaats was herberg de Stinkende Emmer in de buurtschap Tetterode. Het pand staat nu in de gemeente Haarlem.

De kousen en sokken werden eerst van zand ontdaan en de voeten gewassen, voordat de weg naar de nog slechts twee kilometer verderop gelegen vismarkt werd vervolgd. De vislucht zorgde al snel voor de nu zeer populaire naam van het etablissement: De Stinkende Emmer.

De Stinkende Emmer ligt aan de rand van Haarlem aan het einde van de Ramplaan, waar mogelijk een slot Tetrode heeft gestaan. Niet een mogelijke overstroming van het laaggelegen gaf de straat de huidige naam.

In het café kan de gast een sate, biefstuk of tongslip eten. Vanaf het terras is er uitzicht op de bossen van het landgoed Elswout, de bossen aan de rand van Aerdenhout en de bebouwing van Haarlem.

The Stinking Bucket

In former days Zandvoort was a fishing-village. Women brought the fish in buckets by foot to Haarlem, they walked through the dunes from Zandvoort to Haarlem. The first place where they rest was the so called "Stinking Bucket". Here the women washed their feet and the smell of the fishbucket and the fish gave this pub this original name.

Nowadays the "Stinkende Emmer" is a cosy pub, with the possibility to have a snack, or if you desire eat a sate, a steak or a sole. Its located just out of Haarlem. Different beers are served, like Heineken, Wieckse Witte, etc.. In the summer the terrace with its view on the woods of Elswout, the good service and the possibilty to dine, its the place to pass the late afternoon or evening.

Het Wapen van Kennemerland
van ouds "de Stinkende Emmer"
Ramplaan 125, Haarlem