Home

De naam Ripperda vind je overal in Twente

Graf van Johan Ripperda en Catrina van Vorst

Willem RipperdaDe familie Ripperda is heel bekend in Twente. Verschillende straten herinneren aan de adellijke heren die oorspronkelijk uit Groningen komen. Een bekende Ripperda is Willem (foto rechts). Hij onderhandelt namens Overijssel bij de Vrede van Münster. Willem Ripperda woont in het Huis te Hengelo en in het Hof te Boekelo. Beide huizen zijn verdwenen. Maar enkele jaren geleden zijn de grachten van het Huis te Hengelo bij de Thiemsbrug weer uitgegraven.

Links: de fraaie grafkamer van Johan Ripperda, die zijn broer Eggerik opvolgde als heer van Goor. Ook de vrouw van Unico Ripperda, zoon van Johan, ligt hier begraven. De grafkamer is in de 17e eeuw bij de Oude Kerk, de huidige Hofkerk in Goor, aangebouwd.

Graf Johan Ripperda

Familiewapen RipperdaOp 15 april 1591 sterft Johan Ripperda tot Weldam. Johan volgt zijn broer Eggerik, die de slag op Goor organiseert, op als heer van Goor. Waar Eggerik is begraven is niet bekend.

Het wapen van de Ripperda's: Een ridder op een galopperend paard, zijn zwaard zwaaiend, de helm gesloten en versierd met een bos struisveren, alles van goud.

Graf Ripperda Links naast het graf van Johan is de vrouw van zijn zoon Unico bijgezet. Catrina van Vorst, dochter van Elbert van Vorst, sterft op 15 augustus 1606.
Wapen van Ripperda in de Hofkerk in Goor In de muur van de Hofkerk aan de Grotestraat (vroeger de Bandijk) vind je het wapen van de familie Ripperda in de muur.
Ripperdastraat In hartje Enschede vind je de Ripperdastraat, genoemd naar Willem Ripperda, heer van Hengelo, Boekelo en Boxbergen bij Deventer. Willem Ripperda onderhandelt namens Overijssel van 1644 tot 1648 bij de Vrede van Münster.
Het Huis te Hengelo van Willem Ripperda Het huis te Hengelo is gebouwd door Unico Ripperda, de vader van Willem Ripperda die bij de onderhandelingen rond de Vrede van Münster was betrokken.
Ripperdalaan in Delden Op het Villapark in Delden is in de jaren 70 van de vorige eeuw de Ripperdalaan aangelegd. Het geslacht Ripperda verbindt het landgoed Weldam rond Goor met het landgoed Twickel.
Familiewapen Schele en Ripperda in Oude Kerk van Borne

Judith van Ripperda, een zuster van Eggerik en Johan, trouwt met Christoffer Schele tot Weleveld die een landgoed bij Borne bezit. Schele is een volgeling van Luther en dus in de ogen van de Spaanse soldaten een ketter. Zijn kasteel wordt met de grond gelijk gemaakt. Het wapen (links) maakt deel uit van een epitaaf in de Oude Kerk van Borne. Adelheid Ripperda, een andere zuster, trouwt met de broer van Christoffel Schele, met Casper.

Ripperdakazerne in Haarlem De Nederlandse cavalerie heeft jarenlang een kazerne in Haarlem gehad, waarmee de herinnering van Wigbolt Ripperda levendig werd gehouden. Wigbolt Ripperda bood in de vestingsstad Haarlem ruim een half jaar weerstand aan een overmacht aan Spaanse soldaten. Meer weten over Wigbolt Ripperda? Klik hier.
Boerderij Ripperda op landgoed Weldam Tussen Goor en Diepenheim staat een monumentale boerderij met de naam Ripperda er op. De raamluiken in geel met zwarte randen verwijzen naar het landgoed Weldam. Johan Ripperda, broer van Eggerik, breidt kasteel Weldam aanzienlijk uit.