Home
   

  Hoogtepunten van Holland

  Historisch Museum Zuid-Kennemerland
  Groot Heiligland 47
  2011 EP
  Haarlem (bij het Frans Halsmuseum)

  Tel: 023 - 54 22 427

  Haarlem is een stad met een boeiend verleden. Het
  Historisch Museum Zuid-Kennemerland geeft u een
  overzicht van de roemrijke gebeurtenissen uit de
  geschiedenis van Haarlem en omgeving. In een
  audio-visuele presentatie vertelt Laurens
  Jansz. Coster de bezoeker het Verhaal van Haarlem.

  De Haarlemse 'uitvinder van de boekdrukkunst' staat onder
  andere stil bij het Beleg van Haarlem in 1572, de grote
  stadsbrand enkele jaren later, de komst van Vlamingen
  als Frans Hals, de bouw van de Vleeshal, de hofjes, het
  droogmalen van de Haarlemmermeer, de eerste treinrit
  van Amsterdam naar Haarlem in 1839 en de Haarlemse
  bloemenmeisjes.

  Het bekijken waard is ook een maquette van 3 bij 2,5 metervan Haarlem anno 1822. De stad verkeerde in die tijd nog in redelijk ongeschonden staat. Nadien gaan afbraak van stadsmuren en -poorten en demping van grachten het stadsbeeld ingrijpend wijzigen.

  Een aparte ruimte van het museum is gewijd aan de Grote Markt, de 'huiskamer van Haarlem'. De Grote Markt is door de eeuwen heen het centrum geweest van het bestuur, de rechtspraak, de godsdienst, de cultuur en de handel en nijverheid in de Spaarnestad.

  In regelmatig wisselende exposities worden daarnaast specifieke onderwerpen uit de geschiedenis van stad en streek belicht.

  Het Historisch Museum Zuid-Kennemerland is ondergebracht in een deel van het voormalige Sint-Elisabeths Gasthuis en ligt schuin tegenover het Frans Halsmuseum. De toegang is gratis. Frans Hals museum

  Openingstijden:

  dinsdag tot en met zaterdag 12 - 17 uur
  zondag 13 - 17 uur
   
   
   

  Archeologisch Museum
  Grote Markt 18
  Haarlem.
  In de kelder onder de Vleeshal is het Archeologisch museum Haarlem ondergebracht. In de ruimte zijn, vanaf de prehistorie, archeologische opgravingen uit Haarlem te zien.

  Hotel restaurant Roozendaal
  Tegenover het Regthuis van Overveen waar eens een kist zou hebben gestaan met daarop het familiewapen van Tetrode staat hotel restaurant Roozendaal
  . Op het parkeerterrein van het restaurant zou eens de Quirinuskapel hebben gestaan gesticht door Tetrode.

  Het hotel ligt er markant aan het einde van de Zijlweg die naar hartje Haarlem voert. Bij het hotel aangekomen kan men alleen nog linksaf richting Kraantje Lek of Huis Elswout (te voet of fiets), of rechtsaf richting het gemeentehuis van Bloemendaal.

  Bloemendaalseweg 260
  Overveen
  023-5277457

  Bezoekerscentrum De Kennemerduinen Zeeweg
  Overveen.

  Informatie over het Nationale Park De Kennemerduinen en goed startpunt voor het maken van een wandeling van door het duinterrein. Maquette, diorama's, diaserie en wisseltentoonstellingen.

  Museum Jacobs van den Hof
  Tetterodeweg 9, 2051 EE Overveen. Tel. 023 - 52 72 264.

  Museum voor Nederlandse beeldhouwkunst met een vaste collectie werken van de beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof (1889-1965). Ook wisselexposities.
  Open: za-zo 12-17 uur. Toegang f 2,50; 65+ en t/m 16 jaar f 1,50. MJK gratis.
  e-mail: latervee@worldaccess.nl

  Restaurant Kraantje Lek
  Duinlustweg 22, 2051 AB Overveen, tel. 023 - 52 41 266.

  Hotel Café-Restaurant De Zonnehoek
  Zeeweg 98, 2051 EC Overveen, tel. 023 - 52 52 280.

  Eten in De Bokkedoorns

  Beetje liefde en aandacht
  Eten in De Bokkedoorns? Als gewone sterveling? Een zaak met twee Michelinsterren en een chef-kok die door zijn collega's, in het blad Lekker, is uitgeroepen tot de beste van het land? Een restaurant op een locatie waar de grondprijzen de hoogste van het land zijn, met hoofdschotels die (dus) al gauw 75 kosten? Eten in die Bokkedoorns? Ja dat kan. Zonder dat u een lening hoeft af te sluiten. Volg ons naar de Kennemerlandse duinen.

  John Beeren die De Bokkedoorns zo'n 20 jaar geleden van zijn vader overnam, wíl niet per se duur zijn, "maar ik vraag wat nodig is om mijn gasten top-ambiance, -service, -producten en -personeel te kunnen (blijven) geven. Gelukkig zijn er veel mensen die dat waarderen: wij zijn typisch een zaak waar je van houdt of niet. Zo ja, dan doe je dat tot in lengte van jaren. Ik vind het niet erg als de mensen roepen dat het hier duur is, als ze ook maar zeggen dat het lékker is ..."

  De kaart bevestigde onze ongeruste vermoedens. Voorgerechten rond de 50, hoofdschotels voor zeker 70. Goedemorgen zeg, je zult het wéten als je twee sterren zoekt. Hoewel: het bedienend personeel was fantastisch. Welbespraakt maar niet opdringerig, behulpzaam maar niet serviel, snel maar niet gejaagd. Geen leerlingen maar professionals. En er was een heerlijke huiswijn een Nieuw-Zeelandse Sauvignon.

  "Je moet gewoon het Alliance-menu nemen (vier gangen, 97,50)", adviseerde de patron. "Dan heb je een uitgebalanceerd en betaalbaar beeld van wat onze chef in zijn mars heeft."

  Wij wisten het nog betaalbaarder: het lunchmenu. Zeven tientjes voor drie gangen, en dat dan nog naar keuze uit driemaal drie mogelijkheden. Welnu: daar hebben wij zo ongelooflijk van gesmuld dat we 't iedereen willen aanraden. Het feest ging als volgt: een salade van gegrilde mulfilet voor de dame en een terrine van parelhoen en zalm voor de verslaggever. De parelhoenbouten in hun geheel gebraiseerd en mootjes daarvan met gemarineerde zalm samengedrukt in een handzame vorm, met een gelei van het braiseervocht, room, champignons, uitjes en preiwit om de combinatie te laten opstijven. Een plak van die smakelijke bouwstenen en hun cement werd geserveerd op een salade van groene kool met truffelroom, plakjes verse zomertruffel en kropsla. Bij een dressing van jus de truffe, crème-fraîche en room. Heerlijk!

  De Bokkedoorns,
  Zeeweg 53,
  Overveen
  023-5263600.

  Dagelijks geopend. Maandag geopend alleen voor lunch en diner. Zaterdag geen lunch. Parkeren op eigen terrein.

  TON DE ZEEUW
  Gepubliceerd in de bijlage Weekeinde van De Telegraaf/De Courant Nieuws van de Dag van 10 mei 1997.

  Gemeentearchief Bloemendaal

  Bijzonderheden:  bij het eerste bezoek een geldig legitimatiebewijs en een zeer recent bankafschrift (voor de controle van het adres) meenemen voor het laten maken van een bezoekerspas.

  Er zijn in de studiezaal aansluitingen voor notebooks.

  De catalogus van het archief is (deels) geautomatiseerd en er is een geautomatiseerd systeem om de stukken op te vragen. Gemiddeld is zo'n 15 minuten nodig tot het gevraagde stuk gearriveerd is. Er mag overigens maar 1 stuk tegelijk opgevraagd worden.
  Bezoekadres: Bloemendaalseweg 158, Overveen Postadres: Postbus 201, 2050 AE Overveen
  tel.: 023 - 5 22 55 84 fax: 023 - 5 22 55 66 Openingstijden: maandagmiddag (na afspraak)
  De Joodse begraafplaats te Overveen
  The Jewish cemetery in Overveen Amsterdam
  by J. Mejer and J. Slagter. Harlem, 1983.96 pages

  illustrated, Dutch. S84B1739

  Notes: 112 + # +6 tombstones, 1797-1939 + 1940-1945 + 1945-1981, chronology, register of Adath Jeschurun
  synagogue in Amsterdam, cemetery and synagogue history. source: MT

   
   

  De sfeerrijke Haarlemse binnenstad met winkeldomein, vele hofjes en uitstekende restaurants. Een 15 km lang zandstrand van Zandvoort, Bloemendaal en IJmuiden.
  De kleurrijke bloembollenvelden in het voorjaar. Het Circuitpark Zandvoort met spannende races. Het 1800 ha grote Nationale Park Zuid-Kennemerland, het grotere, net zo fraaie, wandelgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen en Duin en Kruidberg.


  Het Frans Halsmuseum, Teylers Museum of het Corrie Ten Boommuseum in Haarlem. Windsurfing, zeilen of kanoen op het Spaarne, de Mooie Nel of op zee. Europa's grootste speeltuin, de Linnaeushof, in Bennebroek. Zandvoort kent een gezellig en hypermodern Casino, biedt diverse sport- en spelfaciliteiten in het Gran Doradocomplex en het Circustheater, plezier voor jong en oud.

  Een uitgestrekt recreatiegebied met fantastische mogelijkheden rondom Spaarnwoude. Spectaculair zeesportvissen vanuit IJmuiden.