Persbericht

Tetterode 19 november 1998

Het handelshuis Tetterode vertegenwoordigt
buitenlandse bedrijven in Nederland, zoals Heidelberg,
`s werelds grootste producent van offsetdrukpersen.
Heidelberg gaat nu ook zelf krantenpersen ontwikkelen.
Heidelberg streeft er naar om binnen tien jaar marktleider te worden met deze nieuwe persen. De eerste krantenpers zal op Drupa 2000 worden gepresenteerd en moet twee jaar later op de markt verschijnen.

Heidelberg zegt dat zestig technici al bijna twee jaar bezig zijn met dit project. Bij de ontwikkeling van deze krantenpersen zal Heidelberg voortborduren op de techniek van de Harris-persen die in het Franse Montataire worden gemaakt.

Tetterode drukte onder meer de kleinste Bijbel van de wereld

Heidelberg heeft geconstateerd dat krantenuitgevers vooral behoefte hebben aan een snellere productiestroom en meer regionale edities. Volgens Joep van Gool, pr-manager bij Tetterode, sluit dit goed aan bij de vooral in Duitsland veelvuldig geïnstalleerde redactionele systemen en beelddatabanken van Heidelberg. Heidelberg kan klanten naast krantenpersen een complete productiestroom aanbieden. Het samenwerkingsverband met SAP dat Heidelberg binnen afzienbare tijd aangaat, past ook goed in deze strategie.

Marktleider
Heidelberg wil binnen vijf jaar een belangrijke speler zijn op dit gebied en nog eens vijf jaar later marktleider. Heidelberg richt zich daarbij vooral op Oost-Europa en Azië, waar nu nog relatief weinig kranten worden gedrukt en de persenfabrikant een grote groei verwacht.

De tekst van de eerste pagina is nog net leesbaar: Onze vader.

Van Gool: Heidelberg is natuurlijk een groot bedrijf dat met veel kracht een markt kan veroveren. Wat betreft de groeimarkten zie ik die missie wel slagen, maar voor de landen waar de concurrentie al veel persen heeft geïnstalleerd, ben ik voorzichtiger. Krantenpersen gaan 20 tot 25 jaar mee, de merkentrouw is zeer groot en een project om een nieuwe drukkerij neer te zetten duurt toch ook minstens acht jaar. Uitgeverijen stappen om deze redenen nu niet ineens over op krantenpersen van Heidelberg. Ik zie daarom in Nederland de komende jaren niet veel veranderen in deze markt.