Home
Tetterode en kunst
Culturele revolutie in Holland
De Teleac NOT-documentaire
Waarom was Haarlem altijd de stad voor de kunstenaar?
begon niet voor niets bij het voormalige Sint Jansklooster,
gesticht door Gerard van Tetterode.
Geertgen tot Sint-Jans (1460-1488) werkte en leefde in het
rijke klooster waar de kunst bloeide als nergens anders.
Willem van Tetrode uit Delft (1525-1588) maakte beelden die op internet makkelijk zijn te vinden. In de Stevenshof (gesticht door Willem van Tetrode) in Leiden hing in 1545 het schilderij De wonderbaarlijke Spijziging. Burgemeester Van Tetrode (1581-1625) in Leiden tekende in z`n vrije tijd. De familie Tetterode en de Hollandse kunst zijn door de eeuwen heen nauw met elkaar verweven.

De oma van Rembrandt (Leiden) was een Van Tetrode. Rembrandt tekende Tetterode (het duingebied) zelfs. Schuttersstukken in Haarlem en Leiden geven gezichten van Van Tet(t/e)rode`s weer. Kunstenaars als Frans Hals, Ruysdael, Weissenbruch en Anton Pieck werkten in Tetterode, dat tegen de duinen ligt op twee kilometer afstand van de St Jan en St Bavo in Haarlem.

Op het schuttersstuk rechts heeft Frans Hals sergeant Lucas van Tetterode geschilderd. (Foto: vaste expositie Frans Halsmuseum in Haarlem).

Frans Halsmuseum Haarlem - schuttersgilden
Bijzonder is ook het verhaal van de ondernemende steenhouwer L.M. van Tetterode. Hij begon in 1895 in de Amsterdamse Watergraafsmeer Tetterode Steen. Een zoon van hem richtte Tetterode Glasindustrie op en een kleinzoon Tetterode Glas.
Alle drie bedrijven hebben hun sporen verdiend in de industrie en de kunstenaarswereld. Een brede klantenkring met veel beroemde artiesten kunnen zij tot hun trotse klantenkring rekenen.
Wat betreft de relatie tussen kunst en Tettero(de) is ook interessant te vermelden dat de in ons land beroemde popgroep Kane in Delft enige tijd oefende in de studio van fotograaf Ron Tetteroo van Cosmopolitan. Ook is er een jazzband ``Tettero`` met gitarist Folker Tettero. En een accordeonist Marcel Tettero. En dan is er de zanger van de T-set Peter Tetteroo uit Delft. Sieraden van
Marcella en Mila Tettero

Zie ook:
Lennaert Nijgh schrijft De holle boom bij Kraantje Lek in Tetterode
Van Everdingen tekent Tetterode
Rembrandt tekent Tetterode
Frans Hals en Ruysdael in Tetterode
Anton Pieck woonde in Tetterode
Bezoek de virtuele wandeling door de fraaie natuur van Tetterode