Home
Willem van Tetrode
Eerste beeldhouwer van ons land
circa 1525 - 1588

BacchusBachhus (Fitzwilliam museum Cambridge).

Willem van Tetrode maakte dit beeld voor een rijke wijnhandelaar, de burgemeester van Keulen.

NeptunesDit werk in brons stelt Neptunes voor. (Victoria and Albert museum Londen).
HerculesHercules Pomarius (Rijksmuseum Amsterdam). Hercules en AntaeusHercules an Antaeus (Victoria and Albert Museum, Londen).
Schouw in Duits slot Schouw kasteel Hugenpoet. ''Gebouwd in 1577 en 1578 onder Nederlandse invloed.'' (zie ook foto in Banquet & functions - the fireplace room).

Detail haard

JezusChristus aan de geselzuil. (Museum Kunst und Gewerbe, Keulen). NeoptolomosNeoptolomos en Astyanax (Cyrill Humphries, Londen).

 

MercuriusMercurius (Los Angeles County Museum).

Pronkschaal

Pronkschaal in brons. Privécollectie Nijmegen.

Zie ook:
- Scheurtjes onder bronzen spieren (De Volkskrant)

- Architect van slot Arnsberg
- Aernt van Tetrode
- Kostbaar beeld na 30 jaar terug
- Interview conservator Frits Scholten van Rijksmuseum

.

Arnsberg sterfplaats van kunstenaar Willem van Tetrode in 1587 of 1588

De sterfplaats van de beroemde beeldhouwer Willem van Tetrode is Arnsberg. De plaats aan de roer heeft veel connecties met Nederland in de 16e eeuw onder meer door het klooster. Van Tetrode werkt er als architect aan het slot van Arnsberg.

Gilde
Willem van Tetrode kwam waarschijnlijk via Van Adrichem van het Delfse Heilig Sacramentsgilde naar Keulen. Deze grote stad aan de Rijn was een belangrijke toevluchtsoord in Duitsland voor katholieken uit Holland. Van Tetrode maakte er Bacchus voor de burgemeester van Keulen, de rijke wijnhandelaar Peter Terlayn von Lennep. En voor de aartsbischop Salentin von Isenburg werkte hij nog enkele jaren als beeldhouwer en architect. Willem van Tetrode stierf op 14 november 1580 in Arnsberg. (bron: kroniek over klooster Weddinghausen).

Mecenas
Dank zij de zilversmid Thomas Cruse (samen name as uit Delft zijn zo'n zeven modellen van beeldjes van Van Tetrode bewaard gebleven. Ook in Duitsland is waarschijnlijk veel werk in kastelen verloren gegaan in oorlogen.

-

Hollandse kunstenaar Willem van Tetrode in Florence

Willem van Tetrode (1530-1588) werkte 17 jaren als beeldhouwer (scultore) in Italie. Hij maakte de sokkel van het beroemde meesterwerk Perseus op het palazzo Vecchio in het hart van Florence. Negen beeldjes van Willem van Tetrode is te vinden in het belangrijke Uffizi. En op de mooiste plek in Toscanie, op ponte Vecchio, staat een buste van zijn beroemde leermeester Cellini.

Beeldenstorm
Willem van Tetrode is waarschijnlijk in Delft geboren. Een jaar na de beeldenstorm in Nederland kwam hij terug om de boom van Jesse te restaureren in de Oude Kerk van Delft. Daarna bouwde hij een nieuw hoofdaltaar voor de Oude Kerk van Delft. Maar toen Willem van Oranje ziek was en het ontzet van Haarlem een fiasco werd, kwam er een nieuwe beeldenstorm. Het werk van Van Tetrode ging daarbij verloren en is waarschijnlijk in delen verkocht om de salarissen van de soldaten te kunnen betalen.

Vlucht
Van Tetrode vlucht met veel andere katholieken naar Duitsland waar hij voor de bisschop van Keuken werkt onder meer in Arnsberg waar hij als architect een slot restaureert. De versterking ging verloren. Er is nog een ruine van over. Van Tetrode stierf in Arnsberg aan de Roer.

Bijgewerkt 6 november 2022.