Home
Van Tetterode Glas Voorthuizen
Opgericht in 1968
Een zoon van de oprichter van Van Tetterode Glasobjecten begint in 1968 het bedrijf Tetterode Glas Voorthuizen. Beide heten Floris van Tetterode. Behalve kunst maken de medewerkers ook bijzonder fraai industrieel werk als gebogen panelen voor draaideuren.

Een droomopdracht voor het bedrijf was onder meer de bouw van een glazen plafond voor het cruiseschip De Amsterdam van de Holland America Line (HAL). Het plafond is liefst 140 vierkante meter groot.

Al het antiekglas is met de hand gesneden
Zo`n 13.000 vierkante meter glas is verwerkt in de langste vrije busbaan op aarde: de Zuidtangent tussen Amsterdam en Haarlem, via Schiphol. Bushaltes werden kunstwerken.
Kunstwerk als bushalte
13.000 m2 glas is verwerkt in de busbaan
Meer dan 500 holle en bolle glaspanelen zijn uiterst zorgvuldig gemaakt volgens een totaal nieuw procédé om de complexe vormen te binden. Er zijn acht verschillende kleuren gebruikt. Minister Netelenbos opende in februari 2002 de nieuwe busbaan.
Floris van Tetterode
Floris van Tetterode (foto`s boven en rechts) begint in 1968 het bedrijf Glasindustrie Van Tetterode. De kunstafdeling van het bedrijf wordt in 1976 overgenomen door de huidige eigenaren en omgedoopt tot Van Tetterode Glasobjecten.
Floris van Tetterode
Gereformeerde kerk Hardenberg Glasijs
Glasrijk Tubbergen
In Tubbergen levert Tetterode Glas begin oktober 2002 een fraaie bijdrage aan het evenement Glasrijk Tubbergen (www.glasrijk.nl). Het bedrijf verzorgt een expositie met smeltstructuren. Het driedaags evenement wordt al een aantal jaren gehouden en trekt vaak meer dan40.000 bezoekers.

Zie ook:
De opa van Floris, Leendert van Tetterode, richt Tetterode Steen op.
Zijn vader, Floris van Tetterode, begint in 1925 Van Tetterode Glasobjecten

Graf
Grafmonument Grafmonument
De laatste jaren maakt Van Tetterode
ook grafmonumenten.

Tetterode glas breidt uit

Tetterode Glas Voorthuizen breidde haar productie eind 2009 uit en bouwt een nieuwe productiehal. Het bedrijf meldt een bijzondere order van gebogen glas voor een appartementencomplex in Belgrado, Servië. De extra ruimte is nodig vanwege uitbreiding van de bewerkingstechnieken op het gebied gebogen glas.

Tetterode Glas maakt 250 gebogen glaspanelen voor de gevel van Infinity, een ultramodern appartementencomplex in Belgrado. Elk paneel van ongeveer ruim een vierkante meter krijgt een andere vorm. Voor de opdracht werkt Tetterode Glas samen met de Technische Universiteit van Delft. De universiteit ontwikkelde een proces voor de productie van gebogen vlakken. De universiteit voerde de testen uit, maar had geen ovens en productieruimte tot haar beschikking. De oplevering staat gepland voor december. (bron: Glas in beeld)

Het ontwerp voor de appartementen in Belgrado

Tetterode Glas Atelier in Voorthuizen failliet; plan doorstart

Tetterode Glas Atelier BV, de werkmaatschappij van Tetterode Glas in Voorthuizen, is failliet verklaard. Dertien medewerkers staan op straat. Er wordt gewerkt aan een doorstart om te voorkomen dat ook de holdingmaatschappij omvalt. Tetterode heeft het faillissement, dat eind vorige week door de rechter werd uitgesproken, zelf aangevraagd, verklaart directeur Jaap Wiersema. ,,De bank gaf namelijk aan dat de omzetbasis die we op papier hadden voor 2012 onvoldoende is om met de huidige bezetting door te gaan en aanvullend te financieren.’’

Volgens Wiersema is het faillissement terug te voeren op het verlies van ,,een grote klant’’ in 2008. ,,Die maakte toen 35 tot 40 procent van de omzet uit.’’ Het bedrijf reorganiseerde stevig en investeerde in nieuwe klantenwerving, maar boekte in 2009 uiteindelijk toch een negatief resultaat. Daar kwam het instorten van de bouwmarkt in 2010 bovenop.

Gebogen glas is een specialiteit van Tetterode Glas Atelier Curator M.E. Meijnhardt van Marxman Advocaten uit Amersfoort onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart, waardoor een deel van het personeel weer aangenomen kan worden. Volgens Wiersema ziet het er ,,hoopvol’’ uit, maar moet er wel snel wat gebeuren, omdat anders ook de holdingmaatschappij – eigenaar van het onroerend goed en installaties - ter ziele gaat en daarmee Tetterode Glas verdwijnt. Tetterode Glas Voorthuizen maakt sinds 1967 in het oog springende, speciale glastoepassingen. Voorbeelden zijn opdrachten van het Paleis van Justitie in Den Bosch, luchthaven Schiphol, de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en diverse dierentuinen. (bron: Barneveldse Krant 18 januari 2012)

Een maand later was de doorstart nog niet gelukt, meldt Glas in beeld.