Home
Van Tetterode Glasobjecten
Amsterdam
Opgericht in 1925
Glazen obelisk in La Coruña Spanje door Van Tetterode Glas
Het glas wordt vaak geheven
En breekt mettertijd
Tetterode doet glas leven
Voor eeuwigheid
 - Jan Wolkers

Bekende kunstenaars als Wolkers, Appel en Corneille hebben Van Tetterode Glas in Amsterdam gevraagd kunstwerken te maken. Van Tetterode Glas voert al jaren monumentale projecten uit voor interieur en exterieur in opdracht van kunstenaars en architecten.

Voor de millenniumwisseling realiseerde Van Tetterode in de Spaanse stad La Coruña een glazen obelisk van 54 meter hoogte met een glasoppervlakte van 350 m2 naar ontwerp van Gerardo Porto.
Van Tetterode Glasobjecten bestaat ruim 85 jaar.

Foto links: Glazen obelisk in La Coruña, Spanje
Architect: Antonio Desmond
Basis obelisk 5 x 5 x 5 m; glasoppervlakte 350 m2; glasgewicht 25.000 kg.
Gefused, gelamineerd gehard glas, achterzijde gezandstraald, in roestvrij stalen constructie

Zie ook:
www.vantetterode.nl
Rhôneweg 44 
1043 AH Amsterdam-Sloterdijk

Provinciehuis Utrecht
atelier Van Tetterode Glas Amsterdam

Meesterglazenier Floris van Tetterode

1899-1985

Floris van Tetterode, geboren in Watergraafsmeer, richt in 1925 de Glasindustrie Van Tetterode op in Amsterdam. Het bedrijf slijpt-, snijdt en verwerkt glas. Vrijwel direct begint Floris, meesterglazenier uit een geslacht van steenhouwers en lettergieters, zich toe te leggen op artistiek werk.

Carel Lion Cachet vraagt Van Tetterode werk voor hem uit te voeren.

Cachet maakt al sinds 1906 interieurs voor passagiersschepen van de Stoomvaart Maatschappij Nederland. De kunstafdeling bij Van Tetterode zandstraalt en etst glas. Maar de onderneming maakt ook lampen, mozaïken en glas-in-loodramen. Kunstenaar als A.P. Stokhof de Jong, Andries Copier, Karel Tholen, Hildo Krop, Pieter Starreveld en Lambertus Zijl komen voor de oorlog al bij Floris van Tetterode over de vloer.

Na 1945 zoekt hij naar nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van decoratief glas in de architectuur. Van Tetterode experimenteert met een nieuwe techniek: het lijmen van glas (glasappliqué). Dat gebeurt met een primer, die de lagen goed aan elkaar hecht. Van Tetterode werkt hiervoor samen met Pilkingron`s Glasworks in St Helens Engeland.

 

Hal NS-station Eindhoven

Een detail van het kunstwerk dat L. Horn bij Van Tetterode liet maken. Het is sinds 1954 te bewonderen in het NS-station van Eindhoven.

Joop van den Broek ontwikkelt de techiek van de glasappliqué verder, nadat hij in 1951 bij Van Tetterode begon. Lagen glas van verschillende dikte en grootte lijmt hij aan elkaar waardoor een reliëf ontstaat. Een speciaal effect ontstaat wanneer met hamer en beitel het glas wordt bewerkt. Van Tetterode was toen het enige bedrijf dat glas op glas kon lijmen. Lex Horn ontwierp het eerste appliquéraam, dat in 1956 in de stationshal van Eindhoven is geplaatst. Andere kunstenaar die graag bij Van Tetterode over de vloer komen zijn Karel Appel, Gerrit Benner, Berend Hendriks, Harry op de Laak, Jef, Diederen en Ger Lataster. In 1962 opent Van Tetterode een nieuwe expositieruimte met een tentoonstelling Monumntale Toepassingen in de Architectuur. Kunstenaar krijgen een eigen atelier toegewezen wanneer een kunstwerk voor hun in uitvoering is.

De kunstafdeling breidt steeds verder uit. ``Het vooruitstrevende beleid en de durf van Van Tetterode, samen met de dynamische aanpak van artistiek leider Van den Broek, haalden het bedrijf uit de sfeer van de sierende interieurkunst en brachten het naar het plan van de monumentale kunst`, schrijft E. Niemeijer in 1985 in zijn scriptie kunstgeschiedenis voor de universiteit van Leiden.

Ongeluk
In datzelfde jaar verongelukt Floris van Tetterode. Zijn vrouw zet het bedrijf voort en in 1999 verkoopt zij het aan Han Wiersema, een goede vriend van de familie. Wiersema is vanaf het prille begin bij het bedrijf betrokken. Geschoold als scheepswerktuigkundige helpt hij Floris van Tetterode al in de jaren zeventig bij werk in het buitenland. Glas fascineert Wiersema. "Het materiaal is heel hard en weerbarstig, maar tegelijkertijd enorm kwetsbaar. Er mee werken moet heel voorzichtig en precies gebeuren. Een glazenier mag geen fouten maken. Hij krijgt maar één kans". Sinds Wiersema een prominente rol speelt bij Van Tetterode, is het glasveredelingsbedrijf zich meer gaan richten op grote projecten. "Het leuke van ons bedrijf is dat we ons bezighouden met kunst, maar ook met industriële toepassingen. Dat zijn eigenlijk twee werelden die voor ons een ding gemeen hebben: glas."

Detail van één van de glaspanelen voor D.Z.B. in Leiden
Atelier Van Tetterode Glas  Amsterdam
kunstwerk Jan Wolkers vernield 18-03-2002
Kunstwerk van
Jan Wolkers vernield
Het kunstwerk `Tot hiertoe en niet verder` van Jan Wolkers is ernstig beschadigd. Een grote glazen golf van ruim drie meter lang is vernield. Het glazen kunstwerk symboliseert golven die op de dijk slaan en staat op Texel. Binnen enkele dagen is besloten de maker, Van Tetterode Glasobjecten .

Zie: Noordtopics

De vader van Floris, Leendert van Tetterode, richt Tetterode Steen op.