Stift Weerselo

Hugo van Buren sticht klooster Weerselo in Middeleeuwen

Het Stift in Weerselo staat er al in de Middeleeuwen. Hugo van Buren bouwt het klooster ruim 800 jaar geleden, in 1151. De bewoners leven er volgens de regels van de Heilige Benedictus. De abt krijgt in de vijftiende eeuw echter een conflict met de paus waarna de orde zich onttrekt aan de regels van de orde van Benedictus. Zo ontstaat rond 1500 het stift. De bewoners leven naar een geestelijke regel, maar zijn niet meer gebonden aan een orde.


Stift in Weerselo

Plattegrond van het Stift

Legenda 1 Stiftskerk, 2 Stiftsschuur (restaurant), 3 Stiftshuizen, 4 Storkenhuis, 5 Brouwershuis, 6. Waterput, 7. Vicarie, 8 Kerkhof, 9 Voormalig gemeentehuis, 10 Ambtswoning

De bewoner zijn adellijke vrijgezelle dames, juffers. Bij hun intrede brengen ze een flinke som geld mee. Het stift wordt zo heel rijk. Tot in de verre omtrek bezit het stift boerderijen en land. In en om de kerk vind je nog zerken met familiewapens van de oude Twentse adel. Een grote brand verwoest in 1523 een deel van het complex. In de Franse tijd komt een einde aan de gemeenschap. Het bezit wordt verkocht en de gebouwen vervallen. Pas in 1972 begint een omvangrijke retauratie en herbouw. Een jaar later is het stift een beschermd dorpsgezicht, de eerste in Overijssel.

Opvallend is dat Weerselo in het verleden zowel het geestelijk als het wereldlijk middelpunt is geweest van de omgeving. Het gemeentehuis en het klooster stonden naast elkaar. Nu maakt Weerselo deel uit van de gemeente Dinkelland. Het gemeentehuis staat nu in Denekamp. Het bestuur van de hervormde kerk heeft het merendeel van de panden in haar beheer. Elke zondag om tien uur is er een kerkdienst en in de winter zijn er regelmatig concerten.

De kloosterkerk van de orde van Benedictijnen is gebouwd in de 14e eeuw en oorspronkelijk gewijd aan de heilige Remigius. In 1626 wordt het een hervormde kerk en tot 1811 een stiftskerk. De ingang was in het begin aan de westzijde van het gebouw.

Het familiewapen is van Bellinckhave en van Raesfelt. De steen is ingemetseld geweest in het Stiftshuis. De oudste klok stamt uit 1545. Het klooster is te bezichtigen. De sleutel is af te halen in het restaurant de Stiftsschuur.

Restaurant Stiftsschuur

De begraafplaats

Zie ook: In de Stiftskerk

Foto's Marcel Tettero