Het Stift bij Weerselo

Het Stift in Weerselo. Een bezoek aan het eeuwenoude klooster is een zoektocht naar de familiewapens van Buren, Coeverden, Oldenhof, Schele, Weleveld, Langen, Ripperda, Raesfeld, Van Hovell, Bellinckhave, Mulert, Heeckeren, Bentinck, Rechteren en Stork

Boerderij bij het Stift
Begraafplaats bij het Stift
Buren en Van Coeverden
Sloet vd Oldenhof en Schele
Van Heeckeren en Bentinck
Bellinckhave
MulertBotman uit Haarlem maakte de zeer fraaie gebrandschilderde ramen van het Stift in 1933. Links het familiewapen van Mulert. In het torentje van de kerk hangen twee klokken. De een is van voor de Tachtigjarige Oorlog, uit 1545, en de ander van vlak na het begin van de Tachtigjarige Oorlog, uit 1569.
Van Rechteren en Ripperda

De dame die jarenlang in het Stift te Weerselo woonde was waarschijnlijk Adriana Ripperda (na het overlijden van haar broer Adriaan "Elisabeth" genoemd). Zij was de dochter van Unico Ripperda en Judith van Twickelo. Geboren circa 1538, huwde in 1570 met Dirk van Baer tot Slangenburg. Zij was voor haar huwelijk langere tijd chanoinesse van een stift. (bron: pieter.van.agteren@hotmail.co.uk). Zie ook: Het rijk van Ripperda.

Stork
Weerselo

Doopvont van het Stift

Deze doopvont moet ongeveer 800 jaar oud zijn

Grafsteen Raesfeld en Van HovellGrafsteen is van Swana Van Raesfeld - Van Hovell. Zij is in 1701 overleden. Naast dit zware monument staat de grafzerk van Elisabeth van Steenbergen die wonderlijk genoeg geen stiftsjuffer is geweest.
Grafsteen Ripperda en CoverdenGrafsteen familie Monster, Langen, Ripperda en Coverden

Familiewapen

Familiewapen van Bentink en Weleveld boven een deur van de Stiftshuizen.

Kerkorgel van het Stift

Herman Knipscheer uit Amsterdam bouwt in 1887 dit kerkorgel.

Foto's Marcel Tettero