Home
De Grote Geus sterft als vluchteling

Februari 1568 overlijdt Hendrik van Brederode

Overleden in kasteel Horneburg bij Recklinghausen, daarna begraven vlakbij de Nederlandse grens
in Gemen en 34 jaar later herbegraven in Alpen bij Moers

Volgens de historicus dr. A. van Hulzen sterft Hendrik van Brederode onverwachts op 15 februari 1568 op kasteel Harmhof. Maar dat moet zijn Horneburg) bij Recklinghausen, bij zijn vriend Joost van Schaumberg of Schaumburg. Van Brederode's lijk wordt 50 kilometer verderop begraven, in het waterslot van Gemen bij Borken, vlak voor de Nederlandse grens bij Winterswijk. Hetzelfde jaar nog plundert de hertog van Alva het dorp Gemen.
Foto links:
het waterslot Gemen van Van Schaumberg
.

Joost van Schaumberg (ook Jobst van Schouwenburg) leidt vier jaar na de dood van Hendrik, de watergeuzen in Friesland. Hij helpt mee in Franeker een opstandige regering te vormen in 1572. De watergeuzen en hun Spaanse vijand onder leiding van Caspar de Robles plunderen daarna boeren in Friesland. De bevolking heeft zwaar te lijden. De boeren moeten meehelpen bij de bouw van schansen en andere versterkingen. Van Schaumberg is getrouwd met Elisabeth van Pallandt-Culemborg, een familielid van de graaf van Culemborg.

Foto's rechts en hieronder: Slot Horneburg tussen Datteln en Recklinghausen, enkele kilometers ten noorden van Dortmund. Hier zou Hendrik van Brederode, de Grote Geus, zijn gestorven op 15 februari 1568. Zijn lichaam wordt om onbekende reden slechts zo'n twaalf kilometer voor de Nederlandse grens begraven. Het slot Horneburg is grotendeels verwoest en daarna opnieuw opgebouwd.

Foto's rechts en hieronder:
In het slot is nu een internaat gevestigd.

Förderschulinternat
Schloss Horneburg
Datteln
Horneburger Strasse 39

Forderschulinternat in Datteln
Horneburg in de roze cirkel

In 1575 is de Horneburg een Kellnerei maar ook een gerecht en een gevangenis.

1576. Na lange strijd neemt de aartsbisschop van Keulen, Salentin Graf von Isenburg het slot in bezit. Salentin bezoekt de Horneburg om feestelijk het bezit over te nemen. Het slot is vervallen.

(bron: Horneburg.de)


De oudste Evangelische kerk van het Duitse Rijnland, in Alpen, is gesticht door Amalia von Neuenahr, de kurfürstin van der Pfalz. Zij is er begraven in 1602. De stoffelijke resten van de 34 jaar eerder overleden Hendrik van Brederode, haar eerste man, is overgebracht van Gemen naar Alpen. Het kerkje staat op de fundering van het slotkapel van de heren van Alpen, de graven Von Neuenahr.
Epitaaf van Amalia von Neuenahr en Hendrik van Brederode
Het epitaaf (rechts) uit de Renaissance is van Johannes Pasqualini. Hieronder is de grafkelder. Alpen heeft al in 1559 een evangelische dominee.