Stadsraad met vallen en opstaan een jaar

"Onder veel Deldenaren leeft een stukje onvrede. Maar het is alsof zij zich er bij neergelegd hebben. Waarom gaan mensen niet naar een raadsvergadering en laten hun stem horen? Is de drempel te hoog?" Babette Duns van de stadsraad Delden constateert dat ook haar eigen stichting een marginaal bestaan lijdt. De Stadsraad bestaat nu een jaar maar heeft al heel wat wisselingen van bestuursleden gekend.

"Twee jaar geleden is op een politiek café geopperd om een stadsraad op te richten", vertelt Babette Duns in haar woning bij de Oude Kerk. "Ik dacht: we kunnen blijven mopperen. Maar we moeten wel iets ondernemen. Ik had er een heel positief gevoel bij en we gingen in een enorm tempo van start. Maar toen we hoorden dat we op maar 250 euro onkostenvergoeding per jaar kunnen rekenen haakte al weer iemand af. Mij triggerde dat juist om er mee door te gaan."

Babette Duns kwam als klein kind vaak in Delden. Haar vader was fysiotherapeut in Enschede met een tijdelijke dependance in de Weijenborg. Sinds zes jaar woont ze met veel plezier in het stadje. Hoewel het haar veel moeite kostte een breder draagvlak voor de stadsraad te krijgen. "Het liefst willen we in elke wijk een vertegenwoordiger hebben."

Om meer mensen bij de Stadsraad te betrekken is voor 17 maart een avond georganiseerd in het Hoogspel. Er wordt waarschijnlijk een oude film gedraaid waarin de barones van Twickel en veel Deldenaren voorkomen en waarschijnlijk komt de nieuwe korpschef Martin Sitalsing de avond bijwonen.

"Ik liep hem tegen het lijf in hartje Delden", vertelt Babette. "Ik vond het opvallend een politieman in Delden te zien en zei dat ook voor de camera die hem vlak na zijn benoeming volgde. Dat is enkele dagen later ook uitgezonden op tv. Sitalsing heeft mij toegezegd de avond van de stadsraad te willen bijwonen."

De stadsraad heeft flink aan de weg getimmerd het afgelopen jaar. Een vergadering van de Deldense Ondernemersvereniging is bezocht, met raadsleden is gesproken, op Koninginnedag konden mensen een enquete invullen over behoud van het oude stadhuis. "Over de bouwplannen voor de Averinkstraat zijn wij ook benaderd. De nieuwbouw op de hoek met de Vossenbrinkweg dan is van belang voor alle Deldenaren. Want het aanzien van de omgeving verandert. Daar worstelen we nog een beetje mee. Wanneer moet de stadsraad in actie komen? Ook als de Zuidwal verandert door de komst van de Hema?"

"Bij de gemeente heb ik geklaagd over het feit dat er zo weinig narcissen bloeien bij de toegangswegen. Een ambtenaar sprak dat tegen waarna we met hem zijn rondgereden. We kregen toen gelijk en er is heel wat bijgepoot. Dus we hebben al wel iets bereikt als stadsraad", lacht Babette Duns.