Een enorm saamhorigheidsgevoel

GOOR - Rellie levert al 60 jaar groot aandeel in de Gro- te Allegorische Optocht.

Van heinde en verre komen Nederlanders kijken naar de rellie in Goor, de bijzondere afsluiting van de Grote Allegorische Optocht. "De Rellie is de jus die de aardappels lekker maakt", zegt voorzitter Ate Brunnekreef van de Rellie. Vrijwilligers knutselen deze dagen allerlei maffe voertuigjes in elkaar onder het motto: Hoe gekker hoe mooier.

Zelf heeft de oud-onderwijzer twee linkerhanden en is hij niet in staat om een fraai karretje te bouwen. Maar dat maakt niet uit. Zijn taak is vooral het overleg regelen en voor enige coördinatie zorgen. Wekenlang zijn mensen bezig met de voorbereidingen van de Rellie die zestig jaar bestaat.

De optocht is op 28 juni. Het evenement ontstond toen de Rally van Monte Carlo die door Goor zou gaan, niet door ging. "Onder het motto 'De Rellie is niet kapot te krijgen', heeft Goor toen zelf iets georganiseerd", vertelt Ate Brunnikreef. De Goorse Zwem- en Poloclub De Whee gaf in 1949 de eerste aanzet. Die wilde op een speciale manier deelnemen aan de Goorse optocht en beeldde een meerpoet, een modderaal uit. Het was onmiddellijk een groot succes.

De deelnemers aan de Rellie bouwden jarenlang op wel dertig locaties verspreid over Goor hun voertuigjes voor de optocht. "Wanneer ik bier bracht moest ik heel Goor door." Iedereen dronk Grolsch. Tot Oranjeboom met een zeer scherpe verkoopprijs kwam. De relliebouwers sloegen het aanbod in de wind.

"Toen hebben we de etiketten van Grolsch op de flesjes Oranjeboom geplakt en nadat iedereen wat had gedronken vroeg onze penningmeester nogmaals of ze niet wilden overstappen. 'Neu, wie blieft bie Grolsch' was het antwoord waarop wij vroegen eens goed naar de flesjes te kijken. Niemand proefde het verschil." Later werd het Maesbier. "Sindsdien is Goor een enclave van Maesbier."

Eén keer botsten de besturen van de Rellie en het Schoolfeest met elkaar over de bouwplek van een nieuwe loods. "Zij hadden ons toegezegd dat we een eigen onderkomen zouden krijgen", vertelt Ate Brunnekreef. "Omdat die er niet kwam hebben we die ene keer niet meegedaan. Rellie modaal tegen het schoolfeestkapitaal en Rellie 80 allemachtig prachtig, was het nieuwe motto."

Tegenwoordig nemen dertig tot veertig kleine en twee grote voertuigen van de rellie deel aan de optocht. "Gezellige mensen vinden elkaar vanzelf", zegt Ate Brunnekreef wiens vader bij Apollo speelde en in de optocht meeliep. "De Rellie is voor veel mensen een goede leerschool. Je leert werken met lasapparaten en hydraulische systemen en je moet met elkaar optrekken. Door het enthousiasme ontstaat een enorm saamhorigheidsgevoel. Die ervaringen kun je goed gebruiken in het beroepsleven."

15 mei 2009