Initiatief Terradrome verzandt in hoge kosten

DELDEN De Hof van Twente krijgt geen zandmuseum. De kosten, anderhalf miljoen euro, zijn te hoog en het aantal vrijwilligers  mogelijk te klein. Het college van burgemeester en wethouders van de Hof van Twente neemt een negatief ambtelijke advies  over. Maar de ongeveer veertig zandschilderijen van kunstenaar Ben Relker uit Delden blijven wellicht niet opgeslagen op de  zolder van de Deldense Rabobank. Want de initatiefnemers van het museum, de stichting Terradrome, zijn nog in gesprek met de  eigenaar van een pand in Losser.

Kunstenaar Ben Relker die de zandschilderijen maakte reageert teleurgesteld op het nieuws. "Ik ben er samen met de stichting  drie jaar lang dagelijks mee bezig geweest", vertelt de Deldenaar. "Maar na een herseninfarct heb ik het helemaal van me  afgezet." Ook gesprekken met museum de Twentse Welle in Enschede leidde niet tot concrete afspraken. Relker die zijn brood  verdiende als organisatiedeskundige bij een groot textielconcern, maakt momenteel geen zandschilderijen meer. Hij pakt de  draad misschien over enige tijd weer op.

Voorzitter Bernard Opzeeland van de stichting Terradrome zegt dat de werken van Ben Relker bijzonder zijn in Europa. "Er zijn  wel meer zandkunstenaars, maar die maken zandsculpturen." Andere kunstenaars die schilderijen van zand maken zouden er niet  zijn in Europa.

De stichting Terradrome heeft Kunst en Cultuur Overijssel in Zwolle een onderzoek naar de haalbaarheid van het museum laten  uitvoeren en een plan van aanpak laten schrijven. Daarin staat dat het museum wellicht kan aanhaken bij de Steenfabriek of  bij Erve Kraesgenberg in Losser. "De gemeente Losser profileert zich als de schatkamer van Twente en is zeer geïnteresseerd  in het thema." De stichting is via oud-raadslid Jan Bouke Zijlstra van Stad Delden in gesprek met een eigenaar van een pand  in Losser.

In het plan van aanpaak staat ook dat de stichting in de Hof van Twente kan kijken naar een leegkomende boerderij van de  stichting Twickel of een zorgboerderij. Ook kan de stichting een gesloopte Saksische boerderij uit de voormalige graafschap  Bentheim als leerproject kunnen laten herbouwen in of bij Delden. Het museum zou 18.500 bezoekers per jaar kunnen trekken.

"De opzet van dit museum is om het thema zand in al zijn facetten op een overzichtelijke wijze in kaart te brengen. Het  zandmuseum past in het toeristisch beleid van de streek, waar plannen bestaan om de toeristische attractiewaarde te  vergroten", aldus onderzoeker Girbe Buist van Kunst en Cultuur Overijssel in de haalbaarheidstudie.

Het gemeentebestuur van Hof van Twente gooit nu echter roet in het eten. Volgens een ambtelijke notitie wil het  gemeentebestuur vooral de samenwerking tussen bestaande musea stimuleren. De exploitatie van het museum is bovendien  gebaseerd op een aantal aannames "waarvan in de praktijk moet blijken of deze worden gehaald", aldus de notitie waarin staat  dat wellicht ook nog kan worden aangehaakt bij het Twents Techniekmuseum Heim in Hengelo.