"Twickel is een Gesamtkunstwerk"

DELDEN Hij werkt sinds een paar maanden bij de stichting Twickel maar is één van de weinigen die de laatste barones nog  persoonlijk heeft ontmoet. Jan Willem van Beusekom, zoon van de voormalige huisarts in Delden, is na 35 jaar terug in de stad  waar hij opgroeide. Per 1 januari jl. is hij Jet Schadd opgevolgd als beheerder en conservator van de buitenplaats en geeft leiding aan zestien mensen.

Jan Willem van Beusekom groeide op aan de Dr Gewinstraat in de woning waar dokter Bosch tot voor kort woonde. Hij studeerde  bouwkunde aan de universiteit in Delft met als specialisatie restauraties. In Leiden (de stad met de meeste monumenten na Amsterdam) Leiden, ging hij aan de slag. Van Beusekom werkte daarna bij de provincie Zuid Holland en bracht voor Het Oversticht in Zwolle de  monumenten in Overijssel uit de periode 1850 tot 1940 in kaart. "Ik dacht toen al: een keer wil ik terug naar het oosten van  het land."

Via het Nationaal Contact Monumenten, een belangenorganisatie waarbij zo'n 400 stichtingen en verenigingen die monumenten  beheren zijn aangesloten, kwam hij wederom in aanraking met Twickel. "Deze baan is fantastisch en een prachtige kans om weer deze kant op  te komen. Ik zat 25 jaar in de monumentenzorg en was vooral beleidsmatig bezig. Dan heb je veel minder contact met de materie.  Maar nu gaat dat veranderen. Dat is één van de leuke aspecten van dit werk. Ik ben verantwoordelijk voor het kasteel en de  inventaris, de landgoedwinkel, het archief, de theeschenkerij/oranjerie en de tuin. In feite alles binnen het hek van  Twickel, dat je kunt beschouwen als een Gesamtkunstwerk. Mijn werk is nu heel praktisch."

Jan Willem van Beusekom was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in het landgoed Twickel. Via dominee J.W. Samberg die veel in  het archief vertoefde, kwam Van Beusekom al op jonge leeftijd in de rentmeesterij die toen nog aan de Hengelosestraat was  gevestigd. "Samberg vertelde de barones over mij en ze nodigde mij vervolgens uit op het kasteel te komen. Ik heb toen een  kopje thee met haar gedronken. Ik was veertien of vijftien en zij was toen al heel oud en klein, maar nog steeds heel toegankelijk en zeer  geïnteresseerd." Barones Van Heeckeren-Van Wassenaer is overleden in 1975.

Het was haar wens dat het kasteel nooit wordt omgetoverd in een museum of een hotel. Het moet blijven zoals het is. Om de  collectie kunstschatten en wapentuig toch aan het grote publiek te laten zien wil de stichting in samenwerking met andere instellingen aan een expositie in 2010 over de vader van de laatste baron, J.D.C. van Heeckeren . Tegelijkertijd zal er een manifestatie zijn in de tuinen en de oranjerie.

Sinds eind vorig jaar draait Jan Willem van Beusekom al mee op Twickel. "Dit is bepaald geen saaie baan. Er zitten talloze aspecten aan en de sfeer is geweldig. De mensen die hier werken, in totaal bij de Stichting zo'n vijfenveertig mensen en daarnaast nog zo'n 120  vrijwilligers, voelen zich onderling zeer nauw met elkaar verbonden"