Hoofd communicatie vindt post in de sloot
DELDEN - Een bezorger van Sandd heeft een aantal poststukken gedumpt in een sloot achter het Aparthotel. Zweitse Lulof uit de Kievitstraat vond zondagmiddag tijdens het uitlaten van zijn hond de doorweekte brieven en magazines.

In één van de enveloppen zat een belangrijk getuigschrift van een bewoner van het Rauwland die in Engeland een speciale computercursus heeft gevolgd. Een bewoner van de Hooi Esch, die post van het bedrijf Waterbeek Media in Enschede zou ontvangen, reageert verbaasd. "We krijgen veel post voor onze zaak. Dus ik miste eigenlijk nog niets. Maar het is belachelijk dat post in de sloot verdwijnt", zegt Wiegerink. De vinder van de brieven ontdekte een jaar eerder ook al post van Sandd, een concurrent van TNT Post, achter het Aparthotel. "Die stukken lagen toen gewoon langs de kant van de weg. Ik heb Sandd toen gebeld omdat het ging om geadresseerde post. Zij zouden er werk van maken en inderdaad, toen ik later weer mijn hond uitliet was de post weg." Zweitse Lulof heeft zelf een slechte ervaring met Sandd. "Voor de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) sturen wij elke veertien dagen ons verenigingsblad aan onze 20.000 leden. Toen zij overstapten naar Sandd regende het klachten over de bezorging, bijvoorbeeld over adressen die niet zouden bestaan, terwijl wij er al jaren ons blad laten bezorgen." Na drie maanden is de KNJV weer terug bij TNT Post. "Goedkoop was in dit geval duurkoop", aldus Lulof die hoofd ommunicatie bij de KNJV is. Bij klantenservice van Sandd reageert Rehim Duman geschrokken. "Ik neem hierover direct contact op met onze vestiging daar in de buurt." Ook Mariska Struik van marketing en communicatie van Sandd is geschokt. "Dit is een ernstige klacht. We ontslaan de bezorger die de post heeft gedumpt." Volgens haar is de pakkans bijna honderd procent. "Op de poststukken staan de zendcodes die naar de bezorger leiden." Ook de chef op de afdeling marketing en communicatie, Robert-Jan Deelen, belt voor de zekerheid nog even de krant. "De bezorgers weten dat ontslag staat op het weggooien van post." Volgens hem werken bijna 12.000 bezorgers bij Sandd. Zij zijn twee dagen per week actief. "Wij weten wie dat heeft gedaan en hij krijgt vandaag nog ontslag."


 
 

Werk aan kanaal half jaar vertraagd
GOOR - Verschil van inzicht Rijkswaterstaat en aannemer over kosten.
De verbreding en verdieping van het Twentekanaal loopt zeker een half jaar vertraging op doordat Rijkswaterstaat en een aannemer een verschil van inzicht hebben over gemaakte kosten. Voorlichter Vera Guikers van Rijkswaterstaat zegt dat er naar een andere aannemer wordt gezocht. "Het ging erom wie verantwoordelijk is voor bepaalde kosten", zegt Guikers. "De aannemer heeft hiervoor een claim ingediend die wij voor een deel hebben betaald." Om hoeveel geld het gaat wil zij niet zeggen. Volgens de voorlichtster zijn de partijen in goede harmonie uit elkaar gegaan. Naar verwachting wordt het werk aan het kanaal in februari voortgezet. Een woordvoerder van aannemingsbedrijf Van Heteren in Wierden bevestigt dat zij bij de verruiming van het Twentekanaal tussen Delden en Goor betrokken zijn geweest, maar wil geen commentaar geven aan de media. Hierover zou het bedrijf een afspraak hebben gemaakt met Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat laat het gedeelte van het Twentekanaal tussen Goor en de sluis bij Delden verbreden en verdiepen om de havens bereikbaar te maken voor grotere schepen. De vaarweg is inmiddels verbreed van veertig naar ruim vijftig meter en verdiept tot minimaal vier meter. Maar de afwerking van de kade bij de Hengelerbrug is niet voltooid. De zijtak Almelo komt daarna aan de beurt. In 2004 heeft Rijkswaterstaat het werk bij de sluis in Wiene bij Delden gegund aan een combinatie van vijf aannemingsbedrijven. Deze vormen samen de Aannemerscombinatie Twentekanaal (ACT). De combinatie VWMH baggerde het traject tussen Eefde en Lochem vanaf medio 2005 uit. VWMH is Van Hattum en Blankevoort en KWS, Martens en Van Oord Aannemingsbedrijf en Hegeman Beton- en Industriebouw. Het deel tussen Lochem en Stokkum bij Markelo is daarna aangepakt. Schepen met een laadvermogen van 2750 ton, een lengte van maximaal 110 meter en een breedte van 11,4 meter kunnen straks over het Twentekanaal varen. De asfaltwegen aan de noord- en zuidkant van het kanaal zijn ruim vijf meter opgeschoven. Ook is de zuidelijke weg aangepast. De meeste grond die bij het baggeren en afgraven vrijkwam, is verwerkt in het nieuwe gedeelte van de A35 tussen Almelo en Wierden.


Staat de grootste eik stabiel genoeg om te kunnen overleven?
DELDEN - Grote takken braken af van monumentale kozakkeneik.
Houdt Delden de mooiste monumentale eik van Overijssel? Zaterdag 27 december kan iedereen dat horen, direct nadat een deskundige met bijzondere apparatuur de misschien wel 400 jaar oude eik aan de Oude Benteloseweg met speciale apparatuur heeft doorgemeten. De boom heeft een omtrek van meer dan zeven meter en zou nog groter zijn dan de bekende Kroezeboom in Tubbergen. Het zou zelfs gaan om de op één na dikste eik van Nederland. De dikste eik staat op het landgoed Verwolde, net voorbij Markelo. De grote vraag is of de boom nog stabiel is nadat twee jaar geleden met donderend geweld een 25 meter lange tak naar beneden kwam en in haar val een tweede tak meenam. "Ik was in de werkplaats bezig en hoorde een enorme dreun", vertelt Henk Stoffelen bij wie de monumentale boom op het erf staat. "Door de enorme stofwolk zag ik de hele boom niet meer. Ik dacht: Oh jee, m'n eik is omgevallen en toen dacht ik, waar is Tineke? Zou ze onder de boom liggen? Toen de stof was opgetrokken ontdekte ik dat er niemand onder lag en dat de boom nog stond. Maar er waren wel twee enorme takken afgebroken." Verscheidene mensen kwamen poolshoogte nemen. Ook zij hoorden de takken naar beneden komen. "De zomer van 2006 was uitzonderlijk droog. Dan kan zo'n tak afscheuren", vertelt Henk Stoffelen. In totaal viel tien kuub hout omlaag. Probleem is nu dat de boom naar één kant dreigt over te hellen en bij harde wind zelfs iets om de as gaat draaien waardoor de stam scheurt en de boom sterft. Om daar achter te komen heeft Stoffelen de hulp van allerlei organisaties ingeroepen om het onderzoek op 27 december te laten uitvoeren. Stoffelen wijst er op dat de zogeheten kozakkeneik een zeer bijzondere boom is. De eik zou net zo oud zijn als het deel van de boerderij waarin hij woont. Een aantal gebinten dateert uit 1620, zo is door wetenschappers vastgesteld. De naam kozakkeneik ontstond een kleine tweehonderd jaar later toen soldaten uit Oost-Europa Napoleon achtervolgden op de vlucht naar Frankrijk. Bij Delden sloegen de kozakken hun kamp op. De Bomenstichting adopteerde de eik in de jaren tachtig en behandelde haar samen met leden van de Kring Praktiserende Boomverzorgers. De stichting wees in elke provincie de meest markante of monumentale boom aan. In Overijssel werd dat de kozakkeneik. De Bomenstichting, de gemeente Hof van Twente en de stichting Twickel geven een financiële bijdrage. De geschatte kosten van het onderzoek en een opknapbeurt bedragen bijna 8000 euro. De Projectgroep De Kozakkeneiken laat de meest urgente maatregelen uitvoeren. Frits Gielissen, die de meting uitvoert, was ook betrokken bij het behoud van de Anne Frankboom in Amsterdam.

Zie ook: Ruim 300 jaar oude kozakkeneik geadopteerd