Je wilt graag laten zien wat je lief hebt

Vrijdag 13 september 2008

MARKELO Weidevogels, stokoude boeren hoeven, vennetjes, beekjes, slingerende houtwallen en een magnifiek uitzicht vanaf de Herikerberg over het dal bij de Friezenberg. Het gloednieuwe goastokpad voert dwars door een pittoresk welvend landschap tussen Markelo, Holten en Rijssen. Op bijna elke hoek van de zes kilometer lange wandelroute is wel een leuk of een gek verhaal te vertellen, zoals over de wolf die de eigenaar van eeuwenoude herberg De Pot in zijn bedstee aantrof.

Markelo heeft een bijzonder rijke historie, vertelt Tonny Kuipers. Er zijn zoveel verhalen bekend en opgeschreven. Maar door enkele ruilverkavelingen is het landschap ingrijpend veranderd. Kerkepaden die de boeren vroeger liepen op weg naar de kerk, zijn verdwenen. Achteraf gezien tot spijt van veel Markeloërs. Veel van die oude paden hebben we hersteld, zoals langs de Oude Rijssenseweg. Je loopt echt dwars door weiland, tussen akkers door en langs houtwallen. Je komt op plekken waar je tot voor kort onmogelijk kon komen. 'Maar een piepklein stukje van de route is verharde weg', vertelt Joke Vosman.

Vanaf januari is een groep van acht vrijwilligers al in de weer met het uitstippelen van een route. Of het moeilijk was toestemming van boeren te krijgen om over hun erf te mogen? Nee, helemaal niet. Veel boeren hebben zelfs heel enthousiast meegedacht. Waar dat enthousiasme vandaan komt? Dat is gewoon liefde voor het landschap. Je wilt graag laten zien wat je lief hebt.

Een naam voor de route was snel gevonden. De goastok is iets typisch Markelo's. Bijna iedere boer had er één. De houten stok is rijk versierd met ganzenpennen en gevlochten paardenhaar. Gait Roosdom is de grondlegger van de goastok. Zijn afbeelding ontbreekt natuurlijk niet op het nieuwe routebord dat deze week bij herberg de Pot is geplaatst.

De stichting Maarkels Landschap wil behalve dit goastokpad nog meer wandelroutes uit zetten in het enorme buitengebied van Markelo. Het goastokpad maakt deel uit van het project Hessenweg dat eens Amsterdam met de Duitse staat Hessen verbond en door Twente en de Achterhoek voert. Vrijdag 19 september opent onder meer burgemeester Hans Kok van de Hof van Twente het nieuwe Hessenwegproject in Erve Brooks in Gelselaar.

Heel fraai in de route is bijvoorbeeld het stokoude erve Daalwijk met een heel laag rieten dak. Over dit erf is nog een aardige legende bekend. Zo bespotte een knecht van Daalwijk de witte wieven die hij bij de Potbeek zag verschijnen. Hij geloofde niet in witte wieven. Maar toen ze dichterbij kwamen, werd de knecht toch bang en nam de benen. Hij kon nog net op tijd de boerderij binnen vluchten. Want een van de witte wieven gooide een spit waarmee je een zeis slijpt, naar de knecht. De spit kwam tegen de niendeur terecht. De beschadiging is nog steeds te zien.

Officiele opening van de goastokroute is op 21 maart

De route is verkrijgbaar in het VVV kantoor en in herberg De Pot aan de Potdijk.