Home

Reint van Coeverden vaart met Michiel de Ruyter

1665

Inwoner Goor draagt bij aan totstandkoming tractaat van Algiers

De stoere zeeheld Reint van Coeverden uit Goor vaart lange tijd in de vloot van Michiel de Ruyter onder meer in 1664 en 1665 naar de andere kant van de Atlantische Oceaan en naar de Goudkust in Afrika. Van Coeverden onderscheidt zich van de andere soldaten.

Enkele jaren voor het uitbreken van de tweede Engelse oorlog meldt Van Coevorden zich als adelborst in dienst van de Hollandse vloot. Met De Ruyter vaart hij naar Algiers. Van Coeverden draagt daar voor een groot deel bij in de totstandkoming van het tractaat tussen Algiers en de Nederlandse staat. Reint van Coeverden wordt soms verward met een anderen Reinold, óók in de genealogie van de familie Van Coeverden (Herald. Bibl. 1883). Bijzonderheden staan in het Kerkboek van Goor.

Onder en rechts : Takorari of Tacaray en rechts Gold Coast of Goudkust in Ghana (Guinea)

Tacaray of Takorary
Tacorary of fort Witsen

De Ruyter stuurt hem voor de Goudkust in Afrika met een witte vlag in een sloep naar het fort Tacorary (Tacaray), het huidige Takoradi in Ghana toen ook bekend als Fort Witsen. Dat is in januari 1665. De Engelsen hebben de versterking veroverd van de West Indische Compagnie. De vijand schiet echter zo hevig dat Van Coeverden zich moet terugtrekken.

Op 13 augustus 1665 stapt hij aan wal in Delfzijl. Hij is ziek maar meldt zich onmiddellijk aan voor een nieuwe expeditie met De Ruyter. Van Coeverden is benoemd tot plaatsvervangend commandant van een schip uit de vloot van De Ruyter. In het gevolg van zijn admiraal reist Van Coeverden met de trekschuit naar Amsterdam. Maar in de hoofdstad sterft hij op 7 november.

Goudkust of Ghana (Gold Coast)

Een predikant in Goor schrijft in zijn kerkboek dat veel inwoners van zijn stad aan de Regge de terugkeert van Van Coeverden 'met groot verlangen' tevergeefs tegemoetzag.

Geboren
Reinoud of Reint van Coeverden tot Stoevelaer is geboren omstreeks 1640. Hij is de jongste zoon van kolonel Borchard van Coeverden tot Wernsinck en Stoevelaer en van Anna Catharina van Ripperda. Zijn oudere broer is Jacob van Coeverden, heer van Stoevelaer en Hengelo, geboren omstreeks 1627, overleden op4 juni 1707. Jacob studeert rechten in Harderwijk op 8 Mei 1648. Hij erft de Stoevelaer bij Goor van zijn vader en woont daar meestal. Het huis Hengelo verkrijgt hij door zijn huwelijk. Hij wordt op 4 mei 1652 geadmitteerd in de ridderschap van Overijsel, is stadhouder van de lenen en landdrost van Twente.

In 1672 en 1673 is hij gedeputeerde te velde en wordt op 29 april 1672 naar de bisschop van Munster, Bommen Berend of Bernard van Galen, afgevaardigd om van dezen ‘een ronde en cathegorique verclaringe te vragen of hy al of niet genegen was zich in den oorlog onzijdig te houden’, met last om, wanneer hij die niet gaf ‘het te sullen opnemen voor een absolut refus.’ De bisschop houdt Van Coeverden ‘in een strict arrest en met gewapent volk nevens alle syne dienaars bewaard’ en pas op 29 mei komt hij met het antwoord van den bisschop bij het leger terug.

Rechts: In het stift in Weerselo zijn de familiewapens van Van Buren (oprichter van het Stift) en van Van Coeverden in een glas in loodraam uitgevoerd.

De familiewapens van Buren en Van Coeverden in het Stift in Weerselo
Coeverden Raesfelt in havezate Wegdam bij Goor

 

Links: Havezate Wegdam bij Goor voert het wapen van Van Coeverden en Raesfelt.

In het kerkboek van Goor staat: ‘In dat selve jaer Novembr. 7 (1665) sterfft tot Amstelredam die WelE. ende manhaffte Zeehelt Jr. Reint van Coeverden soon ten Stuiveler,.... coemende wt (uit) die zee wt die vloot onder den manhaften Mich. die Ruiter met denwelcken hij lange in zee geweest was ende met groot verlangen verwacht wert. Wort het dode lichaem gehaelt van Amsterdam ende begraven by sijn zuster in die Broeren kercke tot Deventer.’

Bronnen: de Jonge, Gesch. Ned. Zeewezen I, 679; Wapenheraut XIX, 290, 295; Herald. Bibl. (N.R.) V, 286.

Bron: Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW)

Van Coeverden van Stoevelaar

www.historischgoor.nl

www.deruyter.org Chronologie West Afrika

Van Coeverden brengt de westkust van Amerika in kaart

De stad Vancouver in Canada dankt zijn naam aan de familie Van Coeverden. Kapitein George Vancouver zou de naamgever van de stad zijn. Hij is een nazaat van één van de heren van Coeverden, Reint Wolter van Coeverden.

Reint Wolter van Coeverden trouwt met een Engelse vrouw, Johanna of Jane Lillingston. De familie Lillingston leeft in Yorkshire. Op een terugreis van de west lijdt hun schip schipbreuk in 1700. Johanna verdrinkt, maar Reinolt en zijn zoon worden gered. Eenmaal terug in Nederland trouwde hij op 13 mei 1712 met Johanna Catharina van Broeckhuijsen in Didam.

George Vancouver in Vancouver
George Vancouver

George Vancouver (1757-1798) vaart mee met kapitein James Cook. George Vancouver brengt voor de Britse admiraliteit de westkust van Noord-Amerika in kaart. Hij geeft de plaatsen Couverden Island, Couverden Rock, Bridget Cove en Lynn Canal hun namen. De steden Vancouver in Canada en in de Verenigde Staten zijn later naar hem vernoemd.

Links en boven: George Vancouver, Brit van Nederlandse komaf.

Reints zoon Lucas Hendrik, geboren in Meppel, vestigt zich na de reis naar de west in Engeland en noemt zich Luke Henri Vancouver. Hij krijgt met zijn vrouw Sara een zoon John Jasper. John Vancouver wordt onderdirecteur van de douane in King's Lynn. Het gezin van John en zijn vrouw Bridget Berners telt zes kinderen, onder wie George en Charles. Hun wapen toont drie rode adelaars op een gouden veld, een van de oudste adellijke families in Nederland wiens nakomelingen in Twente en de Achterhoek leven. Op het hoogtepunt van hun macht heeft de familie het recht om munten te slaan. De munten voeren de gezichten van een Van Coeverden. First dag cover
Winterspelen in Vancouver in 2010 Postzegel herinnert aan Vancouver