'Van 't ovde N Huis dat is vergaen Siet gij noch den datum staen Ano 1491'

Meer dan 600 jaar oud is het kasteel Nijenhuis in Diepenheim, dat eens op deze plek stond. Het huidige huis stamt uit 1655 maar daarvoor stond hier een middeleeuws kasteel. Het Nijenhuis is echter nog ouder. Het is eerder al genoemd in een charter. In 1457 is de naam opgedoken. Het Nijenhuis is in 1587 verwoest. Bij het huis hoort een aanzienlijk park en een zeer bosrijke omgeving, zoals van de landgoederen Weldam en Wegdam. Diepenheim viel in 1988 in de prijzen als Bloemenstad van Europa met de Entente Florale.

Vlakbij de sluizen in het Twentekanaal in Wiene bij Delden staat de oude poort van het Oosterhof. Het leeuwtje bovenop de sokkel is er later op geplaatst, volgens een bewoonster. Het Oosterhof is in 1925 zwaar gehavend tijdens een zware storm en bij de bevrijding in 1945 is het verwoest zoals zoveel boerderijen aan het Twentekanaal.
Op het hek staan de letters TER. Ten slotte staat op de rechter poer, foto hier onder, het woordje HOF, waarmee de naam Oosterhof compleet is.
Volgens de bewoonster van de Oosterhof is het leeuwtje er later op geplaatst en zou het van de joodse begraafplaats in de voormalige gemeente Amt Delden afkomstig zijn.

Vlakbij de boerderij Ottenschot kijk je zeker een kilometer ver in de richting van Hengevelde en Diepenheim, in de richting van het zuidwesten. Het Nijenhuis ligt van hier uit zo'n zeven kilometer verwijderd. De Oosterhof ligt van hier uit enkele kilometers in noordelijke richting.

Ook de oude boerderij het Ottenschot bij Bentelo is verwoest geweest. De oude boerderij met een aanzienlijk huis, de bewoonster liet me er een oude foto van zien, stonden op de plek van de schuur op de achtergrond. Op de foto is goed een aantal Bentheimerzandstenen te zien. Hier ligt nog veel meer zandsteen dat mogelijk als fundering heeft gediend in het oude huis Ottenschot. Volgens de bewoonster is ook wel een gesuggereerd dat Ottenschot aan het andere eind van een weiland, zo'n 200 meter verderop heeft gestaan.
Een zwerfkei en een aantal Bentheimer zandstenen rusten in de zon. Ze hebben ooit gediend in het oude huis dat in 1891 is gebouwd. Maar ver daarvoor heeft hier ook al een boerderij, een hof of misschien zelfs een aanzienlijk huis zoals de Hachmeule of Hagmolen bij Bentelo.