Joke wist dat bliksem oude lollyboom zou vellen

BENTELO - Een hoefijzer brengt geluk, maar dan moet het exact goed liggen. En: je wordt ziek van buitenaf. De twaalf bezoekers van deze bijzondere dinsdagavond wichelroedelopen kijken elkaar weer vragend aan. Maar de helft van de deelnemers loopt even later zo naar de plek van de voormalige havezate Hagmolen, net buiten Bentelo.

Niets is er meer van terug te vinden in het landschap. Toch zien de deelnemers dat de twee antennes in hun handen naar elkaar toe draaien.

"Daar stond eens de poort", Joke Kragt weet het zeker. Ze strooit met wijsheden die soms moeilijk te begrijpen zijn. De betekenis van hartmanlijnen, currylijnen en leylijnen. "Overal lijken ze aanwezig", klaagt een bezoekster die, zo bleek achteraf, er heel ziek van werd. Joke Kragt stelt haar gerust. "Ik kom zo een keer langs met de 'iezerkes' onder de arm om je er van af te helpen". Joke Kragt doet dat voor de 'fun', 'gewoon iemand helpen', zegt ze met een lach. Ze is al sinds 1994 dorpsgenoot van de meeste andere aanwezigen. Bijna iedereen kent elkaar. De laatste drie jaar volgt Joke tot haar grote tevredenheid een opleiding voor wichelroedeloper. Dit is haar eerste optreden in haar eigen dorp. Ze heeft een leggerantenne meegenomen. "De gevoeligheid kun je instellen", vertelt ze. Op weg naar de lollyboom, vlak buiten Bentelo in het Hagmolenbos, stopt het gezelschap. "Ik zie het al", zegt Joke Kragt bij een dode eik. "Die heeft een tik gehad van de bliksem." Bij de lollyboom, zo genoemd door de plaatselijke jeugd, aangekomen vertelt Joke dat ze wist dat de bliksem opnieuw zou inslaan in de eeuwenoude eik. De boom staat op een punt waar energielijnen samenkomen. Zo'n plek ontstoren had de boom misschien kunnen redden. "Maar misschien ook niet", zegt Kragt. Met de antenne meet Leonna van Veen een waterader in de grond. De antennes draaien duidelijk zichtbaar naar elkaar toe wanneer zij op een bepaalde plek komt. "Ik heb dit nog nooit eerder gedaan", verontschuldigt ze zich bijna. Over twee weken is er een nog avond wichelroedelopen, wegens groot succes. Belangstellenden moeten zich dan wel eerst aanmelden bij de culturele werkgroep: Lianne Apeldoorn tel. 292629 e-mail: lianne73@hetnet.nl.

28 juni 2011