Koopovereenkomst Spoorstraat Goor gesloten of toch niet

GOOR Het gemeentebestuur heeft wel degelijk een koopovereenkomst met een particulier gesloten over de aankoop van een woning aan de Spoorstraat in Goor. De besprekingen over het bewuste pand op nummer 14, waar nu Parfurmerie Brummelhuis is gevestigd, zouden al meer dan twee jaar zijn gevoerd, zegt makelaar G.P. Burbach uit Haaksbergen. „De gemeente eiste het pand bijna op”, zegt de makelaar. De plek zou nodig zijn voor de ontsluiting van het Weversplein. Aan dit plein is een reeks winkels gevestigd waaronder de supermarkten C1000, Aldi en Lidl.

Volgens makelaar Burbach is een koopovereenkomst tussen gemeente en de Goorse eigenaren gesloten. Voormalig burgemeester Hans Kok zou als gemachtigde van de gemeente Hof van Twente de koopovereenkomst hebben gesloten. De familie had de overeenkomst ondertekend naar de gemeente gestuurd. Ook is er een voorgeschreven bodemonderzoek naar verontreiniging uitgevoerd, dat was een ontbindende factor voor de overeenkomst. De grond is vermoedelijk schoon. „In elk geval hebben wij nooit bericht gehad van de gemeente dat de bodem vervuild zou zijn”, zegt Burbach.

Het gemeentebestuur wil nu echter toch van de aankoop afzien. Oppositiepartijen in de gemeenteraad, die hierover vertrouwelijk zijn geďnformeerd, vrezen dat de familie een flinke schadevergoeding gaat eisen. De familie Brummelhuis heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen om hen juridisch bij te staan. „Als de koop niet doorgaat dienen wij in elk geval een claim in. We zijn er al heel lang mee bezig.” Volgens de makelaar waren de afspraken in een dusdanig vergevorderd stadium dat je er niet meer omheen kunt.

Een Hengelose advocaat die niet met naam in de krant wil worden genoemd, zegt dat een mondelinge overeenkomst tussen bevoegde personen net zo rechtsgeldig is als een schriftelijke overeenkomst. „Het probleem is het bewijs.” Maar als er getuigen bij zijn geweest die verhoord kunnen worden staat de familie Brummelhuis sterk bij de rechter. De advocaat wijst er ook op dat als het klopt dat de twee betrokken partijen al enige tijd onderhandelen, dit een aantal consequenties met zich meebrengt. „De gemeente is dan schadeplichtig. Er zijn waarschijnlijk al kosten gemaakt door de verkoper.” „Vast staat dat als de gemeente lange tijd niets meer van zich laat horen, er wel wat uit te leggen is in de gemeenteraad.” Ook de inhoud van begeleidende brief die de gemeente naar de eigenaren van het pand heeft gestuurd is van grote waarde als er een rechtszaak zou komen.