Andere wind waait in leiding Wendezoele na komst Nijholt

DELDEN Er gaat een andere wind waaien in de leiding van museumboerderij De Wendezoele aan de Twickelerlaan. Jan Nijholt die al dertig jaar in Delden woont en jarenlang op landbouwscholen les gaf, heeft onlangs een aantal voorstellen in de powerpoint presentatie aan de bijna 70 vrijwilligers voorgelegd. "Vrijwilligers gaan zelf aangeven hoeveel tijd zij aanwezig zijn en wat ze precies doen. Dat wil ik allemaal op papier hebben. Een goede vrijwilligers is een enthousiaste vrijwilliger. Maar hun inzet is niet vrijblijven", zegt hij met zijn onvervalste Friese tongval. Blijven de vrijwilligers enthousiast over de aanpak van Nijholt dan stelt hij zich na een proeftijd van een jaar kandidaat voor het voorzitterschap van het museum, als opvolger van mede-oprichter Ab Jansen.

Jan Nijholt kent veel boeren in Delden en omgeving. Stuk-voor-stuk zijn zij oud-leerlingen van hem. Hij is actief in het bestuur van de Rabobank en via het Agrarisch Opleidings Centrum werkte hij mee aan een jubileumexpositie van de Wendezoele. "Mijn hart ligt bij de landbouw. Wat hier bijeen is gebracht mag niet verloren gaan. In het museum is een ontstellende hoeveelheid kennis samengebracht, maar nog niet op schrift gezet. Alle kennis zit in de hoofden van de vrijwilligers. Onlangs moesten we zaaizaad kopen. Maar niemand wist waar. Als je een archief hebt kun je dat zo opzoeken."

Nijholt wil ook dat de website van het museum geactualiseerd wordt met nieuwe foto's en video's en dat meer scholen het museum bezoeken. Ook wil hij meer gaan samenwerken met de besturen van de Noordmolen, de Houtzaagmolen en het Zoutmuseum.

Jan Nijholt is trots op de enorme hoeveelheid landbouwwerktuigen, gereedschap en inventaris uit boerderijen. "Daar hoort een verhaal bij en dat willen we graag doorgeven aan jonge generaties", vertelt hij. "Maar als we dat niet op papier hebben dreigt de kennis verloren te gaan." De grootste zorg is echter de aanwas van nieuwe vrijwilligers. "Ik denk dat de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers misschien rond de 70 jaar ligt. We hebben enkele jonge boeren die in de zomer komen teren en het verkeer regelen op de harmonicadag. Maar dat aantal is klein."

"Ik wil voorkomen dat mensen overbelast raken. Het werk hoeft de vrijwilliger geen geld te kosten. Bonnetjes gaan we netjes vergoeden. We willen niet alleen rijke mensen onder de vrijwilligers die hun onkosten zelf kunnen betalen."

--------

DELDEN Een speciale gast opende zaterdagmiddag het nieuwe seizoen van museumboerderij De Wendezoele. Een marskramer bood het bestuur ganzen aan. De nieuwe voorzitter, Jan Nijholt, is heel tevreden met de herinrichting van de wagenloods waar je nu doorheen kunt lopen en de werktuigen goed kunt zien. De vitrines in de spieker en in de schuur van de boerderij zijn ook opgeschoond en overzichtelijker ingericht. Alles dat er dubbel stond is weggehaald. Maar ook buiten op de 'kamp' is al van alles te zien. De wintergranen, -rogge, -tarwe en -gerst steken inmiddels hun koppen uit de esgrond omhoog.

Dit seizoen bezoeken meer dan 500 leerlingen uit de bovenbouw De Wendezoele. In totaal 24 groepen hebben zich al aangemeld. De traditionele demonstratiedag is op zaterdag 25 juni en een week later, op zaterdag 2 juli, toont een grote groep mandenvlechters hun oude ambacht aan het publiek. Op de derde zondag van augustus wordt weer de traditionele Harmonicadag gehouden en de Wendezoele dagen zullen dit jaar plaatsvinden in de week van 15 t/m 22 september. Aan het eind van het seizoen zal dan op zaterdag 8 oktober nog een dorsdemonstratie gehouden worden. Veel belangstellng scholenproject half mei en half juli.