Harry Vrielink laat oude tijden in Delden herleven

DELDEN - De slag op de Azelose Es in de Tachtigjarige Oorlog, de stichting van het Antoniusaltaar in de Oude Kerk door een Spaanse overste en de stadsmuren die Delden heeft gehad. Waarom is de vesting in 1584, enkele dagen voor de moord op Willem van Oranje, anders platgebrand?

Oud-Deldenaar Harry Vrielink, terug in zijn geboorteplaats, praat aan een stuk door op en bankje op het Keszthelyplein. "Daar komt de schandpaal en hier de historische legertent", zegt hij. Hij ziet het al helemaal voor zich. Zondag is hij op deze plek aan de Langestraat met zijn Sint Michaels Gilde uit Zwolle om de historische markt op te fleuren. Een wonderdokter neemt hij mee, een brouwer, een tandentrekker en onder meer twee soldaten.

Harry Vrielink groeide op aan de Langestraat waar zijn vader een winkeltje had vlakbij de rk kerk. "In de winkel heb ik geleerd heel vrij met mensen te praten", vertelt hij. Vrielink werd correspondent van de Twentsche Courant en directeur van de VVV in Delden. "Ik ging rondleidingen organiseren en schreef boekjes, waaronder een uitgebreide historische kroniek van Delden."

"Weet je, de schuur aan de Meylingstraat die onlangs is gerestaureerd... daar stond de shovel al voor om hem met de grond gelijk te maken. Ik heb toen onmiddellijk monumentenzorg gebeld anders was het gebouw verloren gegaan."

In 1973 verhuisde hij naar Zwolle waar hij directeur van een veel grotere VVV werd. Ook hield hij er rondleidingen en theaterwandelingen soms verkleed als graaf Aremberg (omgekomen in de slag bij Heiligerlee) die zijn hoofdkwartier in Zwolle had en soms verkleed als koopman met Carolusgulden op zak. "Met klinkende munt betalen, dat kon ik de mensen laten horen. Door zo'n zilveren gulden te laten rollen. Als je over geschiedenis vertelt moet je het verhaal wel interessant vertellen en de mensen op sleeptouw nemen."

Eind deze maand gaat Harry Vrielink met pensioen. Hij wordt dan 65 jaar en gaat naar verwachting nog meer optreden met zijn Sint Michaels Gilde dan hij nu al doet. "Misschien als hertog Karel van Gelre. Maar in elk geval met wambuis, kurassier, sjerp en een molensteen om de nek. Een baard heb ik al."

KADER

De vierde historische markt belooft het eerste grote evenement op dit gebied te worden in Delden. Behalve het gezelschap van Harry Vrielink uit Zwolle komen er het middeleeuws genootschap Pagus Viriditas, Tijmelot en Kwak de Zalver. Er is een antiek- en brocante markt met meer dan veertig kraampjes in het historische centrum van Delden. De Koetsen Keerl's houden tussen 12.30 en 15.00 uur hun jaarlijkse Twenterit in en rond Delden. Het defilé van de rijtuigen is tussen 14.30 en 15.00 uur het hoogtepunt van het programma. Ook zijn er muzikale wandelingen op vijftien locaties van huiskamer tot kerk in het centrum van Delden.