"We doen het samen met alle andere vrijwilligers"

HENGEVELDE Voor het asielzoekerscentrum in Azelo, de kerk, sportverenigingen, de school in Hengevelde, ouderen en zieken Dinie Vossebeld-Nijboer en haar man Frans Vossebeld zetten zich als vrijwilligers bijna voor iedereen in die hulp kan gebruiken. "Ik ben schatrijk, want ik ben gezond", zegt Frans opgetogen voordat hij de fiets pakt en naar de Stoevelaar in Goor fietst om er met een 78-jarige bewoner een rondje te toeren. "Ik wil anderen daar ook in laten delen. Waarom ik dit doe? Als ik zo oud ben hoop ik dat iemand ook voor mij zorgt."

Frans Vossebeld groeide op in Boekelo. Op zijn 22e was hij al voorzitter van de plaatselijke voetbal- en handbalclub. Hij was boekhouder tot zijn 58-ste en helpt jaarlijks tientalle mensen met het invullen van de belastingformulieren. Toen het paar 37 jaar geleden in Hengevelde ging wonen meldde Frans zich onmiddellijk als jeugdleider bij de Wegdamse voetbalvereniging WVV. "Ik ben een verenigingsman", vertelt hij achter de eerste bak koffie. "Maar als je iemand zoekt als vrijwilliger moet je hem of haar persoonlijk benaderen. De kans dat iemand zich spontaan meldt is niet groot."

Frans begeleidde ook een voetbalteam op het AZC Azelo en kwam zo in aanraking met bewoners onder wie een Somalische moeder die onlangs pas ontdekte dat haar zoon en twee dochters al vijf jaar in Nederland wonen in Maastricht en Tilburg. "Maar haar man en twee andere kinderen mist ze nog steeds." Ook zorgde hij er voor dat via vrienden geld op tafel kwam voor de operatie van een straatarm meisje van twaalf jaar uit Polen dat aan een hartkwaal leed. "Ze is nu 22 jaar en studeert psychologie op de universiteit", vertelt hij trots.

Dinie Vossebeld-Nijboer was in 1968 al actief als vrijwilliger bij de Kardinaal van Rossumgroep in haar geboorteplaats Delden. Zij is medewerkster van de thuiszorg. Eenmaal in Hengevelde meldde ze zich als overblijfmoeder in de Petrusschool, deed er allerlei klusjes en werd verkeersbrigadier bij avondwakes en begrafenissen. Ook werd zij actief bij de missie ontwikkeling en vrede (mov), op de dagverzorging van De Pellehof en ze ging 33 keer mee als begeleidster met de Zonnebloemvakantieweek. Zij was ook enige tijd voorzitster van de Zonnebloem in Hengevelde. Het echtpaar kreeg drie kinderen.

Dinie was nog niet zo lang geleden genomineerd als vrijwilligster van Overijssel. Daar is ze heel bescheiden over. "Voor mij had dat niet gehoeven. Ik werk namelijk niet alleen. We doen het samen met alle andere vrijwilligers."