Voedselbank groeit uit haar jasje

17 mei 2011

GOOR De voedselbank in Goor zit dringend verlegen om een andere ruimte. Al vijf jaar verstrekt Henk Vossebeld levensmiddelen vanuit zijn woning aan de Strocreve. Hij begon met twee pakketten. Maar inmiddels vult hij vaak samen met zijn vrouw en met zijn zoon wekelijk op vrijdag veertig kratten met levensmiddelen die over zijn bij supermarkten. De koelkast en diepvriezer puilen uit van de spullen. „Het gaat om bederfelijke waren die koel bewaard moeten worden. Zo kan dat niet langer”, zegt voorzitter Herman Terhalle van de voedselbank Midden Twente in Hengelo.

„De voedseluitgifte is in Goor uitstekend georganiseerd”, zegt Terhalle. „Laat daar geen misverstand over bestaan. Maar je zit hier in een woonwijk. Dat is niet ideaal en kan irritaties uitlokken bij buren. Dat willen we voor zijn.” Terhalle wil zo snel mogelijk contact leggen met het gemeentebestuur en plaatselijke organisaties en kerkbesturen. Maar ook wil hij dat er meer draagvlak komt voor het werk van de vrijwilligers van de voedselbank. „Stel dat Henk iets overkomt. Dan zou zijn werk plotseling misschien wel stil komen te liggen. Dat moeten we voorkomen.”

Henk Vossebeld voelt zich zeer betrokken bij de mensen die noodgedwongen gebruik moeten maken van de bank. Vossebeld weet als voormalig ambulancebroeder, hij is nu werkzaam als verpleegkundige, wat het is dat mensen door een ongeluk financieel in de problemen raken. „Ik vind het vooral schrijnend wanneer ook kinderen daar de dupe van worden.”

Terhalle wijst er nadrukkelijk op dat de vrijwilligers geen waardeoordeel hebben over de mensen die de voedselbank bezoeken. „Meestal kunnen mensen er helemaal niets aan doen dat ze in de problemen zijn gekomen, bijvoorbeeld doordat bedrijven failliet gingen en in hun val anderen meesleepten”, zegt Terhalle. „Vanmorgen is alles nog rozengeur en maneschijn. Maar vanmiddag kan jouw situatie totaal anders zijn”, bevestigt Vossebeld. „Als voedselbank bieden we mensen een herkansing zodat ze de draad weer kunnen oppakken.” Maar ook zijn er mensen bij die verslaafd zijn aan alcohol of aan gokken. Geld dat ze in handen krijgen gaat onmiddellijk in de automaat of wordt uitgegeven aan sterke drank. „Soms is het moeilijk voor mensen hun vicieuze cirkel te doorbreken.” Daarom verstrekken de vrijwilligers rechtstreeks voedsel. Meer informatie www.voedselbankmiddentwente.nl