Vijfsterrenroute flink uitgebreid

DELDEN De vijfsterrenroute is van negentig kilometer uitgebreid tot 112 kilometer. Het klompenmuseum en de Braakmolen in Goor zijn nu opgenomen in de route en er ius een zijweggetje gemaakt naar het buurtcentrum in Elsenerbroek waar kunstenaar Jan Broeze eens woonde en werkte. “De vijfsterrenroute is onze toeristisch vlaggenschip”, zegt directeur Lianne Niemeijer van de VVV Hof van Twente die zaterdag het nieuwe toeristische seizoen inluidt.

De vijfsterrenroute is 21 jaar geleden geopend en kreeg twee jaar later al een prestigieuze prijs: de KLM trofee. De afgelopen twee jaar werkten commissie in Delden, Goor, Markelo, Diepenheim, Bentelo en Hengevelde aan een opknapbeurt van de route. De oude routebordjes zijn vervangen door nieuwe en er zijn nieuwe routekaarten gedrukt.

”De vijfsterrenroute is uitermate belangrijk voor ons”, legt Niemeijer uit. “We hebben er allerlei activiteiten omheen gebouwd”. Zo is er een vijfsterren arrangement als happen en trappen, huifkartocht en klootschieten, met paard en kar op stap, meuten in Markelo en stadswandelingen. Ook is er sinds twee jaar een vijfsterren autoroute.

Directeur Niemeijer wijst er wel op dat donkere wolken zich samenpakken boven de Hof van Twente. Want de overheid trapt flink op de rem. “Er komen volgend jaar waarschijnlijk geen projectensubsidies.” Vorig jaar gaf de VVV Hof van Twente voor 70.000 euro geld uit aan allerlei incidentele projecten. De financiele steun vand e gemeente Hof van Twente gaat dat jaar ook zo’n 17.000 euro omlaag. De bezuiniging vangt de VVV op door minder uren de winkels te openen, waardoor geld op personeelskosten wordt bespaard.

De informatiezuilen van de VVV staan inmiddels in de verschillende kernen, behalve Delden. Daar komt de zuil bij hotel De Zwaan of op het Ressingplein. Over enige tijd kunnen burgers via de zuilen aangifte doen bij de politie die de personen via een webcam kan zien.