Plan park Twickel over vijf jaar klaar

DELDEN De weilanden tegenover kasteel Twickel krijgen de komende vijf jaren veel meer het karakter van een park. De bomenrijen aan weerszijden van de parallelweg langs de rondweg verdwijnen zodat het park weer tot aan de Hengelosestraat, aan de rand van Delden, een open karakter krijgt. Aan de andere kant van het park, niet ver van de Bornsestraat, verdwijnen bomen en krijgt het zogeheten Kreeftengat in de Oelerbeek meer ruimte. Rentmeester Albert Schimmelpenninck en landschapsarchitect Michael van Gessel presenteerden gisteravond de plannen voor zo’n vijftig bezoekers in ‘t Hoogspel aan de Bornsestraat. „Twickel telt prachtige monumentale bomen die straks beter tot hun recht komen”, zei Schimmelpenninck. Ook bouwt Twickel een flink aantal nieuwe bruggen in wandelpanden over de nieuwe sloten die de grens tussen het open terrein en het bos aangeven. Een verdwenen laan, die door architect Petzold meer dan honderd jaar geleden al is getekend en parallel loopt aan de Kooidijk of Bornse voetpad, legt Twickel opnieuw aan. In het open landschap poot Twickel ook nieuwe eiken, linden en beuken zodat groepen bomen ontstaan.

Sommige aanwezigen betreurden de kap van een groot aantal eiken langs de parallelweg van de rondweg. Maar Van Gessel ergerde zich aan deze bomenrijen omdat daar het park ‘werd opgegeven’. „We willen de rondweg negeren. De auto’s rijden straks dwars door het park dat tot aan de Hengelosestraat loopt.” Een derde verandering is de loop van het Rentmeesterslaantje tussen Stad Delden en kasteel Twickel. De rechte weg tot aan de Twickelerlaan maakt plaats voor een pad langs het hek van kasteel Twickel dat er nu eigenlijk al ligt. „Op de lange termijn willen we graag dat de rondweg door het park verdiept wordt aangelegd”, zei Schimmelpenninck die op vragen uit de zaal antwoordde dat dit misschien nog wel enkele tientallen jaren kan duren voordat die wordt gegraven gezien de hoge kosten van misschien wel dertig miljoen euro. Ook nieuw is dat Twickel de Marktstraat wil doortrekken met een brug over de rondweg en ook zou op termijn als de rondweg verdiept is aangelegd, een brug komen in de Twickelerlaan bij de Hengelosestraat. De laan is hier nu afgesloten. De zogeheten Umfassungsweg rondom het landgoed Twickel die Petzold heeft ontworpen zal waarschijnlijk met Pasen klaar zijn.

---

DELDEN "Dit heeft me echt gegrepen. Een droom komt uit." Rob Bloemendal is de nieuwe beheerder van de buitenplaats Twickel, zoals het kasteel met de tuinen officieel worden genoemd. "Maar dit is tegelijkertijd een valkuil. Er is hier zoveel te beleven op het gebied van cultuur en historie dat je dagen kunt doorbrengen in de bibliotheek of met het porselein."

Bloemendal groeide op tussen de landgoederen in Zeist bij Utrecht. De vader van twee kinderen van zeven en negen jaar analyseerde databases (computergegeven) toen hij - bijna 40 jaar inmiddels - de stoute schoenen aantrok en aan de universiteit Utrecht geschiedenis ging studeren.

Daarna werkte hij op paleis Soestdijk voordat hij naar Twickel kwam. Tijdens een rondleiding vertelt Bloemendal het ene verhaal na het andere. Bijvoorbeeld over een gifgroene klok, een geschenk van de Tsjaar van Rusland, of een vuistdik boek van omstreeks 1472 slechts zo'n dertig jaar na de uitvinding van de boekdrukkunst. Ook hangen er legio schilderijen zoals van een Van Wassenaer uit 1521 die bij Padua gewond raakte. Rondvliegende kogels die hem raakten zijn op het doek geschilderd.

En dan zijn er nog de talrijke beelden, zoals van admiraal Jacob van Wassenaer die de Zweden versloeg, en de vele uurwerken. "Elke week is iemand een halve dag bezig alle klokken op te winden", vertelt Bloemendal. "Alles werkt en loopt mooi op tijd."

Een bewoner van het kasteel was zich zo bewust van de waarde van de voorwerpen dat hij regelmatig alle sloten in de deuren liet vervangen. "Verschillende tafels en kisten zijn echte topstukken, waar musea om staan te springen. Maar voor ons zijn ze net zo belangrijk als alle andere objecten", legt Bloemendal uit. "Dat voel je hier heel sterk, iets onsterfelijks. Mutandor non mutor, door te veranderen blijf ik dezelfde, het motto van de Van Wassenaers geldt nog steeds. Je kunt niet alles bevriezen. Want dit is een levend huis. Er wordt gewoon gekookt en gewerkt. Geweldig. Dat zie je bijna nergens meer."

De ingrediënten voor de maaltijden komen uit de eigen moestuin, Twickel heeft eigen schilders in dienst en hoveniers en een archivaris die 25 meter archieven beheert. "Als je naar de wc gaat en je je handen wast, droog je je handen af met een doekje uit de negentiende eeuw. We persen het linnen zelfs nog zoals dat eeuwen gebeurde en in de keuken gebruiken we een oud fornuis en allerlei oude pannen waar nog steeds mee gekookt wordt."

En dan zijn er nog zo'n 120 enthousiaste vrijwilligers in de landgoedwinkel werken, rondleidingen geven, schoonmaken en de enorme collectie boeken van de bibliotheek inventariseren. "Er hangt een vleug van mysterie rond Twickel doordat het kasteel niet geopend is voor het grote publiek. Maar het bezit van de zaak is het einde van de vermaak."