‘Ben jij dat echt, van de televisieserie Spangas?’

15 april 2011

GOOR Als ze terugkijken dan spreken Patricia van Nijen en Herjan Meutstege over een bizarre tijd. Maar die tijd hadden ze voor geen goud willen missen. Het tweetal speelt een koppel dat dansles geeft in de jeugdserie Spangas, elke werkdag om 19 uur op Nederland 3. „Een meisje vroeg al heel voorzichtig mijn handtekening”, vertelt Patricia. En natuurlijk zijn de kinderen van het tweetal apetrots. Pappa en mamma op tv. Wie kan dat zeggen?

De ouders van Herjan Meutstege dansten jarenlang op een hoog niveau. Toch is het toevallig dat het tweetal is gevraagd om te acteren als dansleraren in de serie. Herjan die op de lagere school al geen schroom kende het podium op te stappen, regelde een klein rolletje als figurant bij Van jonge leu en oale groond. „Ik ben geen figuur die de hele dag zit te wachten”, vertelt hij in zijn woning aan de Gruttostraat. „Dus ik liep wat rond op de set en praatte met wat mensen toen ik hoorde dat ze nog mensen nodig hadden.” Herjan was op dat moment hoofd inkoop en accountmanager bij een automatiseringsbedrijf en solliciteerde mede uit die functie als set- en lokatiemanager bij Van Jonge leu en oale groond. „Ik kon de volgende dag al beginnen.”

Via de contacten die Herjan er opbouwde werd hij niet veel later locatiemanager voor de opnames van de jeugdfilm Spangas op Survival. „Zaten we acht weken in de Ardennen op een vakantiepark. In een mum van tijd leerde ik de acteurs kennen.” „Het is net één grote familie”, zegt Patricia die Herjan achterna reisde. In het weekeinde ging de hele groep ‘s avonds uit en toen ontdekte de filmleiding dat Herjan en Patricia uitstekend dansen. „Ik dans al 25 jaar”, zegt Herjan. „Ze hadden nog een rolletje voor ons in petto, als dansleraren in de tv-serie Spangas. Uiteraard hebben we dit overlegt met Maico Vollenbrock van dansschool Reiners, waarmee we goed bevriend zijn.” „Ze zouden ons het script mailen. Kregen we enorme lappen tekst van complete rollen. Patricia schrok al: ja, dat gaan we dus niet doen.” Het paar moest de acteurs stijldansen leren. Inmiddels zijn de eerste afleveringen met het tweetal op tv geweest. „Je ziet jezelf heel anders dan je gewend bent. Dat is best vreemd.” Maar de reacties op straat maken veel goed. „Veel mensen reageren weifelend. Ben jij dat echt, uit Spangas?” „Het was een super ervaring”, zegt Herjan die via zijn werk als presentator bij Hofstreek FM, samen met zijn co-presentator, een rolletje heeft versierd in de film over de ontvoering van Heineken. Maar die film draait pas in november in de bioscoop.