Schoolfeest bruist als nooit tevoren

9 juni 2011

GOOR Al 136 keer een School- en Volksfeest organiseren en dan toch nog veel nieuws kunnen melden, dan moet je wel van goede huize komen. Om te beginnen: het programmaboekje is voor de eerste keer helemaal in kleur en krijgt een uitklapbare flap met daarop het programma dat je kunt afknippen en zo in je achterzak meeneemt. Dit weekeinde krijgen inwoners van Goor en omgeving de programmaboekjes in de brievenbus. Voor de laatste keer drinken de bezoekers bier uit glas, zo heeft het bestuur met burgemeester Jeroen Goudt afgesproken. En de penningen zijn voor het eerst in vier jaar duurder: 1,65 euro. Dat is tien procent meer, maar naar verwachting levert dat weinig protest op. Want het School- en Volksfeest, dit jaar van 23 tot 26 juni, levert de lokale gemeenschap jaarlijks tienduizenden euro’s op. Voorzitter Erwin Zwierink meldt ook dat de opstelling dit jaar anders is. Het Weversplein en het medisch centrum De Oliphant blijven voortaan goed bereikbaar via de Irisstraat. De loopgroepen, de wagens en bijzondere voertuigen van de Rellie stellen zich voor het eerst op in de Waterstraat en Het Jannink, de zijstraten van de Stationslaan. Nieuw is ook dat The Cherry’s voor de eerste keer in 30 jaar niet meer optreden op het festijn. De band is gestopt met optreden.

Voor de eerste keer komt de Perfect Showband en het duo Toon en Toon naar Goor en het Schoolfeest Familie Festijn krijgt een nieuwe opzet. Wat niet nieuw is, is dat de tekst van het lied Goors Victorie wordt afgedrukt. „Zodat iedereen weer uit volle borst kan meezingen”, zegt Zwierink.

Aantal wagenbouwers tegen plastic

Enkele wagenbouwers leggen zich niet neer bij de beslissing dat de bezoekers van het School- en Volksfeest volgend jaar bier uit plastic gaan drinken. „Het bestuur heeft te vroeg de handdoek in de ring gegooid”, reageert Ate Brunnekreef van de actiegroep Glashard. „Eerst moet er een goede evaluatie plaatshebben. We willen een discussie.” Volgens Brunnekreef ligt de beslissing gevoelig bij een aantal wagenbouwers van de allegorische optocht. Omdat altijd uit glas is gedronken wil men die traditie het liefst voortzetten. Het feest beschikt over zo’n 25.000 drinkglazen, speciale veiligheidsglazen.

GOOR Op enkele details na is het School- en Volksfeest afgelopen weekeinde uitstekend verlopen. Erwin Zwierink die voor de eerste keer als voorzitter het feest meemaakte, kijkt tevreden terug op het festijn. Zwierink noemt het geluidsniveau in de tent fors. Dat zou wellicht wel iets minder kunnen volgend jaar. En het niveau van de kermis op het Schoolfeestplein bij het gemeentehuis noemt hij laag. Dat zou volgend jaar iets spannender mogen.

De totale omzet in bier, het aantal bezoekers houdt de organisatie niet bij, ligt tussen de 48.000 en 49.000 liter bier. "Dat is meer dan vorig jaar", zegt Zwierink. "Vorig jaar was het bijzonder warm en dan kiest een aantal mensen er voor om thuis in de tuin te gaan zitten in plaats van naar de warme tent te gaan. "Warm weer is voor ons nadelig".

Veel bezoekers hebben glazen met het logo van het feest mee naar huis genomen. De zogeheten podiumbar die moeilijk bereikbaar was, moesten daarom noodgedwongen zondagavond uit plastic drinken. De organisatie had de bekers achter de hand gehouden. "We vermoeden dat mensen de glazen als souvenir mee naar huis nemen omdat we volgend jaar overgaan op plastic", zegt Zwierink die er aan toevoegt dat bier schenken in glas volgend jaar verboden is. Maar als mensen glazen meenemen en bier overschenken van plastic in glas, daar weinig aan te doen is. "Ik denk niet dan alle glazen volgend jaar verdwenen zijn uit de tent."

Volgende week evalueert het Schoolfeestbestuur het feest met burgemeester Jeroen Goudt van Hof van Twente, waarbij de komst van plastic bekers aan de orde zal zijn. "Wat mij zorgen baart is het afvalprobleem", zegt Zwierink. "We willen de tent 's avonds graag netjes houden." Een werkgroep onderzoekt de mogelijkheden op het gebied van kunststof. "Er is bijvoorbeeld plastic dat in heet water smelt of oplost." Waarschijnlijk in september adviseert de werkgroep met welk soort plastic de fabrikant aan de slag moet gaan voor het Schoolfeest.

Ook het aantal keren dat vrijwilligers van de EHBO in actie moesten komen was ongeveer hetzelfde als vorig jaar. "De EHBO moest 107 keer in actie komen. Verreweg de meeste keren voor eenvoudige handelingen zoals aspirienes uitdelen. In 27 gevallen kregen mensen wonden door glas. Meestal was een pleister plakken al voldoende.

Selma Hoek van de optochtcommissie was na afloop vol lof over de deelnemers van de Rellie die de kapotte wagen van Aveleijn op het laatste moment repareerde zodat Aveleijn toch nog kon meedoen. De wagen met de synagoge van 'Da kriej d'r van' won de optocht. De publieksprijs ging naar de locomotief van 't Gijmink. Bij de kleine groepen won Goorse venijnige dwarsliggers.