Just Schimmelpenninck bewoont havezate Westerflier

De Regge ontspringt er, beweren sommigen, en monniken groeven er 600 jaar geleden al een kanaal naar toe, van Deventer tot aan Diepenheim. Bij het toenmalige eindpunt van het kanaal, dat zij de Schipbeek gingen noemen, staat al eeuwen een havezate. Op een strategische punt waar Twente, Gelderland en Salland samenkomen. Op een zanderige landtong, eens vrijwel helemaal omgeven door kilometers brede moerassen. Daar bouwde een adellijke familie het huis Westerflier.

Eigenaar van het huis en het ruim 300 hectare grote landgoed Westerflier is de familie Schimmelpenninck. Ook het 200 hectare grote landgoed Nijenhuis aan de andere kant van Diepenheim, is van deze familie. Sinds vier jaar woont Just Schimmelpenninck op het Westerflier. Zaterdag geeft hij op de twee landgoederen rondleidingen waarvoor een gezelschap van zo'n dertig mensen zich kunnen opgeven. Op 10 september volgt er nog één.

Just Schimmelpenninck behartigt samen met zijn drie oudere broer de familiebelangen. Maar omdat Just in Diepenheim werkt doet hij wel vaak wat extra's. Hun rentmeester bezoekt vergaderingen, overlegt met pachters en onderhoud contacten met het waterschap die de afgelopen jaren de Regge weer haar natuurlijke loop heeft teruggegeven.

Just voelt zich bevoorrecht op zo'n landgoed te mogen wonen en werken. Zijn beroep is webdesigner. "Ik kan mijn werktijd zelf indelen", vertelt hij op de varanda van de historische havezate.

De overheid schrijft voor dat een landgoed toegankelijk moet zijn als de eigenaar in aanmerking wil komen voor belastingvoordelen. "We willen graag laten zien wat er bij komt kijken zo'n landgoed te onderhoud, mede om begrip te kweken. Het is niet makkelijk de eindjes aan elkaar te knopen. We verdienen net genoeg om de kosten te kunnen betalen."

Maar het leven is er goed. "De bewoners van het landgoed Westerflier vormen samen een dorpje. Twee keer per jaren komen de bewoners bijeen. Zij zijn stuk-voor-stuk mensen die houden van het buitenleven." Het aantal boeren bedrijven is in de loop der jaren flink afgenomen. Waren er rond 1960 nog twaalf boerenbedrijven. Nu zijn het er nog drie. De meeste boerderijen zijn nu verbouwd tot woningen. Het park, de bossen, de landbouwgrond, de landhuizen, de boerderijen en de schuren vormen een eenheid. Iemand die er oog voor heeft herkend onmiddellijk dat dit een landgoed vormt."

Westerflier en Nijenhuis zijn al meer dan twee eeuwen familiebezit. "Dat schept verplichtingen. We willen de landgoederen doorgeven aan volgende generaties." Meer informatie en opgave voor de rondleiding op 28 mei of 10 september: www.nijenhuisenwesterflier.nl