Roelofs in één klap beroemd

Bij de Hengelose kunstenaar en wiskundige Rinus Roelofs stond de telefoon de afgelopen dagen roodgloeiend. De NOS, Pauw en Witteman, het AD, Radio 1, ze belden allemaal na de publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift EOS (300.000 lezers) nadat het ANP het nieuws verspreidde Nederlander ontdekt fout Da Vinci. Roelofs woont en werkt al bijna dertig jaar in Tuindorp Het Lansink. Om zijn werk te verkopen houdt hij lezingen, bezoekt congressen en plaatst foto’s op zijn website waardoor hij klanten trekt uit landen als Japan en de Verenigde Staten.

Om zijn lezing interessant te maken vertelt hij onder meer over de fout in het logo van de UEFA. De denkbeeldige voetbal in het logo is niet rond als je de tekening zou namaken in papier of nylon. „Die ontdekking deed ik ongeveer een jaar geleden”, vertelt Roelofs in zijn werkkamer aan de Lansinkweg. „Later ontdekte ik in het Da Vinci museum een fout in een tekening en weer later de fout in een tekening van Da Vinci zelf.” Ook dat feit verwerkte hij in zijn lezing. Wetenschapsjournalist Dirk Huylenbrouck pikte dit verhaal op voor EOS waarna het balletje begon te rollen. „EOS stuurde het verhaal naar het ANP”, vertelt Roelofs die werd gebeld om het verhaal te bevestigen. Daardoor kwam hij te laat op een vergadering van de Universiteit Twente. „Iemand zat met de Ipad te spelen en ontdekte mijn verhaal op Nu.nl. Een uur later belde Met het oog op morgen (Radio 1). Iemand zei gekscherend: straks belt De Wereld Draait Door nog.” En ja hoor. Een redacteur aan de lijn van DWDD. Onderweg naar een presentatie in Antwerpen bleven journalisten bellen. Het aantal hits op zijn website schoot omhoog. Roelofs vertelt in de volgende aflevering van EOS over een printer die tot bijna drie meter hoge objecten kan ‘printen’ in beton. „Over een aantal jaren komen huizen misschien wel uit de printer.”

‘Ik zeg liever: ik woon in het Tuindorp’

Rinus Roelofs is trots op zijn wijk, Tuindorp Het Lansink. Hij kocht zijn huis in 1983 voor slechts zo’n 25.000 euro. Er moest veel aan gebeuren. Maar net zoals veel andere bewoners van zijn wijk knapte hij zijn huis grotendeels zelf grondig op. Enige tijd geleden is hij gevraagd om een bijzonder werk te maken voor zijn wijk. „Dat doet me goed”, zegt de kunstenaar van wie ook een werk bij het NS-station in Enschede staat. „Je wilt natuurlijk graag als kunstenaar dat mensen er vaak naar kijken en mogelijk steeds iets nieuws ontdekken. Daar gaat het volgens mij om bij kunst. Dat mensen nog eens terugkeren om te kijken.” Hij is trots op zijn wijk. „Ik zeg eerder ik woon in Tuindorp dan ik woon in Hengelo”, lacht hij.

Rinus Roelofs is een wiskundige kunstenaar

Rinus Roelofs groeide op in de omgeving van Schoonebeek in Drenthe. Hij was heel goed in wiskunde maar hij had ook veel belangstelling voor kunst. „Mijn ouders besloten toen, ja zo ging dat in die tijd, dat ik wiskunde moest gaan studeren”, vertelt hij. Maar zijn belangstelling voor tekeningen van bijvoorbeeld Escher en Da Vinci bleef bestaan en in 1978 ging hij naar de kunstacademie AKI in Enschede om er vijf jaar later af te studeren. „Escher maakt mooie plaatsjes. Maar een kunstenaar is hij niet, vonden mensen vroeger.” Dat veranderde langzaam. „Ik wordt ook steeds aangehaald als wiskundige maar mijn vak is toch echt beeldhouwer.” Hoe Da Vinci de fout in een bolvormig object kon maken weet Roelofs niet precies. „Meestal teken je van een voorbeeld. Maar Da Vinci moest het vermoedelijk helemaal uit het hoofd doen. Als hij een timmerman het werk kon laten maken en hij heeft het voor zich gehad, dan heeft hij de fout echt niet gemaakt.” Roelofs ontdekte dat sommige piramides vierhoekig zijn, terwijl ze driehoekig moesten zijn.