Paasvuur in de hens met straalmotor

18 april 2011

Het maakt een gigantisch lawaai, verstookt 400 liter brandstof in vijf minuten en je kunt er een paasvuur mee aan steken. De stichting Loer (Laat Ons Evenementen Regelen) bestaat tien jaar en dan moet er iets speciaals gebeuren voor de Goorse bevolking. „We laten een straalmotor van een Phantom F4 aanrukken”, zegt voorzitter Hennie Smit van Loer trots. „12.000 pk is het vermogen en hij beschikt over een afterburner”, lacht hij. „Nee, de mensen mogen niet dicht in de buurt komen”, lacht Gerco Weeink, bestuurslid van de stichting Loer. „Maar dat is ook niet aan te raden. Want het ding maakt een hels kabaal. De vuurstraal aan de achterkant kan dertig meter lang worden.”

De stichting Loer heeft Indian Pete uit Breda ingehuurd voor de stunt. „We hebben hem een aantal jaren geleden al eens gezien op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Toen joeg hij een stapel pallets in brand met de jetengine.”

De leden van de stichting Loer, ontstaan toen de Rellie vijftig jaar bestond, zijn gek op alles wat met motoren heeft te maken. „Het is een duur grapje”, zegt Hennie Smit. „Maar in het kader van het tienjarig bestaan, vonden wij dat we wel iets speciaals moesten organiseren.”

De jetmotor gaat op een truck vanaf De Bebsel aan de Hengevelderstraat voorop in de optocht naar de boake aan de Deldensestraat, gevolgd door de muzikanten van Apollo en de kinderen en volwassenen in de lampionnenoptocht. Belangstellenden kunnen bij De Bebsel lampionnen kopen en krijgen daar een flesje drinken en een verrassing bij. Omstreeks half negen vertrekt de optocht en rond kwart over negen ontsteekt Indian Pete het paasvuur.

De vrachtwagen met straalmotor is eigendom van Peter Verheijen uit Breda. Hij is liefhebber van grote Amerikaanse vrachtauto’s en straalmotoren. De straalmotor zelf is gemaakt door het Britse Rolls Royce. De motor heeft ooit dienst gedaan in een F-4 Phantom straaljager vande Britse luchtmacht. Saillant detail: oorspronkelijk was de Phantom uitgerust met twee Amerikaanse Pratt & Whitney straalmotoren. Toen de Britse luchtmacht de Phantoms kocht eiste de RAF echter dat de Amerikaanse motoren zouden worden vervangen door Britse straalmotoren. De straalmotor - met nabrander -is gebouwd op een enorme Amerikaanse Peterbilt-truck van Verheijen, die waarschijnlijk bekender is onder zijn artiestennaam Indian Pete. Meer informatie? Zie www.jettruckteam.nl