Liefde bloeit op tijdens night skate

HENGELO 'Mensen, rechter baan aanhouden'. 'Pas op paaltje.' Op het balkon staan feestvierende mensen te schreeuwen en te gebaren naar de mensen op straat. Soms claxoneren automobilisten. De night skate is weer vertrokken. Dit keer voor een rit van 28 kilometer rond Hengelo. Muziek klinkt uit de kar op wielen waarin een accu zit met veel luidsprekers. Iedereen is versierd met knipperende lichtjes op de helm, op de kont en aan de benen of heeft opvallende kleding aan en de sfeer is uitgelaten, zoals elke vrijdagavond.

Voorop maakt de vrijwillige politie de weg vrij waarna een reeks verkeersgeleiders haastige automobilisten aan de kant houden. Want jong en oud gaat weer mee over het mooiste asfalt dat Hengelo rijk is: De Bornsestraat, de Deldensestraat, de Oldenzaalsestraat en de Enschedesestraat. De wegen zijn weer even het domein van de groep van ongeveer vijftig skaters. Valpartijen komen nauwelijks voor. Gebeurt dat wel of is iemand gewoon vermoeid dan is er nog een busje van Connexxion dat steeds meerijdt.

Een van de verkeersgeleiders zwaait naar Wouter, die niet in de gaten heeft dat ze naar hem zwaait. Het duurt even voordat hij reageert en terug zwaait. Er wordt weer volop geflirt. Na afloop op het terras geven de verkeergeleiders die vaak al jaren meedraaien ruiterlijk toe de liefde van hun leven op de skates te hebben ontmoet. Voorzitter Bjorn Waanders ontmoette zijn Monique weliswaar buiten het skaten om. Maar de liefde is tijdens het skaten opgebloeid. Eltjo leerde de Russissche Anna uit Moskou kennen op de skates ergens in Nederland. Het verliefde tweetal is elke weer bij de Twentse Night Skate. Istwán en Sietske werden een stel op een vrijdagavond en Anne-Jelmer vroeg Tessa om haar hand tijdens de 24 uurs skate van Le Mans waarna ze onlangs trouwden. Romantiek combineren met gezelligheid en sportief een avond bewegen. Het bestaat echt.

Tessa is de enige die er vanaf het begin bij is. "Het was een hype die over kwam waaien uit California", herinnert zij zich het ontstaan van de Twentse Night Skate

ruim twaalf jaar geleden. "We hadden in het begin met meer dan honderd deelnemers." Langzaam nam dat aantal af. "Andere mensen ontmoeten kan ik ook op de sportschool. Maar als de zon schijnt wil ik naar buiten", zegt Tessa. "Ik kom uit de wedstrijdsport schaatsen", vertelt haar man, Anne-Jelmer. "Ik betaalde ruim zes euro om binnen rondjes te mogen draaien op een baan. Maar het is natuurlijk veel leuker om met een groep buiten te zijn, in de frisse lucht met een muziekje er bij. Als de zon schijnt wil ik naar buiten. Skaten is rock and roll."

----------------
De organisatie van de Night Skate heeft na overleg met de gemeente Hengelo en de politie nog drie extra avonden geboekt voor het night skaten. Op 26 augustus, 2 en 9 september zijn er nog avonden. Belangstellenden kunnen dan telkens om 20 uur vertrekken vanaf het stationsplein van Hengelo.