‘Iedereen moet een kans krijgen muziek te spelen’

GOOR „Niet veel mensen in Goor beseffen dat de harmonie van Apollo en onze accordeonisten op het hoogste niveau spelen. Dat kan alleen als jouw basis goed is.” Carl Wittrock weet waar hij over praat. De geboren en getogen inwoner van Goor begon zo’n 25 jaar geleden als dirigent van het toen, nieuwe orkest Amusant in Hengevelde dat in korte tijd muzikaal enorm groeide. „Mensen gaan beter spelen wanneer zij hun spel kunnen vergelijken met dat van een ander die beter speelt.”

Maar eerst moeten jonge mensen in contact komen met muziekinstrumenten. Daarom is de compositie Wieger wil weg in het leven geroepen. Carl Wittrock schreef daar een vervolg op: Wieger wordt wakker. Ongeveer 150 kinderen voeren dat stuk maandagavond op voor hun ouders in De Reggehof.

„We willen alle kinderen van de basisscholen in Hof van Twente met muziek in contact brengen”, zegt Ruut te Velthuis, hoofd muziek aan de Muziekschool Hof van Twente. „Samen spelen is zo belangrijk voor de algemene ontwikkeling. Je leert met elkaar omgaan en met elkaar communiceren. Muziek maken schept zoveel vreugde.” „Talent zit overal”, zegt Te Velthuis die het zijn levensdoel noemt muziek maken te stimuleren. „Iedereen moet een kans krijgen muziek te spelen. Eerst komt de kwantiteit dan de kwaliteit. We hebben mensen nodig die dat aanjagen, zoals de onderwijzers in de klas. Ik heb veel respect voor hen.” In de compositie Wieger wordt wakker maken kinderen op een spannende en eigentijdse manier kennis met een blaasorkest. Zij zingen mee, klappen en spelen een eenvoudige melodie op instrumenten. „Dat is niet een educatief deuntje, maar een volwaardig muziekstuk.” In Goor gebeurt dit inmiddels vier of vijf jaar. Wieger wil weg is ontwikkeld in Sneek en wordt nu op veel plaatsen in heel Nederland uitgevoerd. De voorstelling duurt ongeveer twintig minuten.