Bouwteam laten zien wat handen uit de mouwen steken is

GOOR Een speciaal bouwteam van het Goors Mannenkoor reist eind deze maand af naar Vichel in het voormalige Oost-Duitsland om er te helpen bij de restauratie van een oud kerkje. Maar vooral ook om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Om er plaatselijke vaklieden uit te dagen de handen uit de mouwen te steken. Want de Oost-Duitse mentaliteit van voor de Wende, zelf initiatieven nemen is niet gewenst, heerst er helaas nog volop.

Een zwager van oud-voorzitter Theo Kruidbos van het Goors Mannenkoor woont in het dorpje dat ongeveer 100 kilometer ten noorden van Berlijn ligt. Op verzoek van zijn zwager werd er een benefietconcert gehouden in de Klosterkirche te Neuruppin samen met het Möhringchor en in Vichel door het Goors Mannekoor zelf. Deze beide benefietconcerten waren in combinatie met het 65 jarig jubileum van het Goors Mannenkoor en een bezoek aan Berlijn. "De kerkvereniging van Vichel hebben de buitenkant van de kerk opgeknapt en wij hebben geld ingezameld voor de restauratie in de kerk."

Eerst trad een plaatselijk koor op en daarna de gasten uit Nederland. "We kwamen al zingend op", vertelt oud-voorzitter Herman Brinkman. "Dat willen wij ook, zeiden sommigen van het Duitse koor uit het nabijgelegen Altruppin. En we zongen moderne nummers zoals “Im Prater blüh’n wieder die Bäume” van Robert Stolz als slotlied. Echt, het dak ging er af. De mensen waren zo onder de indruk."

De Nederlanders, die al als bijzondere gasten waren onthaald, werden extra verwend. "We waren helemaal uit Nederland gekomen, konden goed zingen en hadden ook nog een mooi repertoire", vertelt Brinkman. "We werden zo in de watten gelegd dat we dachten nog iets extra te moeten doen", vertelt Kruidbos. "Want het werk aan de kerk lag daar al weer een jaar stil. Er gebeurde weinig. We wilden daarom het voortouw nemen. Zelf initiatieven nemen daar zijn ze nog niet zo sterk in. Daar gaat nog wel een generatie overheen."

Het bouwteam komt mede daarom naar Vichel, om de mensen uit de luie stoel te krijgen. Naar het dorp gaat twee timmerlieden, een uitvoerder, een kok, een elektricien een stukadoor en een 'manusje van alles'. Het bouwteam is er actief van 31 juli tot en met 6 augustus. In Goor is in totaal al 3300 euro ingezameld voor het kerkje.

-

GOOR Een speciaal bouwteam van het Goors Mannenkoort reist eind deze maand af naar Vichel in het voormalige Oost-Duitsland om er te helpen bij de restauratie van een oud kerkje. Maar vooral ook om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Om er plaatselijke vaklieden uit te dagen de handen uit de mouwen te steken. Want de Oost-Duitse mentaliteit van voor de Wende, zelf initiatieven nemen is niet gewenst, heerst er helaas nog volop.

Een zwager van oud-voorzitter Theo Kruidbos van het Goors Mannenkoor woont in het dorpje dat ongeveer 100 kilometer ten noorden van Berlijn ligt. "De bewoners wilden het kerkje, dat bij een kasteel hoort, redden van de sloop", vertelt Kruidbos. "Ze hebben de buitenkant opgeknapt en wij hebben geld ingezameld en hebben er later zelfs opgetreden."

Eerst trad een plaatselijk koor op en daarna de gasten uit Nederland. "We kwamen al zingend op", vertelt oud-voorzitter Herman Brinkman. "Dat willen wij ook, zeiden sommigen van het Duitse koor uit het nabijgelegen Altruppin. En we zongen moderne liedjes zoals Mij Way van Sinatra. Echt, het dak ging er af. De mensen waren zo onder de indruk."

De Nederlandsers, die al als bijzondere gasten waren ingehaald, werden extra verwend. "We waren helemaal uit Nederland gekomen, konden goed zingen en hadden ook nog een mooi repertoir", vertelt Brinkman. "We werden zo in de watten gelegd dat we dachten nog iets extra te moeten doen", vertelt Kruidbos. "Want het werk lag daarna al weer een jaar stil. Er gebeurde weinig. We wilden daarom het voortouw nemen. Zelf initiatieven nemen daar zijn ze nog niet zo sterk in. Daar gaat nog wel een generatie overheen."

Het bouwteam komt mede daarom naar Vichel, om de mensen uit de luie stoel te krijgen. Naar het dorp gaat twee timmerlieden, een uitvoerder, een kok, een electriciën een stucadoor en een 'manusje van alles'. Het bouwteam is er actief van 31 juli tot en met 6 augustus. In Goor is in totaal al 3300 euro ingezameld voor het kerkje.