Twickel verandert in een ontluikende bloem

20 juni 2011

DELDEN Voordat het Zoutmuseum en een Behoud Delden bestonden was Barbara Leyssius al actief in de tentoonstellingscommissie van Twickel. Sinds 1990 werkt zij aan het inventariseren van de grote boekencollectie van Twickel. Onlangs is ze daarom Koninklijk onderscheiden. "Maar dat lintje krijg ik niet alleen", zegt ze in haar woning aan de Greekerinckskamp, waarna ze een reeks namen van andere vrijwilligers opnoemt. "We hebben meer dan honderd vrijwilligers." En ze voegt er aan toe: "Iemand die jarenlang een ziek of gehandicapt familielid verzorgt heeft veel meer een lintje verdiend dan ik. Zij zijn voor mij grote helden."

Leyssius weet waar ze over praat. Ze verzorgde haar man twaalf jaar lang nadat hij werd getroffen door de ziekte van Parkinson. "Mijn man zat in het bestuur van de Maatschappij van 't Nut tot 't Algemeen in Delden met de toenmalige rentmeester Brunt. Zij stelden voor een expositie te houden over de geschiedenis van Twickel. Toen Bernard van Heek voorzitter van het collge van beheer van de stichting Twickel werd, stelde hij huis en tuinen steeds meer open voor het publiek."

Leyssius werkte toen mee aan de eerste expositie 31 jaar geleden, over de scheepvaart op de Twickelervaart en kwam toen voor de eerste keer in het kasteel. De expositie in het bouwhuis en de oranjerie was voor veel Deldenaren iets speciaals. "We mochten over de ophaalbrug komen. Mede daardoor werd de tentoonstelling een groot succes."

Ook kwam er een groep vrijwilligers die zich met het inventariseren van de boekencollectie ging bezighouden. Ze volgde een cursus aan het grafisch Lyceum in Utrecht en leerde alles over het inbinden en restaureren van boeken hoewel ze het fijne werk liever overlaat aan experts. Alle gegevens noteert zij netjes in de computer. Door het werk op Twickel raakte ze steeds meer gefascineerd door de bewoners van kasteel Twickel. "Ik kreeg langzamerhand het gevoel dat ik ze kende. Bijvoorbeeld Marie Cornelie van Wassenaer en Jacob Derk Carel van Heeckeren. Ik las zijn dagboek. Hij was een enorm energiek man schilderde en tekende, was dol op toneel en muziek en kocht met koning Willem II schilderijen."

"Twickel veranderde van een somber rouwend kasteel in 1978 tot een ontluikende bloem vol kunstschatten." Leyssius houdt nog steeds rondleidingen in het kasteel. "Dit werk geeft me zoveel inspiratie en zoveel plezier. Ik dacht geen moment dat ik een lintje zou krijgen." Pas toen zij haar dochter en kleinkinderen zag in de raadszaal ging er een lichtje branden.