'Als ik schilder ben ik gelukkig'

"We zijn weer thuis", zegt een optimistische voorzitter Jan Schrieken van de kunstuitleen Hof van Twente in Goor, terwijl vrijwilligers schilderijen ophangen op de eerste verdieping van de bibliotheek. De kunstuitleen zat eens in een gebouw bij de bieb aan de Rozenstraat, maar moest uitwijken naar de Laarschool toen ruim tien jaar geleden bleek dat de nieuwe bibliotheek te klein is voor de uitleen. Ook directeur René Siteur van de bibliotheek is optimistisch over de terugkeer, want beide partijen profiteren van de samenwerking, zo is de verwachting.

Vanmorgen opent wethouder Pieter van Zwanenburg de nieuwe vestiging die gisteren is volgehangen met kleurrijke werken van regionale kunstenaars als Thea Bergman, Gemma Bouwman, Jan te Wierik, Wolter Wiegerink en Joke van Vliet. Ook Maja Ouwerkerk heeft werken bij de uitleen. Zij begon bij Scheppende Handen in Hengelo en ging een avondcursus doen op de AKI in Enschede. "Dat kan ik iedereen aanraden. Je leert iets van alle disciplines. Ik ging er als beeldhouwer heen en kwam als schilder terug."

Maja Ouwerkerk, moeder van vier kinderen die inmiddels allemaal de deur uit zijn, houdt van schilderen. "Als je blij bent gebruik ik kleuren als geel en blauw en als ik boos ben, zwart en bruin. Je kunt je ongeremd uiten. Als ik schilder ben ik gelukkig." De kunstuitleen telt ongeveer 125 leden. De helft van de opbrengst gaat naar de huur dan de ruimte en de andere helft naar de kunstenaar die zijn werk beschikbaar stelt. Meer informatie staat op www.kunstuitleenhofvantwente.nl