'Kunstweek stimuleert persoonlijke groei'

4 juli 2011

MARKELO "Ik ben heel verbaasd over de inzet die jullie hebben getoond. Jullie hebben keihard gewerkt", zegt Marianne Jonkhans van de Kunstvereniging Diepenheim. "Wie vond het leuk?" Een reeks vingers vliegt de lucht in. "Ik vond het lekker om te bouwen. Dit zijn echt leuke materialen", vertelt Maaike Odink (10) van de basisschool Elserieke. "Zo leer je ook andere kinderen kennen door samen te bouwen", vult Estelle Ikkink (8) aan.

In totaal zo'n 820 kinderen van de basisscholen in Markelo genieten de kunst- en cultuurweek die gisteren begon. Op het weiland naast sporthal De Haverkamp staan kratten met klinkers, planken, bamboestokken en veel stukken wit zeil. Alle kinderen hebben witte T-shirts aan. "Elk groepje maakt een doolhof", legt Jonkhans uit. Met straatklinkers maakt de jeugd de contouren van paden, het doolhof. "Straks sluiten we alle doolhoven op elkaar aan zodat er één grote ontstaat. We willen de kinderen naar buiten halen en laten voelen wat zo'n steen weegt en het gevoel van ruimtelijk inzicht bijbrengen. Rekenen, taal en aardrijkskunde is kennis. Wat we hier doen is de persoonlijke groei stimuleren. Kinderen ontdekken van alles en moeten samenwerken en tolerant zijn tegenover elkaar. Dat komt hier allemaal aan bod."

Donderdagavond tussen half zes en zeven uur kunnen de ouders van de kinderen een bezoek brengen aan de Veldtocht, zoals het terrein wordt genoemd. Er staan dan poppen ('wezens') op het terrein, de vlaggen en T-shirts van de kinderen zijn dan beschilderd, er zijn dansoptredens en een slagwerkgroep komt spelen.