Goors bedrijfje geeft Grolsch Veste vorm

GOOR Achteraf gezien was deze maandagochtend misschien niet zo’n geen goed tijdstip voor een interview met Reinco Kiffen van Modelmakerij KBM aan de Klavermaten op Zenkeldamshoek. De vorige dag verloor FC Twente in zijn ogen ten onrechte van AZ. „Ik ben vanaf het begin fan van Twente. Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt hij, waarmee hij doelt op de manier van optreden van de scheidsrechter. Maar wanneer het verhaal over zijn bedrijf gaat dat precies 25 jaar bestaat klaart de lucht op.

Kiffen heeft op nog een andere manier te maken met zijn favoriete voetbalclub. Hij bouwt de mallen om beton in te gieten voor de uitbreiding van het stadion. Voor hem ligt de enkele tonnen zware en vijftien meter lange constructie voor de tribunewand met de kenmerkende gaten. Over een paar dagen gaat het enorme gevaarte naar de betonfabriek in Coevorden.

Bij de modelmaker werkt een kleine groep van slechts dertien mensen. Maar zij maakten al mallen voor de stadions van Ajax, Vitesse, Roda JC, Fortuna, de Graafschap, Excelsior, RBC, FC Zwolle en Ado Den Haag. KBM modelmakerij bouwde ook betonmallen voor de tribune van de TT in Assen, het Groninger Museum, de belastingdienst in Apeldoorn, het hoofdkantoor van Reed Elsevier, het paleis van justitie in Zwolle en de hoge snelheidslijn. Momenteel werken de mensen van KBM aan een kilometers lang geluidsscherm voor de A4 bij Nieuwegein. „Toch niet gek he? Voor zo’n klein bedrijfje uit Goor”, klinkt het trots. Reinco Kiffen woont al bijna zijn hele leven in Goor. Hij werkte bij de modelmakerij van Stork in Hengelo. Maar toen het bedrijf de poorten sloot moest hij op zoek naar ander werk. Het werd Brok Horeca Interieur in Hengelo en daarna een modelmakerij in Delden. „Op een gegeven moment dacht ik, waarom zou ik niet voor mezelf beginnen”, vertelt hij van achter zijn enorme bureau waaraan zijn dochter Wendy Tanke-Kiffen en zijn schoonzoon Raymond Dijksen hebben plaatsgenomen. „Ik was altijd op karwei, weinig thuis.”

Hij huurde een ruimte aan de Bentelosestraat tussen Delden en Bentelo en ging aan de slag. Eén van de eerste grote klussen voerde hij uit voor de bouw van de Macro in Hengelo. Tien jaar geleden verhuisde het bedrijf naar de Zenkeldamshoek in Goor. Hoe hij het zover heeft geschopt? „We hebben een hecht en fijn team. We zijn echt een familiebedrijf. Als een klus geklaard moet worden is iedereen bereid over te werken. Helpen we allemaal mee schuren en lakken tot ‘s avonds laat en halen we eten van de Chinees.”

„En dan hebben we het nog heel gezellig ook”, zegt dochter Wendy die de aandelen van het bedrijf samen met haar zusje en zwager heeft overgenomen van haar vader. Rond 15 april, wanneer Modelmakerij KBM precies 25 jaar bestaat, viert de directie met het personeel een feestje. Hoe? Dat is nog een verrassing.