Inloophuis Hengelo tweede paasdag open

Soep en verse broodjes met allerei soorten beleg, de dak- en thuislozen van het inloophuis aan de De Wetstraat genieten met volle teugen van de bijzondere luxe maaltijd die zij tweede paasdag kregen aangeboden. Ongeveer 25 mensen zijn bijeengekomen. Hannie Droste van Event Creators uit Weerselo en haar man hebben hun uiterste best gedaan er weer iets moois van te maken. „Dit is voor ons de tweede keer”, vertelt Hannie Droste. „Wij proberen er elke keer iets speciaals van te maken door bijvoorbeeld samen met de mensen het brood af te bakken. Dat vinden zij heel prettig. Dan krijg je vanzelf iets huiselijks. En dat is juist voor deze mensen zo belangrijk.”

Bijna alle bezoekers zijn thuislozen. „Ze zijn niet dakloos maar hebben niet iets waardoor zij graag terug gaan naar huis. Ze zijn eenzaam”, zegt begeleidster Baukje. „Het inloophuis is een soort eiland waar zij niet direct een hulpverlener met drie intakeformulieren op hun nek krijgen. Wij luisteren slechts naar hun verhalen als daar prijs op wordt gesteld.” Op de bovenverdieping gaan enkele heren biljarten. Anderen zitten buiten in de zon.

Margriet is voor de eerste keer naar het inloophuis gekomen, op haar scootmobiel. „Ik las er over in de krant. Ik was daardoor toch wel nieuwsgierig geworden. Het is hier heel gezellig.” Blonde Hannie komt bijna elke dag in het inloophuis. „Wanneer ik thuis klaar ben kom ik hier naar toe. Ik woon hier vlakbij”, vertelt ze. Ze zoekt toch vooral gezelligheid. „Ik heb een zus en een dochter. Ze werken allebei.”

Guus leest er al tien jaar dagelijks de krant en speelt er scrabble. „Ze hebben een uitnodiging in het AC (activiteitencentrum) van Tactus Bij de Toren opgehangen. Daarom is het nu zo druk. Veel verslaafden zijn aangeschoven. Ze hebben het over zichzelf afgeroepen”, klaagt hij.

De stichting Inloophuis Hengelo ontstond ruim twintig jaar geleden toen een koster zijn huis wilde verkopen. Hij kon de woning kwijt aan een particulier en aan de toen nog op te richten stichting Inloophuis. Hij koos er voor de woning na te laten aan de stichting. „Dat is heel bijzonder zoals dit is ontstaan”, zegt begeleidster Baukje. „Verschillende kerken in Hengelo werken aan dit project. We bestaan helemaal van giften.” Het doel van de stichting is bijvoorbeeld cliënten van Mediant een kopje kopje, een praatje en spelletje aan te bieden voor de ontspanning. De stichting biedt hen één keer aan het einde van de maand een gratis warme maaltijd aan. Het inloophuis is geopend van maandag tot en met donderdag van 13 tot 16 uur en op zondag van 19 tot 22 uur.

De gemeente en de politie van Enschede zijn niet bepaald populair onder enkele bezoekers van het inloophuis. Volgens Jan („liever geen achternaam in de krant”) die al vijf jaar dakloos is nadat zijn vrouw er met zijn beste vriend vandoor is gegaan is het ‘klimaat’ voor een dakloze in Hengelo veel beter. Toen zijn dochter overleed greep hij naar de fles en ging het mis met hem. „We worden overal weggestuurd in Enschede. En vergis je niet. Het is ‘s nachts nog steeds hartstikke koud op straat.” Jan helpt Leonardo uit Italië die aan cocaïne verslaafd is. „Hij probeert net als ik een woning te krijgen. Maar dat is heel moeilijk. Misschien dat hij via Tactus Verslavingszorg een tijdelijk postadres kan krijgen waar je één keer in de week je brieven kunt ophalen. Als dat lukt kun je een uitkering aanvragen en dan pas kun je een woning betalen.” Ook enkele andere mannen komen uit Enschede. „Hengelo is veel gastvrijer”, zegt Harry. „Ik overnachtte vaak bij het politiebureau in Enschede, maar word er keer op keer weggestuurd. Je wordt er gewoon weggejaagd.”