Veel regen is geen enkel probleem voor Höftedagen

HENGEVELDE De trekkertrek op zaterdag en het straattheater, het straattekenen en de autorodeo op zondag, alles gaat gewoon door ondanks het slechte weer dat verwacht wordt voor het komende weekeinde. De lange rij vrijwilligers van de Höftedagen in Hengevelde laten zich door niets uit het veld slaan. "We hebben plastic over de baan gelegd waar we zaterdag de trekkertrek houden", vertelt voorwoerder Gerjan Wegereef van de Höftedagen. "Er is een speciale kleilaag aangebracht zodat de trekkers meer grip hebben dan op zandgrond. Het plastic heeft twee functies. Het voorkomt dat de baan te droog zou worden maar voorkomt tegelijkertijd ook dat, als het hard regent, dat de baan verandert in een modderpoel. Alleen als er echt noodweer komt met bliksem leggen we de boel stil."

Ook mogelijk slecht weer op zondag levert de organisatie geen enkel probleem op. Dit jaar komen liefst vijf 3D-tekenaars naar Hengevelde. Vorig jaar was dat er nog één. Zij wijken bij zeer slecht weer uit naar een ruimte in één van de twee grote tenten. Maar als het af en toe regent leggen de vrijwilligers er gewoon even een plastic zeil overheen totdat het weer opklaart.

"Nee, we hebben geen noodsenario nodig", zegt Wegereef. "We houden buienradar in de gaten. Maar ik moet nog zien dat het zo slecht weer wordt. Afgelopen nacht zou er ook veel regen vallen. Het is droog gebleven. Vaak valt het mee met de regen die is voorspeld." Ook Arjan Kuipers van de autorodeo die zondag al om half tien 's morgens begint, is niet onder de indruk van het verwachte slechte weer. "Het terrein is gedraineerd. Overtollig water stroomt snel weg. En mocht het terrein toch veranderen in een modderpoel dat schrapen we de bovenste laag er even af. Paar minuutjes werk" Daarvoor beschikt de organisatie over vijf trekkers met schuiven en drie shovels.

"Een paar jaar geleden viel de hele dag motregen", vertelt Wegereef. "We hebben toen overlegd met de coureurs om de boel af te gelasten. Maar zij wilden graag doorgaan. Was geen enkel probleem."

De finale wordt zondagmiddag rond 15 uur en 15.30 uur verwacht. De organisatie laat dit jaar 80 deelnemers meer toe dan vorig jaar toen er nog zo'n 220 coureurs aan de start mochten verschijnen.