‘Hoe ouder we worden, hoe hechter de band’

8 mei 2011

DELDEN „Sommige mensen zeggen dat we ouderwets zijn, dat we zolang bij elkaar zijn”, zegt Riek Hietbrink-Slaghekke (89). „Maar dat is helemaal niet zo. We zijn juist heel modern. We luisteren nog steeds goed naar elkaar en praten veel met elkaar”, zegt ze met een beetje verontwaardiging in haar stem. „Hoe ouder we worden, hoe hechter de band wordt”, zegt Henk Hietbrink (89). Burgemeester Jeroen Goudt van Hof van Twente die het echtpaar feliciteert met hun 65-jarige briljanten huwelijk bevestigt dat paren soms wel een jaar langs elkaar heen leven voordat ze gaan scheiden.

De huiskamer van de woning in ‘t Ickert aan de Langestraat in Delden zit vol. Drie dochters en een zoon met de partners halen gezellig herinneringen op van vroeger. Een schilderij van een werkplaats van Twickel hangt aan de muur. Henk werkte 42 jaar als schilder op het landgoed en zijn vader was als boer zelfs 52 jaar pachter van Twickel. Riek en Henk ontmoetten elkaar voor de eerste keer op een zondag in de Twickelerlaan. Henk woonde met zijn ouders in de kasteelboerderij. „Als het mooi weer was fietste iedereen uit de omgeving naar Twickel”, vertelt Riek die toen in Borne woonde. Een half jaar later ontmoette Henk haar ouders toen Riek achttien werd.

De oorlog haalde een streep door alle toekomstplannen. De Duitse bezetter stuurde Henk naar Keulen en Düsseldorf waar hij na de talloze bombardementen moest meehelpen puinruimen met een groep van zo’n 200 andere mannen. Een keer is Henk met verlof naar huis teruggekeerd. Hij kreeg bericht dat zijn moeder was overleden. „Maar toen ik thuis kwam stond zij gewoon de matten te kloppen”, vertelt Henk. „Bleek dat zij de voorletters hadden omgedraaid. Mijn grootmoeder was overleden, maar daar zou ik geen verlof voor hebben gekregen.” Daarna maakte hij onderdelen voor vliegtuigen in een fabriek in Oostenrijk waar hij maar net kon ontkomen aan de oprukkende Russische soldaten.Via Frankrijk keerde Henk terug in Delden waar hij samen met Riek bij zijn ouders inwoonde op de kasteelboerderij. Daar is hun eerste kind geboren. „De barones kwam kijken naar de baby”, vertelt Riek trots. „Van de huisknecht kregen we soep voor twee dagen.”Henk en Riek zijn nog steeds verknocht aan Twickel en fietsten vaak door de bossen. Riek doet de was nog zelf en haalt ook de boodschappen. Henk heeft last van zijn benen en wacht op de uitslag van een onderzoek. Binnenkort vieren zij met hun familie een groot feest.