‘Een beeld van de freules moet natuurlijk hier komen bij het Morshuis’

22 maart 2011

DIEPENHEIM - Ze wijst in de verte. "Kijk daar, tussen de bomen. Dat is kasteel Nijenhuis. Daar zat haar broer, Jan van Beckum met zijn vrouw Ursula van Werdum", Frieda Hiddink-Lusink kent het verhaal sinds kort. Maar dat maakt haar niet minder enthousiast. In boerderij Morshuis waar zij woont groeide ook Maria van Beckum op, de zuster van Jan van Beckum. "Zij kon heel goed opschieten met haar schoonzusje, Ursula van Werdum." Nadat het tweetal is overgestapt naar het Doopsgezinde geloof, liet de drost van Twente, Goossen van Raesfelt, de 'ketters' oppakken en in 1544 verbranden op het galgenveld aan de Wichersweg net buiten Delden.

Jan van Beckum uit Leersum bij Utrecht die bezig is de stamboom van de Van Beckum op papier te zetten, ontdekte kortgelegen dat Maria van Beckum op het Morshuis aan de Oude Poelsbeek opgroeide. "Het pad dat ik in m'n jeugd gebruikte om naar school te gaan, liep Maria van Beckum om bij haar broer op kasteel Nijenhuis te komen", vertelt Frieda Hiddink die inmiddels het plan heeft opgepakt een boek te maken over de geschiedenis van haar erf dat sinds een jaar ook een bed and breakfast telt.

"Meer dan vijftien jaar geleden kreeg ik een telefoontje van een meneer Termorshuizen uit het westen van het land die zijn familiestamboom uitzocht. Hij was blijven steken rond 1600 toen een zekere Janna Termorshuizen op het Morshuis woonde", vertelt zij. "De interesse voor de historie is toen gewekt." Via Oald Deepn ontdekte Frieda dat de graaf Van Dale haar boerderij al in 1188 noemt. Tot aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog was er zelfs een watermolen die nooit meer is herbouwd.

Voorvaderen van Frieda's vaders woonde al in 1860 op het Morshuis. "Vorige maand belde een Termoshuizen die familie heeft in Zuid Afrika, Australië en de Verenigde Staten. Hij komt hier in april en heeft het plan opgepakt alle familieleden uit te nodigen voor een reunie hier te komen. Op de plek waar hun voorouders vandaan kwamen."

Daarna kwam het telefoontje van Jan van Beckum dat Maria van Beckum hier opgroeide. Frieda loopt nu over van de plannen. Een fiets-, wandel- en autoroute langs het Morshuis, een boek over de historie van haar erf en een standbeeld van de freules van Beckum. "Dat moet natuurlijk hier komen, bij het Morshuis."