Archief Heemkunde naar Stadshagen

DELDEN Het archief van de Heemkunde Ambt Delden wordt binnenkort voor iedereen toegankelijk. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Vrijwilligers van de ruim 300 leden tellende vereniging ronden de inventarisatie naar verwachting over een aantal weken af. Na de zomer verhuist het archief, dat vier strekkende meter telt, naar het Twentse streekarchief onder de bibliotheek in de Stadshagen in Delden.

"Het was een gigantisch karwei", vertelt Robert Platenkamp van de Heemkundevereniging. "Maar we hopen deze zomer te kunnen verhuizen." Volgens Platenkamp noemt het archief heel bijzonder. "Nergens kom je een soortgelijk archief tegen. We hebben de afgelopen jaren gegevens verzameld per boerderij, vanaf de Middeleeuwen tot aan de moderne tijd. Belastinggegevens, bevolkingsregisters, alles hebben we geraadpleegd."

Het archief begon rond 1990 en 1991 in gemeenschapscentrum 't Kempke in Wiene met het inventariseren van veldnamen in Ambt Delden. Daarna is het jaren bij Albert Stokkentreef thuis opgeslagen geweest. "Voor ons was het essentieel dat de gegevens voor iedereen toegankelijk zou worden. Het is niet de bedoeling dat je geen toegang kunt krijgen tot het materiaal. Iedereen moet er zelfstandig in kunnen neuzen."

Vrijwilliger werken nu nog aan de index van het archief. "Het Twentse Streekarchief heeft al ruimte voor ons gereserveerd", zegt Platenkamp. "Dit is echt een goede aanvulling op het Streekarchief." Het archief is geopend wanneer het Twents streekarchief is geopend. De openingstijden zijn op dinsdag, woensdag en donderdag van 13.30 tot 17.30 uur en op vrijdag van 13.30 tot 20.00 uur.

Voorzitter Johan Sander van de Zeven Boerschoppen is blij met de verhuizing eindelijke doorgaat. "We hebben overal gekeken, in Bentelo en Hengevelde. Maar steeds niets kunnen vinden."