SV Hector haalt jeugd van straat

26 mei 2011

GOOR De voetbalvereniging Hector wil iets gaan betekenen voor risicojongeren in Goor en misschien zelfs in de hele gemeente Hof van Twente. Het kader van de club krijgt hiervoor speciale opleidingen en de accommodatie op sportpark Het Doesgoor wordt aangepast op de nieuwe wensen. De provincie heeft voor het project een subsidie van 134.000 euro beschikbaar gesteld.

Een verzoek van de voetbalvereniging Rood Zwart uit Delden om ook in dit kader geld bij de provincie los te krijgen is afgewezen omdat de jeugdproblematiek daar veel kleiner is dan in Goor. „Wij voeren inmiddels al enkele jaren een actief jeugdbeleid”, zegt voorzitter René van Ommen van Hector. „Sinds drie jaar zitten we daardoor weer in de lift met ons aantal leden.” Door het succes raakten steeds meer mensen enthousiast de handen uit de mouwen te steken voor de jeugd. „We hebben ons bij de KNVB laten informeren en hebben contact gezocht met Kindercentra Triangel.” Volgens Van Ommen wordt het initiatief nu al bijna Goorbreed gedragen. Zo zijn er Turkse jongeren die regelmatig van de accommodatie van Hector gebruik maken. Ook studenten zijn betrokken bij het jeugdplan van Hector. Het idee is, simpel gezegd, de jeugd van de straat te halen en voorkomen dat zij zich vervelen en bijvoorbeeld vuurtje gaan steken bij een school. Aan het jeugdplan werkt de vereniging al een jaar, maar het is nog niet afgerond. Het jeugdplan 2008-2011 staat op hun site. Volgens een ambtelijk rapport komen de 550 leden van Hector uit alle lagen van de bevolking. Op een kampioensreceptie wordt vanavond bekendgemaakt wat er precies met het provinciaal geld gebeurt.

Meeste hangjongeren wonen in Goor

Volgens de jeugd- en onderwijsmonitor 2009 leven in Goor en in iets mindere mate Diepenheim de meeste hangjongeren en in het leerplichtverslag staat dat jongeren uit Goor en op enige afstand uit Markelo en Delden het meest spijbelen. Overlast van jeugd komt volgens de politie vooral in Goor voor. Zij hangen rond bij scholen, skatebanen, vijvers, het station en de Diepenheimsebrug. De twee andere voetbalclubs in Goor, GFC en Twenthe, hebben kunstgrasvelden waarop jongeren overdag een balletje trappen. ‘s Avonds maakt de club gebruik van het veld. GFC wil de komende jaren de kleedruimtes en het clubhuis aanpassen of vernieuwen.